Izlandot 4:0-ra megverni jó dolog

Izlandot 4:0-ra megverni jó dolog

, focitipp.hu

Most már csak az kell, hogy a sportsajtó, a közönség és a csapat is a helyén kezelje ezt a győzelmet.



Izlandot 4:0-ra megverni jó dolog. Pláne úgy, hogy védelmünk felforgatott összeállításban játszott (Juhász és Vanczák eltiltás miatt nem léphet pályára a svédek elleni szeptemberi Eb-selejtezőn, ezért a főpróbán sem kaptak helyet a kezdőben), és hiányzott a sérült Gera is. Ennek ellenére vezettünk néhány tetszetős támadást, a középhátvéd Korcsmár hibátlan teljesítménnyel debütált, s nem utolsó sorban rúgtunk négy gólt.

Azzal viszont magunkat csapnánk be, ha azt állítanánk: minden klappolt. Mert korántsem klappolt minden. Az első félidő például lagymatag iramú, pontatlan játékot hozott, s valljuk be, helyenként nézhetetlen volt.

Összességében azonban elmondható, hogy a szerdai előkészületi meccs teljesítette célját. Mert igaz ugyan, hogy nem Brazíliát vertük meg, hanem Izlandot (amely a FIFA-ranglista 121. helyén áll, éppen csak megelőzve a karib-tengeri St. Kitts és Nevis válogatottját), de a sportközvélemény így is elégedetten bólinthatott az eredmény láttán, hiszen a szerdán játszott negyvenegy felkészülési válogatott mérkőzésen ennél nagyobb arányú győzelmet csak a portugálok könyvelhettek el (5:0, Luxemburg ellen).

Esetünkben azonban a szurkolók elégedettségénél is fontosabb, hogy a magyar futballisták önbizalommal telve várhatják a svédek elleni, három hét múlva esedékes Eb-selejtezőt. A kvalifikációs sorozatból még három meccsünk van hátra, s ahhoz, hogy továbbjutási reményeink életben maradjanak, mindenképpen le kell győznünk a svédeket.

A főpróba mindenesetre jól sikerült, már csak arra kellene ügyelnünk, hogy az önbizalom ne csapjon át nagyképűségbe, mint a Hollandia elleni tavaszi meccs előtt, amikor legjobbjaink az ellenfélnek üzengettek ("féljenek csak a hollandok!"), és vicsorogva tulipánt haraptak ketté a címlapfotókon, a pályán viszont naivan beleszaladtunk egy arcpirító vereségbe (0:4).

Az is nyilvánvaló, hogy szeptemberben a szerdainál gyorsabb, fegyelmezettebb és precízebb játékra lesz szükségünk, mert valószínűsíthető, hogy a svéd hátvédek nem követnek el olyan helyezkedési hibákat, és nem ajándékozzák nekünk a labdát a felezővonalnál, mint tették azt az izlandiak az első és a harmadik gólunk előtt. Éppen ezért lesz szükségünk az egészséges önbizalomra, hogy ne bénítson meg bennünket a tét, s a döntő pillanatokban ne remegjen meg a lábunk.

Summa summarum: Izlandot 4:0-ra megverni jó dolog, most már csak az kell, hogy a sportsajtó, a közönség és a csapat is a helyén kezelje ezt a győzelmet. Örüljünk neki, de ne értékeljük túl, mert az igazi erőpróba szeptember 2-án következik, az ellenfél Svédország lesz, s nekünk akkor kell majd győznünk.

Nem muszáj négy góllal, mint Izland ellen. Elég lesz 1:0-ra is.

Gazdag József
(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább