"Itt van köztünk a maffia"

"Itt van köztünk a maffia"

, focitipp.hu

Összeállításunkban kronológiai sorrendbe állítottuk a nemzetközi bundaügy idei magyarországi vonatkozásait. Nem kellemes olvasmány.



2011. január 28.
A bochumi bíróságra benyújtott vádirat szerint nemcsak a 2009-es Debrecen-Fiorentina (3-4) BL-meccset, hanem a 2008-ban játszott, Debrecen-Young Boys Bern (2-3) UEFA-kupa mérkőzést is manipulálták. Volker Talarowski, a bochumi bíróság szóvivője azt is elárulta a Népszavának, hogy a Young Boys Bern elleni meccs kapcsán a debreceni futballisták 50 ezer eurón osztoztak, s a csalásban "majdnem mindegyik" ("nahezu alle") hátvéd benne volt.

2011. február 5.
A ciprusi labdarúgás legsúlyosabb korrupciós ügyeként aposztrofálta a Sigmalive.com oldal azt a bundagyanút, amelybe magyar labdarúgó is belekeveredett a szigetországban: Nagy Zoltánt, a Doxa kapusát akarta megvesztegetni egy korábbi Honvéd- és Fradi-játékos, Kovács Béla. A kapusnak ismeretlen megbízók négyezer eurót ígértek a közvetítőn, Kovács Bélán keresztül, ha gyengébben véd a soron következő bajnokin, Nagy azonban jelezte a megkeresést a klub vezetésének, és feljelentést tett - írta az Origo.

2011. február 9.
Három magyar bíró, Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián és Csák János engedély nélkül működött közre a törökországi Antalyában megrendezett, Észtország-Bulgária felkészülési mérkőzésen, noha egyikük sem FIFA-bíró, s még élvonalbeli mérkőzéseket sem vezettek Magyarországon. Az észt-bolgár mérkőzés 2-2-es döntetlennel ért véget, mind a négy gól 11-esből született... A német Stern értesülései szerint a meccsre 5 millió eurót tettek fel Szingapúrban. A magyar bírók kapcsán szóba került a tavaly decemberben általuk vezetett Argentína-Bolívia U20-as mérkőzés is, amelyre szintén gyanúsan nagy összegű fogadások köttettek Ázsiában. A találkozót az argentinok egy 103. percben értékesített büntetővel nyerték meg. (A napokban aztán jött a hír: a FIFA mindhárom magyar játékvezetőt örökre eltiltotta a futballmeccsek vezetésétől.)

2011. május 5.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság felmentette a bundabotrányba keveredett debreceni hátvédet, Mészáros Norbertet, Vukasin Poleksic eltiltását azonban helybenhagyta - a bochumi ügyészség szerint a maffia 100 ezer eurót ajánlott fel Poleksicnek a Debrecen-Fiorentina (3-4) BL-csoportmeccs előtt, a DVSC kapusa azonban nemet mondott a megkeresésre, mert már előzőleg máshonnan fogadott el pénzt a találkozó manipulálásáért.

2011. június 1.

Magyar vonatkozása is van az olaszországi bundabotránynak: mérkőzések manipulálásának vádjával letartóztatták Giuseppe Signorit, az olasz bajnokság egykori háromszoros gólkirályát, aki a 2005/06-os szezonban Sopronban futballozott, s őrizetbe vették Mauro Bressant is, aki 2010-ben a Vasas sportigazgatója volt.

2011. június 17.
A 7.7-szeres szorzó többet ért, mint a becsület! - ezzel a címmel közölt összeállítást a Sport Plusz Extra hetilap a kaposvári csapat gyanús meccseiről. A 2010/11-es szezon hajrájában a Kaposvár óriási meglepetésre hazai pályán 1-0-ra kikapott a reménytelenül sereghajtó Szolnoktól. A kaposvári edző, Sisa Tibor a meccs után az NB3-as tartalékcsapatba száműzte Oláh Lórántot, Grúz Tamást, Milinte Árpádot, Máté Pétert és Boris Gujicot (azóta már mind távoztak Kaposvárról, Grúz és Oláh például a Ferencvárosba). "Edző vagyok, nem nyomozó... Nehéz megmondani, hogy mi volt valójában. Természetesen nekem is feltűntek dolgok, olyan mozdulatok, eredmények, amiket nem értettem... De ilyen csúnyaságokra sosem tudjuk meg a választ" - nyilatkozta a lapnak Sisa Tibor. A Sport Plusz idézte Győri Gábor, a Kaposvári Rákóczi FC elnökségi tagjának a véleményét is, aki szerint "többeknek jobb motiváció volt a vendéggyőzelem 7,7-es szorzója, mint a becsülete!"

2011. június 29.
Terítéken a bundamaffia - írták a magyar lapok, miután a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bejelentette, hogy hét személyt őrizetbe vettek. A nyomozást két ügyész, dr. Angeli László és dr. Szabadi Péter irányítja. A gyanúsítottak közül hárman jelenlegi vagy volt labdarúgók, négyen pedig aktív játékvezetők. Fazekas Géza, a KNYF szóvivője K. Zoltánt nevezte meg az egyik gyanúsítottként, akit a Magyar Hírlap Kenesei Zoltán (1972) egykori labdarúgóként azonosított, s aki a gyanú szerint a szindikátus magyarországi vezetőjének tekinthető. Kenesei Zoltán testvére a 29-szeres válogatott csatár, Kenesei Krisztián, akinek a neve tavaly októberben a bochumi bundaper vádiratában szerepelt.

A hét személyt azzal gyanúsítják, hogy egy ázsiai (távol-keleti) központból kiinduló szervezet tagjaiként meccseket igyekeztek befolyásolni annak érdekében, hogy ázsiai kötődésű fogadóirodákban sportfogadásokon jelentős nyereményekre tegyenek szert. A hírek szerint Keneseiék nem elsősorban végeredményre, hanem jelentéktelennek tűnő, speciális részletekre fogadtak (hány gól születik a meccsen, lesz-e kiállítás stb.), s ezekért nagyobb pénz járt. Az ügyészség beszámolója szerint a bundamaffia tagjai meccsenként 100-100 millió forintot nyertek.


Kenesei Zoltán korábban több magyarországi csapatban (Haladás, MTK, Sopron, Csepel, Szeged) futballozott, majd Albániában és Cipruson is megfordult. Az Origo megnevezte Kenesei társait is: Lázár Mátyás (1971) a Stadler, a Videoton, a III. Kerület és a Kispest futballistája volt, Keneseivel pedig Albániában játszott egy csapatban.


A harmadik letartóztatott focista Horváth Gábor (1983), aki többek között a REAC, a Siófok és a Diósgyőr mezét is viselte. Horváth a finn Tampere Unitedhez szerződött, de a csapatot idén áprilisban kizárták a finn élvonalból, miután kiderült, hogy néhány játékos pénzt fogadott el az ázsiai (szingapúri) fogadási maffiától - írta az Index A futballban nem vitték sokra a bundázók című cikkében.


A négy letartóztatott játékvezető az iniciálék alapján könnyen beazonosítható volt: a februári észt-bolgár meccsen közreműködő magyar bírókat, Lengyel Kolost, Csák Jánost, Selmeczi Krisztiánt és Mocsári Tamást összesen hat meccs befolyásolásával gyanúsítják. Az Index cikke megemlíti azt is, hogy Csák nemcsak bíró volt, hanem a Budapesti Labdarúgó Szövetség fizetett alkalmazottja, a játékvezetői bizottság irodavezetője.


Fazekas Géza ügyészségi szóvivő kiemelte a tavaly decemberi Argentína-Bolívia U20-as mérkőzést is, amelyre Kenesei és Lázár fogadott, azt a verziót játszva meg, hogy az utolsó öt percben születik a gól. Argentína végül 1-0-ra nyert, a gól pedig a 103. percben esett, büntetőből - a mérkőzést Lengyel Kolos vezette, két segítője Selmeczi Krisztián és Mocsári Tamás volt.

2011. július 8.
Nem érzem magam bűnösnek - üzente a börtönből Kenesei Zoltán. "Arról is meg vagyok győződve, hogy nem követtem el semmilyen törvénybe ütköző cselekményt" - idézte Kenesei szavait a Blikk. A bulvárlap értesülései szerint az ügyet vizsgáló nyomozók arra is gyanakodnak, hogy Keneseinek nemcsak a fogadási maffiával lehetett kapcsolata, ezért a futballistától drogmintát vettek. Kenesei és Lázár csapattársa volt az FK Tiranában az a Sütöri Péter, aki hét és fél év börtönbüntetést kapott kábítószerrel való visszaélés miatt.

2011. július 24.
A Sport Televízió Harmadik Félidő című műsorában arra a kérdésre, "ki lehet-e jelenteni, hogy Magyarországon voltak bundameccsek", Vajda György (Nemzeti Sport) és Borbély Zoltán (MLSZ) is igennel válaszolt. Borbély Zoltán, az MLSZ jogi osztályának vezetője elmondta: ha az aktív vesztegető, mielőtt a csalás a hatóság tudomására jutna, bejelentést tesz, abban az esetben büntetlenséget élvez. "Azt hiszem, ez elég nagy előny annak, aki esetleg benne volt, és most úgy dönt, hogy borít" - mondta Borbély, a Legfőbb Ügyészség egykori szóvivője, aki szerint utólag is módosíthatják a már lezárult bajnokságok végeredményét. Vajda György 2004-ben egy szerb közvetítő jóvoltából látta azt a listát, amelyen hatvan magyar - a bundázásban érintett -futballista neve szerepelt. „Itt van köztünk a maffia" - tette hozzá az újságíró.

2011. augusztus 2.
Az ügyészség megszüntette Lengyel Kolos letartóztatását, vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, a bundabotrány további hat gyanúsítottjának előzetes letartóztatását azonban meghosszabbították, a bíróság szerint ugyanis valamennyi gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye. A bírósági közlemény szerint az elkövetői kör felderítése még folyamatban van, így megalapozottan lehet tartani attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a még ki nem hallgatott személyek befolyásolásával vagy más módon meghiúsítanák vagy megnehezítenék a bizonyítási eljárás eredményességét. Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás esetében pedig az is feltételezhető, hogy szabadlábra kerülve újabb büntetendő cselekményt követnének el.

Összeállította: G. J.

(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább