Magyar-svéd: jön a mumus!

Magyar-svéd: jön a mumus!

, ktn

Tartalékos összeállításban készül az Eb-selejtező sorozat legfontosabb meccsére a magyar válogatott. Svédország ellen csak a győzelem nyújthat reményt.



A mumusával találkozik a magyar válogatott a hamarosan újjáépítésre kerülő Puskás Ferenc Stadionban: az ellenfél Svédország lesz. Bár az összesített mérlegünk még jobb a svédekkel szemben (a győzelmek aránya 17:15, ide), a közelmúlt emlékei olykor hideglelősek.

Az utolsó két budapesti mérkőzésen a svédek az utolsó utáni pillanatokban szerezték meg a győzelmet jelentő góljukat. Ráadásul Ibrahimovic mindkét találata emlékezetes volt: 2005-ben lehetetlen szögből bombázott Király kapujába, 2009-ben pedig tragikomikus körülmények között pattant róla a magyar hálóba a labda. A statisztikák sem segítenek abban, hogy a hangulatunk jobb legyen. A magyar együttes utoljára 1995-ben verte a svéd válogatottat (gól: Halmai), s egészen 1977-ig kell visszalapoznunk a naptárban, hogy olyan mérkőzést találjunk, amikor egynél több magyar futballista (Nyilasi, Várady, Törőcsik) is gólt lőtt Svédországnak.


S hogy jobb lesz-e a kedvünk, ha végignézünk a magyar válogatott keretén? Nem. Gera és Dzsudzsák - az utóbbi évek két legjobb légiósa - sérült, a Svájcban parádézó Vanczák és az Anderlecht oszlopának számító Juhász pedig eltiltás miatt nem léphet pályára. Persze, a magyar válogatottnál van, aki szerint ez jó előjel. Csábi József, Egervári Sándor jobbkeze szerint sok hasonlóság van a mostani és az 1995-ös mérkőzés között. Az akkori meccsen a védelem kulcsemberei (Petry, Márton, Lőrincz) nem léphettek pályára, s a helyettük beugróknak sikerült a bravúr. További hasonlóság: a hazai 1:0 előtt a magyar csapat 2:0-ra kikapott a svédektől, Solnában.


Van azonban más hasonlóság is. Két évvel ezelőtt, 2009 szeptemberében mindent eldöntő mérkőzésre készültünk a svédek ellen. Egy győzelem akkor a vb-indulásról szőtt reményeinket tarthatta volna életben - győznie azonban a svéd válogatottnak sikerült. A helyzet most is hasonló: ha nyerünk, megőrizzük esélyünket az Eb-részvételre, ha kikapunk, kár tovább számolgatni. A svédeknek jelenleg három pont az előnyük Magyarországgal szemben, s egy esetleges vendéggyőzelem után Svédország hat pontos fórra tenne szert. A magyar győzelem pontegyenlőséget jelentene, igaz, a svédek így is eggyel kevesebb mérkőzést játszottak, mint a magyar gárda.


A vendégeknél ott van a keretben Zlatan Ibrahimovc, aki az AC Milan játékosaként kisebb sérülést szedett össze. A futballista magabiztosan nyilatkozott a vendégek csütörtöki sajtótájékoztatóján: „Természetesen nyerni akarok holnap, a döntetlennel nem lennék elégedett. Ugyanakkor ez egy teljesen új mérkőzés lesz, nem szabad összehasonlítani a korábbiakkal, ugyanis a magyarok és mi is sokat fejlődtünk az utóbbi időben" - mondta a válogatottban 28 találatnál járó klassziscsatár.


A találkozó 19:45-kor kezdődik a Puskás Ferenc Stadionban, a játékvezető a szlovén Skomina lesz.


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább