Zsoltár férfihangra ("Mindent bele!")

Zsoltár férfihangra ("Mindent bele!")

, focitipp.hu

A mai magyar–holland előtt nem kérek Tőled semmit. Semmilyen gólt. Se potyát, se másmilyent. Felejtsd el a gólokat, Uram. Nincs szükség rájuk. Nem kellenek.



Izé… Megint meccsnap van, Uram… Bár ezt nyilván magad is tudod, hiszen Te voltál az, aki az ötödik napon megteremtetted a vízi és az égi állatokat, a hatodik napon az embert, a hetediken pedig az FC Liverpoolt… Jól tudom? Ne is tagadd: látens futballdrukker vagy, Uram!

 

Tavaly ilyenkor is a színed elé járultam, és azt kértem Tőled, hagyd a mosott ruhát másra, s egy aprócska magyar gól formájában avatkozz bele a hollandok elleni meccsbe (lásd még: Ima egy potyagólért).

 

Emlékszel még rám? A mélységből kiáltottam Hozzád, Uram, de profundis clamo ad te Domine, úgy könyörögtem, hogy birkózzuk le a hollandokat, Te azonban megtagadtad tőlem azt az egyetlen magyar potyagólt is, helyette csúnyán megbüntettél (Magyarország–Hollandia 0–4). Ma már belátom: igazad volt, mint mindig. Pimasz voltam és mohó.

 

Úgyhogy a mai magyar–holland előtt nem kérek Tőled semmit. Semmilyen gólt. Se potyát, se másmilyent. Felejtsd el a gólokat, Uram. Nincs szükség rájuk. Nem kellenek. Gól? Mi az, hogy gól? A gól, kérlek szépen, egy szirupos futballgiccs! Az ilyesmit pedig meghagyjuk Messinek, Ronaldónak meg a SkySports-nak, igaz?

 

Hanem ha mégis… Ha esetleg… Hogy is mondjam… Szóval, ha történetesen mégis ott lennél, Uram… Úgy értem, ha arra járnál ma este, a Puskás-stadion felé… Ha arra sétálnál, és megállnál egy percre… Jaj, félre ne érts, nem kérek semmit, egyetlen gól sem kell, Isten őrizz… Akarom mondani: nincsenek túlzó vágyaim, Uram.

 

Csak úgy eszembe jutott, hogy… Izé… Mit szólnál ahhoz, ha… Hm, zavarban vagyok… Na jó: mit szólnál egy 0–0-hoz, Uram? Nagy kérés? Ugye, hogy nem? Egy soványka, összebénázott, kibekkelt 0–0. Jöhet? Láthatod, Uram, milyen kevéssel is beérem. Nincsenek nagy igényeim. Győzelem? Ugyan. Győzzenek csak a brazilok! Meg a Real Madrid! Nekem ma este egy eseménytelen 0–0 is tökéletesen megfelel.

 

Hogy mondod? Elfoglalt vagy? Nem érsz rá? Várj, hallgass meg, egy perc az egész, nem is kell végignézned a meccset! Csak megjelensz a kezdésre, bedeszkázod a kapukat a himnuszok alatt, és ennyi. Vagy odaállítasz egy láthatatlan palánkot, azzal kész. Jól hangzik, nem?

 

Vagy ez a deszkázás derogál neked, Uram? Igazad van, nem egy úri meló, lopva, titokban eltorlaszolni a magyar kaput… Mint valami idétlen jelenet a Tom Sawyer-ből… Na nem, ez így tényleg méltatlan Hozzád, igazad van… S ha megjelennél az öltözőben, és valami tüzes szónoklatot intéznél a fiúkhoz? Mélyen a szemükbe néznél, és azt mondanád mindegyiknek, külön-külön: Kelj föl, és járj! Vagy valami hasonlót.

 

Kelj föl, és rúgj egy gólt, atyámfia, Priskin!

 

Kinevetsz? Ravasz kufár vagy Te, Uram, hallod-e! De várj csak! Eszembe jutott valami! Visszaadom Neked az összes londoni olimpiai aranyérmünket, mind a nyolcat, csinálj velük, amit akarsz! Játszd újra az olimpiát, ha úgy tartja kedved, és add másnak ezeket a csillogó aranyakat, Kazahsztánnak meg a Fülöp-szigeteknek, akinek csak akarod. Cserébe semmi mást nem kérek, csak egy brusztolós döntetlent ma este Hollandia ellen. Jó üzlet, nem? Ahogy mondani szokás: a hülyének is megéri. Mit szólsz?

 

Nem hallom a válaszodat. Mi ez a csönd? Hahó! Itt vagy még? Jaj, ne! Megint túllőttem volna a célon? Rendben van, Uram, bocsáss meg. Nem, nem kérek Tőled semmit. Csak beszéljünk meg egy találkát ma estére a Puskás-stadionba, oké? Várni foglak, Uram. Könnyen rám ismersz majd: én leszek az, aki a sajtótribün etikettjének fittyet hányva kiemelkedik a padból, és torkaszakadtából üvölt a meccs elején.

 

Azt üvöltöm majd: „Mindent bele!”

 

 

Gazdag József

 

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.

 

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább