Speciális játék?

Speciális játék?

, focitipp.hu

Mi nem kísérletezünk, mert válogatottunk szerencsére összeállt - ezt hallhattuk a meccs előtt. Nos, igen. Összeállt. De mivé?



A magyar válogatott barátságos mérkőzésen 2:0-ra kikapott Norvégiától. Nem kell ebből nagy ügyet csinálni, kikaptunk, hát kikaptunk. Legközelebb majd nyerünk.


De azért ne menjünk el szó nélkül a szerdai vereség mellett.


Mert az, hogy hazai pályán egyetlen helyzetet sem tudunk kialakítani, pestiesen szólva "elég nagy gáz". Persze, ez csak egy barátságos meccs volt, amely nem oszt, nem szoroz, de éppen ezért érthetetlen a passzivitásunk. Hiszen ilyenkor elvileg nincs veszítenivalónk, a közönség türelmesebb, toleránsabb, a nyomasztó tét sem bénít le senkit, vagyis felvállalhatnánk a bátrabb játékot. De nem, maradtunk az egy szem csatárnál. Vesztünkre.


Mi nem kísérletezünk, mondta a meccs előtt Egervári Sándor, mert az alapcsapat szerencsére összeállt. Hát, igen. Összeállt. De mivé? Vagy amit a norvégok ellen láttunk, az két év kemény munkájának a gyümölcse volna? Ugye, nem? Mert ha két év melóval ennyit tudunk felmutatni, akkor menten zárjuk is be a boltot, és dőljünk kardunkba. Amit láttunk, az ugyanis "gyönge játéknak" is csak nagy jóindulattal nevezhető.


Ennyire lassú védősorunk talán még sosem volt (s ez Vanczákra, Juhászra, Korcsmárra és Kádárra egyaránt vonatkozik), középpályásainkról pedig csak annyit: vajon Dzsudzsák ügynökei és menedzserei még most is azt nyilatkoznák, hogy védencüknek "szakmai előrelépést" jelentett az orosz bajnokság?


Csak pozitívan! Annak idején ez volt a Matthäus-éra jelszava. Oké, próbáljunk meg pozitívan hozzáállni a szerdai meccshez, bármilyen nehéz is. S fogjuk fel úgy, hogy "csak kettővel" kaptunk ki...


Na jó, a szombathelyi Guzmics Richárd személyében újoncot avattunk, éljen soká! Király Gábor pedig 87. alkalommal lépett pályára a válogatottban, ezzel az örökranglista harmadik helyén áll, megelőzi Grosicsot és Puskást... Nem akarok ünneprontó lenni, mert Király pályafutása tiszteletet érdemel, de vajon egy 36 éves, betonbiztosnak már régen nem nevezhető kapussal akarunk kijutni Brazíliába? Ezt bárki is komolyan gondolja?


A norvégok elleni teljesítményünk színvonalát már csak a magyar közszolgálati televízió pályaszéli riportere múlta alul. „Volt néhány jó percünk, néhány jó támadásunk" - ezzel kezdte meccsértékelését, majd a szövetségi kapitány érdemeként megjegyezte, hogy Egervári Sándor "a cserékkel próbálta alacsonyítani magasságban a játékosainkat"... Itt tartunk, sajnos.


"A norvégok egészen speciális játékot játszanak" - válaszolta Egervári. Ó, nem, kedves mester, dehogy speciális. A világ egyik legegyszerűbb játéka. Úgy hívják: futball.


(Gazdag József)


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább