Az év nyilatkozatai (1. rész, magyar foci)

Az év nyilatkozatai (1. rész, magyar foci)

, focitipp.hu

Nicsak, ki beszél! Mentális tabló a magyar futballról.



"A magyar válogatott kiváló bal lábbal megáldott szélsője gyermeki örömmel nyilatkozott a megállapodás létrejöttéről, és alig várja, hogy a patinás orosz klubbal a nemzetközi porondra kilépve sikert sikerre halmozzon."
A Nemzeti Sport beszámolója arról, hogy Dzsudzsák Balázs a Dinamo Moszkvába igazolt.

"Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy összetetté vált a játékom. Annyit melózok, mint az állat, a tüdőmet is kiköpöm."
Dzsudzsák Balázs a Nemzeti Sportnak.

"A renddel és a fegyelemmel sohasem volt problémám, de hogy ennyire katonás legyen a környezet, hát... Nincs barátnő, nincs szórakozás, nincs humorizálás meg mosolygás, csak a futball, csak az eredmények."
Dzsudzsák Balázs a Nemzeti Sportnak adott szeptemberi interjújában elmondta, nem tetszik neki a Dinamo Moszkvánál alkalmazott vasszigor, és szívesen hazatérne Magyarországra.

"Az alkohol tartotta össze a csapatot."
Békéscsabai múltjára emlékezett vissza Váczi Zoltán az Origónak adott interjújában.

"A magunk részéről felkészültek voltunk."
Egervári Sándor a szakmai stáb munkájáról a magyar-holland (1-4) Eb-selejtező után.

"Alig tudtuk követni őket."
A magyar válogatott hátvédje, Korcsmár Zsolt a hollandok elleni meccsről az Indexnek.

"El lehet ítélni a játékosokat, csak ugye azt is meg kell érteni, mit miért csinálnak. Ne adj' Isten, anno ezek a játékosok olyan klubokban játszottak, ahol nem kaptak fizetést három-négy hónapig, esetleg otthon volt két gyerek, akiket etetni kellett."
Urbán Flórián, a Vasas edzője a bundázókról a DigiSportnak.

"Érdekes, amikor a kaszinókban kell elverni több százezer forintot vagy a plázákban feszíteni, akkor senkinek sem éhezik a gyereke vagy a felesége..."
Olvasói hozzászólás a témához a pepsifoci.hu oldalon.

"Nem értem Urbán Flórián motivációit. Nyilatkozata azt sugallja, hogy a fogadási csalások kapcsán megélhetési bűnözőkről van szó. Nos, mi a büntetőeljárás során nem találkoztunk olyan nehéz életkörülményekkel, amelyekből felsejlett volna a megélhetési bűnözés verziója. Sőt: a magyar átlagnál jobb életkörülményekkel találkoztunk."
Fazekas Géza főügyész-helyettes véleménye Urbán Flórián kijelentéséről.

"Mindegyiket börtönbe zárni, örökre!"
Hevesi Tamás, a REAC egykori edzője a bundázó futballistákról.

"Arra kértem a futballközeget belülről ismerő embereket - focistákat, edzőket, klubvezetőket -, név nélkül meséljék el nekem a bundamaffia működési mechanizmusát. S ahogy egyre mélyebbre ástam, rájöttem, hogy amit az utóbbi 10-15 évben láttam a futballpályákon, az csak színjáték volt. Kész átverés-show. A szálakat alvilági alakok mozgatják."
Benkő Gábor sportújságíró, aki Futballgyilkosok címmel könyvet írt a bundamaffiáról.

"Bundameccs? Ilyen marhaságot még nem hallottam!"
Halmosi Péter (Haladás) válogatott futballista reakciója azokra a híresztelésekre, melyek szerint a Haladás-Újpest (1-1) áprilisi bajnokin megbeszélt eredmény született volna.

"Fogalmam sincs, hogyan keveredhetett ebbe az ügybe a nevem... Mivel egyetlen idegen nyelvet sem beszélek, vicces lenne, ha én befolyásoltam volna az olasz bajnokikat."
B. István az olasz sajtóban megjelent bundavádakról, amelyek szerint ő is közreműködött a Lecce-Lazio (2-4) mérkőzés manipulálásában.

"Valóban egy leccei hotelben tartózkodtam akkoriban, és a meccsen is kint voltam. És akkor mi van? Nem mehetek ki egy olasz bajnokira?"
B. István februári nyilatkozata a Borsnak. Júniusban őrizetbe vették.

"Bármennyire is furcsán hangzik, nekem tiszta a lelkiismeretem."
A magyar bundaügyben gyanúsítottként szereplő Pomper Tibor a Nemzeti Sportnak adott interjújában, miután elismerte, hogy részt vett a mérkőzések manipulálásában.

"A futball már nem az a sport, ahol két csapat játszik egymás ellen. A focipályát úgy kell elképzelnünk, mint egy nagy rulettasztalt, ahol mindenfélére lehet fogadni: az első szögletre, az első bedobásra, a gólok számára, de még a sárga és a piros lapokra is."
Novák Tamás dokumentumfilm-rendező a bundabotrányról.

"A fogadási csalások főszervezői ma is a futballtársadalom emblematikus figurái, elismert szakértők, edzők, futballcelebek, akiket naponta viszontlátunk a képernyőn. Ha megnézem a telefonomban a névlistát, találok 20-30 olyan illetőt, akiről tudom, hogy érintett a fogadási csalásokban."
Benkő Gábor sportújságíró a bundabotrányról.

"Mindig felnéztem a bátyámra, ő a példaképem."
Kenesei Krisztián, a Haladás csatára testvéréről, K. Zoltánról, aki az ügyészség szerint a fogadási csalással foglalkozó szingapúri maffia magyarországi összekötője.

"Két vereség után még azt mondtam, nincs baj. A harmadiknál már nem kell mondani semmit. Illetve ki kell mondani, hogy szarok vagyunk."
Dombi Tibor (Debrecen) az Origónak.

"Pozitív a játékosok küzdőszelleme."
Urbán Flórián, a Vasas edzője, miután csapata négy gólt kapott hazai pályán a Kecskeméttől.

"Ki fogom perelni őket a gatyájukból!"
Kubatov Gábor jogi lépéseket helyezett kilátásba a fradimob.hu szurkolói portál szerkesztőivel szemben, akik bundát emlegettek a tavaszi Ferencváros-Pápa (0-2) bajnoki kapcsán. A drukkerek szerint nemcsak a játékosok, hanem a klubvezetéshez közel álló személyek is előre tudták az eredményt.

"A meccset ne add el, soha ne add el..."
Ezt énekelték a kispesti szurkolók, miután csapatuk védelme „sokat tett" az újpesti győzelemért az áprilisi Újpest-Honvéd (2-0) mérkőzésen.

"Akik támadják saját csapatukat, és ország-világ előtt lejáratják azokat, akik az ő szórakozásukat próbálják elősegíteni, az alacsonyak legalacsonyabbja kategóriába tartoznak."
George F. Hemingway klubtulajdonos reakciója a kispesti drukkerek tiltakozására.

"Ne legyünk naivak: mindig lesznek futballisták, akik pénzért elcsalják a meccseket... Voltak játékosok, akik a szemembe mondták, hogy ártatlanok. A gyerekeik életére megesküdtek. Ugyanazok a játékosok később beismerő vallomást tettek a rendőrségen."
Vajda György újságíró az Új Szónak.

"Meggyőződésem, hogy ma nincs olyan futballista Magyarországon, aki bundázna."
Benkő László egykori MLSZ-elnök a Sport Plusznak.

"Edzések sem voltak. Nem szoktunk edzeni. Edzésidőben kártyázunk és beszélgetünk."
Détári Lajos ironikus válasza arra a kérdésre, hogy a Ferencváros játékosai gyakorolták-e a szabadrúgásokat a Pápa elleni meccs előtt.

"Détári az itt eltöltött egy esztendő alatt soha sem jelent meg a Fradiban ittasan. Soha! Vette? És minden edzést megtartott! Egyszerűen felháborít, amit róla állítanak!"
Kubatov Gábor Facebook-oldalán válaszolt a Fradi-szurkolóknak.

"Gondolkozzunk el azon, vajon szükség van-e még Magyarországon profi futballra. Erkölcsi példaképeket nem állít a felnövő generációk elé, gazdasági szempontból pedig abszolút megmagyarázhatatlan és indokolhatatlan a fenntartása."
Szöllősi György, a FourFourTwo magyar kiadásának főszerkesztője, a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója a bundabotrányról.

"Balczó András mondta, hogy őszintének lenni látszólag egyszerű dolog, de ez együtt jár a kirekesztettséggel... Nem mondhatjuk ki, amit látunk... Hát hogyan lehet így élni?"
Szendrei József egykori válogatott kapus a magyar futballközegre jellemző képmutatásról.

"A pálya füve magasabb volt a szokásosnál."
Kondás Elemér debreceni edző a füvet okolta csapata meglepő vereségéért az Eger-DVSC (1-0) bajnoki után.

"Eger-DVSC 8,00-4,10-1,34. És még a fű volt magas?"
A debreceni szurkolók csapatuk következő meccsén egy hatalmas transzparenssel jelezték a játékosoknak és a szakmai stábnak: nem hiszik, hogy az Eger elleni váratlan vereségnek a magas fű lett volna az oka - sokkal inkább a magas (8,00) szorzó...

"Fejesgólt nagyon keveset szoktunk rúgni."
Artner Tamás, a Haladás edzője az MTK elleni 3-0 után.

"Svájc! És nem csak azért, mert nemrég megverte a németeket. Vártuk, hogy a hazai Eb-n majd kijön nekik a lépés, de az nem sikerült úgy, ahogyan szerették volna. Szerintem most Svájc lehet az a kiscsapat, amely majd meglepetést okoz."
Kovács Kálmán válasza a HírTV-ben arra a kérdésre, ki okozhat meglepetést az Eb-n. (Svájc válogatottja ki sem jutott a kontinenstornára...)

"Az első öt perc nem volt olyan rossz."
Babos Gábor, a holland Nijmegen kapusa, miután csapata 6-1-re kikapott az Ajaxtól.

"Nem leszek álszerény, tényleg jó voltam."
Bogdán Ádám, a Bolton magyar kapusa a Tottenham elleni kupameccsről, amelyen az ellenfél edzője szerint is szenzációsan védett.

"Az 1986-os világbajnokság volt az utolsó, amelyen részt vettünk. Azóta nem jutottunk ki sehová. Talán érdemes lenne elgondolkodni, minden rendben működik-e odahaza. Félreértés ne essék, szorítok a válogatottnak, miként a Videotonnak is. Risztov Éva csodálatos londoni hajráját is végigordítottam. Attól még, hogy nem játszom a válogatottban, magyar vagyok."
Huszti Szabolcs a Nemzeti Sportnak.

"Nem volt könnyű cigány származásom miatt ebben a közegben futballozni."
Pisont István egykori kispesti válogatott középpályás a Sport Plusznak.

"Nagyon csúszós volt a talaj, ez nem kedvezett ahhoz a kulturált futballhoz, amit száraz pályán nyújtottunk volna."
Egervári Sándor az észt-magyar Eb-selejtező után.

"A norvégok egészen speciális játékot játszanak."
Egervári Sándor speciális játéknak nevezte a futballt a Magyarország-Norvégia (0-2) mérkőzés után.

"A taktikai táblán jobban meg tudtuk valósítani, mint a zöld gyepen."
Egervári Sándor a SportM-nek a norvégok elleni taktikáról.

"A statisztika olyan, mint a bikini: sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja."
Egervári Sándor véleménye arról, hogy a magyar válogatott a FIFA-világranglistán tizenkilenc pozíciót javítva feljött a 30. helyre.

"Én már semmin sem lepődök meg. Csalódott vagyok, hogy ide jutott a magyar futball. S itt már nemcsak a válogatottról beszélek. Nagyjából észlelem a viszonyokat. Érdekekről szól minden, arról, hogy ki kinek az ismerőse."
Vass Ádám, a kolozsvári CFR magyar középpályása a Nemzeti Sportnak adott interjújában a magyar viszonyokat bírálta, s megerősítette azt az információt, hogy a magyar U21-es válogatott néhány tagja 2009-ben eladta a Wales elleni (végül 4-1-es magyar vereséggel végződő) Eb-selejtezőt.

"Megtapasztaltam, hogy manapság emberi oldalról, a klubhűség értékeiről fölösleges is beszélni... Be kell látnom, szinte minden csak a pénzről szól."
Az Anderlechtnél mellőzött Juhász Roland a Nemzeti Sportnak.

"A hazai bajnoki mérkőzések egyre izgalmasabbak és színvonalasabbak."
Csányi Sándor MLSZ-elnök kijelentése az NB1-ről. Ugyanazon a héten a Siófok-Eger bajnokit 200, a Paks-Pápa meccset 400, az MTK-Kecskemét mérkőzést 600, a Debrecen-Kaposvár találkozót pedig 1000 néző látta...

"Semmivel sem lett jobb a futballunk. Évek óta megy a parasztvakítás, holott a sportág egy helyben topog, és még finoman fogalmaztam."
Zsivóczky Gyula, a Pápa edzője válaszolt a Nemzeti Sport kérdésére, hogy az utóbbi öt évben szerinte is fejlődött-e a magyar foci.

"Hajrá, Magyarország! Hajrá, Fradi, mindhalálig!"
Az életmentő szívműtéten átesett Deák Bill Gyula videóüzenete rajongóinak.

"Amit elterveztünk, azt megvalósítottuk."
Paulo Sousa nyilatkozata, miután csapata, a Videoton 2-1-re kikapott Lisszabonban a Sportingtól, és nem jutott tovább a csoportkörből.

Összeállította: Gazdag József
(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.)


További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább