Minden szép és jó

Minden szép és jó

, ktn

Van egy jó és egy rossz hírünk. Kezdjük a jóval: hétvégén elkezdődik a magyar bajnoki futballidény tavaszi szakasza. A rossz hírünk is ugyanez. Mert mit is várhatunk a tavaszi szezontól?



Nem sok jót. A kupanegyeddöntőket máris botrány övezi. A futball minőségéről kár beszélni. Bognár György, a Nemzeti Sport állandó szakértője szerint a játék egyszerűen siralmas volt. Biztosan így volt, Bognár nehezen vádolható a magyar klubfoci iránti negatív elfogultsággal.

A Vasas-Siófok párharcban például mindkét mérkőzésre zárt kapuk mögött, műfüves pályán kerül sor (a szombati odavágón a Vasas ilyen körülmények között nyert 3-1-re), mivel a két csapat stadionja az időjárási viszonyok miatt alkalmatlan futballmeccs lebonyolítására. Hogy február végén ezeken a pályákon nem lehet majd focizni, azt évtizedek óta tudjuk - ezt mintha csak a versenykiírást lebonyolító MLSZ nem tudta volna.


De itt legalább focizgattak egyet a fiúk. Vácon nem. A hazai csapat játékosai ugyanis nem voltak hajlandók kiállni a Videoton ellen, mivel a futballisták besokalltak az önmagát továbbra is tulajdonosnak tekintő Héger Józseftől, és az új angol tulaj mellett tették le a voksukat. A focisták elmondása szerint az NB II-ben szereplő Vácnál nincs fizetés, nincs mez, és nincsenek játékosok. Hát akkor foci se legyen, mondták a fiúk. Akik egy héttel korábban radikálisabban tiltakoztak Hégerék ellen, a klub csapatkapitánya szerint egy megbeszélés után megkérték Hégert, hogy távozzon az öltözőből. "Pár embernek még a tettlegesség is megfordult a fejében" - írta a klub honlapja, szóval jó kis buli lehetett. A skizofrén váci helyzetet jellemzi, hogy a klubnak jelenleg két honlapja üzemel, amelyik közül az egyik (a Héger-párti) a klub tulajdonosának nevét egy cikkben háromféleképpen (Marshal, Marschall, Marschal) írja le.


A Vácon lóvá tett John Marshall (mert így hívják a Dunakanyarban csak "angol"-ként emlegetett befektetőt) időközben az egri futballklubot is megszerezte. Ott sem rózsás a helyzet. Egerben továbbra sincs villanyvilágítás. Mr. Marshall március végére ígéri a fényt, a szurkolók szerint addig a napfény is elég lenne. Ha az MLSZ úgy dönt, az Eger játszhatná kora délután is a hazai bajnoki meccseit, s akkor nem kellene otthon is idegenben szerepelnie (esetenként 56 néző előtt), mint ahogy tette az őszi szezon során. Egyelőre egy biztos: a bizonytalanság. Az egri drukkereknek hétfőn még fogalmuk sincs arról, hogy a pénteken estére kiírt Eger-Diósgyőr meccsre hol és mikor kerül sor.


Mondanánk, hogy vannak jó híreink is. De nincsenek. Mi legalábbis nem tudunk felhőtlenül örülni annak, hogy Juhász Roland a Videotonnál folytatja. 2013-ban ugyanis szó volt már a Dnyipróról, a Trabzonsporról, korábban pedig a Sunderland is felmerült a magyar válogatott középhátvédjének lehetséges új klubjaként. De Juhász nem ment a Premier League-be, helyette hazajött az NB I-be. Hamar megtapasztalta a magyar futballvalóságot: ő is ott volt Vácon a Videotonnal. A meccs elmaradt, helyette edzhetett egyet a stadionban.


De hazajött Kádár Tamás is, akit éveken keresztül komoly ígéretként emlegettek a magyar futballsajtó lelkes képviselői. Ehhez képest Kádár (aki 2008 és 2012 között szerepelt a Newcastle keretében) egyetlen Premier League-mérkőzésen sem lépett pályára. Végül hazatért, tavasszal a Diósgyőrt erősíti majd. Együtt játszhat Rudolf Gergellyel, aki két légiósév alatt három klubnál (Genoa, Bari, Panathinaikosz) összesen négy bajnoki gólig jutott. Majdhogynem torghellei magasságokig.


Szóval, kezdődik a magyar futballtavasz, de a szurkolók ilyenkor már évek óta nem azt találgatják, hogy ki lesz a bajnok vagy a gólkirály. Hanem, hogy hol lesz zárt kapus meccs, vagy éppen kit kevernek bundagyanúba. Persze, a gépezet forog tovább. A tévé heti hat meccset közvetít, a lapok megválasztják a forduló játékosát, az edzők ellövik a patronjaikat a nagy iramról és a magas fűről, vasárnap este pedig jön a tévé-show Puhl Sándorral, Várhidi Péterrel, Nyilasi Tiborral és a többiekkel.


A háttérben Lipcsei Betta mosolyog. Jó alakja van, csillog a szeme. Ő is imádja a focit. De még mennyire imádja. Csak őt figyeljék, és rögtön minden szép és jó lesz.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább