Dupla vagy semmi!

Dupla vagy semmi!

, focitipp.hu

Kőkemény meccs lesz, de muszáj győzni! - ezekkel a szavakkal vezette fel a mai, Románia-Magyarország labdarúgó vb-selejtezőt Böde Dániel, a Ferencváros és a magyar válogatott csatára.



Bukarestben telt ház (50 ezer néző) és pokoli hangulat vár a magyar csapatra, amely nem a legideálisabb összeállításban lép pályára. Az egyébként is labilis hátvédsorból sérülés miatt hiányzik Juhász Roland és Mészáros Norbert, a középpályások közül pedig többen is (Pintér, Koman) az átigazolási időszak legvégén váltottak klubot, s ebben a szezonban még nem játszottak tétmérkőzést.

Szalai, a reménysugár


A magyar csapat jelenleg egy ponttal megelőzi Romániát a selejtezőcsoportban, s ahhoz, hogy a 2014-es brazíliai világbajnokság - vagy legalább a pótselejtező - elérhető közelségbe kerüljön, győznie kellene Bukarestben.

"A mérkőzés súlyával, jelentőségével mindannyian tisztában vagyunk. Higgadtan kell lehoznunk a meccset" - nyilatkozta Bogdán Ádám, a magyar válogatott kapusa.

A statisztika nem sok jót ígér: Magyarország 1981 óta nem tudta legyőzni Romániát, 1985 óta pedig egyetlen fontos tétmeccset sem nyert meg magasabban rangsorolt csapat ellen idegenben (akkor Hollandiában 1:0-ra, Ausztriában pedig 3:0-ra győztek Détáriék).

A magyarok esélyeit azonban növeli, hogy játéktudásban régen volt ilyen kis különbség a két válogatott között, ráadásul Szalai Ádám (Schalke) és Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva) is remek formában futballozik.

Mutu nélkül

A románok legutóbb tavaly októberben játszottak tétmeccset hazai pályán, akkor 4:1-re kikaptak Hollandiától; az augusztusi főpróbán pedig csak döntetleneztek (1:1) Szlovákiával.
A román szakvezetés ezért semmit sem bízott a véletlenre, Victor Piturca szövetségi kapitány kérésére elhalasztották a múlt hétvégi bajnoki fordulót, hogy válogatottjuk minél tovább készülhessen a magyarok elleni sorsdöntő összecsapásra.

A futballcelebek (Christian Chivu, Adrian Mutu) hiányoznak a román keretből, a csapat legjobbai a védők: Razvan Rat hétszeres ukrán bajnok a Sahtyor Donyeckkel (jelenleg a West Ham játékosa), Vlad Chirichesért pedig idén nyáron 9,5 millió eurót fizetett a Tottenham a Steauának. A góllövés vélhetően Ciprian Marica feladata lesz - őt éppen Szalai Ádám szorította ki a Schalkéból, s egyelőre klubcsapatot keres magának.

Továbbjutási esélyek

Hollandia minden bizonnyal csoportelsőként végez, a mai mérkőzés tétje tehát a pótselejtezőt érő 2. hely. Magyar győzelem esetén Dzsudzsákék óriási előnybe kerülnének: fennmaradó három meccsükből (Észtország otthon, Hollandia idegenben, Andorra otthon) elég lenne kettőt megnyerni ahhoz, hogy biztosan a csoport 2. helyén végezzenek. Egy bukaresti döntetlen sem lenne tragédia, hiszen pontszámban akkor is megelőznénk a románokat, ez az előny azonban csalóka lenne, az ő sorsolásuk ugyanis kedvezőbb. (Fontos tudni: a világbajnoki selejtezőkön azonos pontszámnál nem az egymás elleni mérleg, hanem a jobb gólkülönbség dönt.)

Veszélyes övezet

A mérkőzésen közel háromezer magyar drukker lesz jelen, egy részük különvonattal utazik Budapestről (a szerelvényre Brassóban 250-en szállnak föl), néhány csallóközi DAC-szurkoló repülővel utazott a román fővárosba. A helyszínen már nem lehet jegyet venni a vendégszektorba.

Victor Ponta román miniszterelnök felhívást intézett a hazai szurkolókhoz, s arra kérte őket, adjanak leckét európai viselkedésmódból. A kormányfő szerint a rendfenntartó erők készen állnak arra, hogy a meccset ne kísérjék atrocitások. Azok a magyar szurkolók, akiknek segítségre lenne szükségük, a nap folyamán a 112-es telefonszámot hívhatják (a hívásokat magyarul is beszélő diszpécserek fogadják).

A közép-európai idő szerint 20 órakor kezdődő mérkőzést az M1 televíziós csatorna egyenes adásban közvetíti, a Kossuth Rádió pedig 20.35-kor kapcsolódik be a közvetítésbe.

(Gazdag József)

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó sportrovatában jelent meg.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább