Mi történt a pocsolyában?

Mi történt a pocsolyában?

, ktn

Akeem Adams tragédiája óta először nyert a Fradi. Érzelemgazdag mérkőzés Diósgyőrben.



Megszakította négy mérkőzés óta tartó nyeretlenségi szériáját a Ferencváros. A Fradi 4:1-re győzött az előző nyolc meccse közül hetet megnyerő Diósgyőr otthonában. Nagy meglepetésnek tűnik az eredmény, de aki hétről hétre követi a magyar bajnokság menetét, az tudja, várható volt ez a Fradi-siker...

Amúgy nem volt rossz meccs, Julian Jenner és Gyömbér Gábor szép gólt szerzett. Tűrhető iram, feszültség, lelkes szurkolótáborok - minden adott volt. Pluszpont, hogy a drukkerek ezúttal sportszerűségből is kitettek magukért. A diósgyőri ultrák a "Bence és Akeem, a Ti meccsetek mindennél fontosabb!" feliratú molinóval várták a csapatokat. Ezzel a DVTK leukémiával küzdő kapusára, Rakaczki Bencére, valamint a szívinfarktusa óta az életéért küzdő trinidadi Akeem Adamsre utaltak. A Ferencváros az Adams-szel történt tragédia óta először nyert mérkőzést. Azt, hogy a futballista állapota mennyire megviselte társainak lelkivilágát, Ricardo Moniz reakciójából láthattuk. A zöld-fehérek edzője előbb Adams mezét mutatta fel a szurkolóknak, majd nyilatkozat adása helyett a könnyeivel küszködve elsétált a televíziós kamerák elől. A Fradit talán az is felpaprikázta, hogy a mérkőzés előtt Tomiszlav Szivics, a diósgyőriek edzője "középcsapatok" találkozójáról beszélt, s biztos volt abban, hogy a DVTK legyőzi a Ferencvárost. Ez azonban immár 32 éve nem sikerül hazai pályán a borsodi gárdának.


Bombameglepetés született Kaposváron is. Totógyilkos meccsen Rákóczi¬-Videoton 1:0. A kaposvári csapatnak ez volt az első hazai győzelme a szezon során. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első félidőben Nikolicsot a kaposvári védők gyanús körülmények között tüntették el a tizenhatoson belül, de a bíró nem ítélt tizenegyest. A szünet után viszont könnyű szívvel fújt a sípjába, amikor Bőle összeesett a Vidi kapuja előtt. Waltner belőtte a büntetőt, a sereghajtó ezzel verte a bajnokaspiránst. A hibás játékvezetői ítéletek azonban nem magyarázhatják a Videoton gyönge formáját, a piros-kékek egymás után kétszer kaptak ki az NB I-ben.


A mérkőzés előtt néhány nappal egyébként - hosszú idő után először - megszólalt a Videoton tulajdonosa is. Garancsi István a Sportgézának adott nyilatkozatában keményen kritizálta a magyar labdarúgás vezetőit. A klubtulaj furcsállotta, hogy a holland-magyar mérkőzés után olyan felelősök hallgattak a kudarc okairól, mint az MLSZ főtitkára (Berzi Sándor), a szövetség sportigazgatója (Nyilasi Tibor) vagy a klubok által delegált klubelnök (Tarsoly Csaba). S mondott még egyebeket is: "A mosakodásra megy el az energiánk. Így nem lehet fejlődni. Ahhoz előbb ki kell mászni a pocsolyából. És főleg nem azt kommunikálni róla, hogy pezsgőfürdő. Ez a történelmi vereség egyben egy igazi történelmi esély is, amelyet nagyon meg kellene ragadni." Igaza van Garancsinak, ébresztő!


De a magyar futballban nemcsak szakmai problémák vannak, Zalaegerszegen megelevenedtek a kilencvenes évek, amikor rendszeresek voltak a rendezetlen tulajdonviszonyok és az anyagi problémák. A másodosztályban szereplő klub játékosai közül néhányan szerda éjszaka az öltözőben aludtak, mivel az egyesület hónapok óta nem utalta át nekik a fizetésüket. A helyzetet jellemzi, hogy az edző, Lendvai Miklós szerint "csapatösszetartás" zajlott, míg a klubelnök, Nagy Ferenc úgy tudja, hogy a focisták az egyik játékos születésnapját ünnepelték (az öltözőben...), majd ezután döntöttek a figyelemfelkeltő akció mellett. Az őszinteség továbbra sem erős oldala a magyar futballvezetőknek.


(ktn)


További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább