Magyarország-Finnország 1-2

Magyarország-Finnország 1-2

, ktn

Az első magyar válogatott meccs Pintér Attila irányításával. Élőben kommentáljuk a nagy mérkőzést.



Következik a „harcos válogatott" első mérkőzése Győrből, az ellenfél Finnország. Velük később még találkozunk az Eb-selejtezőkön, most csak ismerkedünk. A meccs kezdéséig olvassák el ajánlónkat, illetve jegyzetünket (amelyből kiderül, mi a kapcsolata Pintér Attilának a helikopterrel). A friss hírek alapján furcsálljuk, hogy a Watfordban rendszeresen játszó Tőzsér a keretbe sem került be, míg a 2014-ben még egyetlen tétmeccsen szereplő Koman a kezdőcsapat tagja.

1. perc: Pirosban a magyarok, kékben a finnek. Dzsudzsák sárga karszalaggal, ő a cséká. Rudolf egy perc után már lő is, mellé száll a labda.

3. perc: Még egy lövés, de Komané csak a pláza ablakaira veszélyes.

5. perc: Juhász már másodszor lép közbe jól a felezővonalnál. Azért ő hiányzott Bukarestből és Amszterdamból.

7. perc: Moisander csinál két szép testcselt, de a beadása borzasztó. Éledeznek a finnek.

10. perc: Vanczák: három rossz megoldás két percen belül.

12. perc: Dzsudzsákot doppingolja a cséká-poszt, harmadszor adja be a labdát balról. Kár, hogy veszélyt ezzel sem teremt. A díszpáholyban Csank áll, Egervári ül.

13. perc: Váratlan magyar gól! Csank kapcsán éppen elkezdtünk emlékezni az 1997-es helsinki mérkőzésre, amikor két finn is hibázik, és Rudolf lövése a bal alsó sarokban köt ki. 1-0! Ojala alászaladt, Mäenpää megcsúszott a védés közben.

17. perc: Szép finn akció, Eremenko lövését Vanczák, majd Varga blokkolja. Tegyük hozzá: Vanczák beragadt, ezért nem volt les.

20. perc: Rudolf a félpályánál. Három finn támadja le azonnal, el is veszik tőle a labdát. Finn fölény, de meddő.

23. perc: Paatalainen, a finn edző olyan tekintettel nézi a meccset, mintha legszívesebben láncfűrészt ragadna.

24. perc: "Kicsit talán lehetnénk agresszívabbak, mert gyakorlatilag a finnek akadálytalanul passzolgatnak a térfelünkön" - értékel Fülöp László, s ezúton is megragadjuk az alkalmat, hogy bejelentsük, messze őt tartjuk a legstílusosabb magyar kommentátornak (ha eltekintünk a Hajdú B-hype-tól). Van időnk ezen morfondírozni: a finnek épp akadálytalanul passzolgatnak a térfelünkön.

30. perc: A gól óta egyetlen támadást sem vezettünk. Pont 14 ezer néző van a stadionban.

32. perc: A finn térfélen kóricálunk, miután Dzsudzsák szép csellel hozta ki a magyar tizenhatosról a labdát. Vanczék beadása végül túl magas, de a finn védők így is reménytelennek tűnnek. Sorsa az ő Liptákjuk.

35. perc: Pukki szépen visszahúzta a rövid sarok felé a labdát, de a lövése elgurul az oldalháló mellett. Nehéz ébren maradni, nagyon gyenge színvonalú mérkőzés.

36. perc: Kérjük Pintér Attilát, hogy csukja be a száját.

37. perc: Finn akció. Kilenc magyar a tizenhatos területén. Rudolf 30 méterre Bogdántól. A labda Sándorhoz pattan, aki kivágja a semmibe, a finn védők közé. Az új taktikai elem ez az elszánt betonozás?

38. perc: Ha ott a pályán Lovrencsics, akkor jobbszélsőként miért rendre Vanczákot találja meg a lapbda?

39. perc: Újabb szép Rudolf-lövés, oldalháló.

40. perc: Bogdán kap ságát. Időhúzásért. No komment.

44. perc: A jobb oldalon érkezik: Vanczák. Aztán odaadja Sándornak, aki térdre rogy. A másik oldalon Hetemaj is összecsuklik. Pintér szívja az orrát.

45+1. perc: Eremenko kilép a védök mögül, de a kapu fölé emeli a labdát.


VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. Szerencsére. A szünetben hallgassanak egy kis finn popmetált, The Rasmus, sláger, hátha ettől erőre kapnak a Pintér-tanoncok.





ELINDULT A MÁSODIK FÉLIDŐ. A szünetben volt időnk megnézni a gól lassítását: Rudolf szó szerint "lekezelte" a labdát a lövés előtt.


46. perc: A meccs eddigi legszebb támadása. Három finn került szembe Leandróval, a brazil-magyar bekk azonban szépen keresztezett Eremenko passzánál.

50. perc: Ez még az előzőnél is nagyobb helyzet volt! Leandro centerezett, a második hullámban érkező Komannak viszont az üres kaput sem sikerült eltalálnia nyolc méterről.

52. perc: a megmentőnek kikiáltott Lovrencsics lejön, helyette Gyurcsó a Videotonból. Lovrencsicsnek sajnos egyetlen értékelhető megoldása sem volt. Gyurcsó bemutatkozása: ütempassz Vanczák háta mögé, az oldalvonalon túlra.

57. perc: Megint szép finn kombináció, Eremenko lövését Bogdán védi. Szomorú: a Magyarország-Finnország mérkőzésen a játékosabb focit a finn válogatott játssza.

59. perc: Valaki számolja, hogy Komannak hány jó megoldása volt?

60. perc: Akárhonnan nézzük, Rudolf a legjobb a mai mérkőzésen. Előbb egy szép labdaátvétel után próbál kapura lőni 45 méterről (elakad a labda), majd az ezt követő beadásra is ő érkezik a kapu elé.

62. perc: Hosszú indítás, Riski elé, a finn támadó lövése épphogy elgurul Bogdánig.

65. perc: A második félidő kiegyenlítettebb, a magyar csapat is aktívabban futballozik.

67. perc: "Közben egy átadási hiba a mieinknél" - mondja Fülöp, miközben egy finn helyzet visszajátszását nézzük. Átadási hiba?? A mieinknél? Az hogy lehet?

68. perc: Dzsudzsák közeli bombája  lepattan, Sorsa a szenvedő fél.

70. perc: Elek fejel fölé az ötösről. Ez is helyzet volt.

74. perc: Egyenlítenek a finnek, nem mondhatjuk, hogy érdemtelenül. Szép gól volt, három passz a magyar tizanhatoson belül, a csereként beálló Pohjanpalo egy méterről gurított a magyar kapuba, de ezt a mellett álló Pukki is megtehette volna... 1-1.

80. perc: Futács beállítása jó húzás volt, nagyon aktív, erőszakos.

83. perc: Eremenko nem klasszisjátékos. Ügyesen mozog a középpályán. Képes megtartani a labdát, tud cselezni, vannak okos passzai, szép kiugratásai. Ne szépítsük: nekünk még egy Eremenko sem jutott. S miközben ezt írjuk: Eremenko passza után Hetemaj lép ki, Juhász felvágja, tizenegyes...

84. perc: Eremenko belövi a büntetőt. Magyarország-Finnország 1-2.

87. perc: Nikolics kapja meg lesen a labdát. az égvilágon senki sincs rajta, ő meg forgolódik jobbra-balra a labdával, tekereg, pörög. Azt se hallja, hogy már rég lefújták a támadást. Nagy nehezen ellövi, blokkolják. Rémes ez az egész.

89. perc: Gyurcsó beadása után Dzsudzsák lő - megint blokkolnak. A szögletet követően Futács ollóz: a felső lécre. Gyönyörű volt!

91. perc: Megint szép magyar akció, de Szakály kábé öttel többet tolt a labdán lövés előtt, mint kellett volna. Blokk. A kontránál Elek ment nagyot, ha nem lép közbe, 1-3, az ziher.


VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK. Finnország 2-1-re győzött, és a mérkőzés jelentős részében tudatosabban, kultúráltabban futballozott a magyar csapatnál. Ami totálisan érthetetlen: a magyar csapat defenzív játéka. A magyar csapat játékosai közül kiemelhetők: Leandro (a válogatott legjobbja, ambíciózusan, szívvel, lelkesen, óriási bizonyítási vágyal játszott, gratulálunk neki), Rudolf, Dzsudzsák és Futács. További kellemes estét olvasóinknak.



Magyarország-Finnország 1-2
Barátságos mérkőzés, Győr, ETO Park (teltház!)

Gól: 13. Rudolf, ill. 74. Pohjanpalo, 84. (11-es) Eremenko.


Kezdők:

HUN: Bogdán - Vanczák, Lipták, Juhász, Leandro - Varga J. - Lovrencsics, Sándor Gy., Koman, Dzsudzsák - Rudolf.
FIN: Mäenpää - Arkivuo, Ojala, Moisander, Sorsa - Kolehmainen, Sparv, P. Hetemaj - Riski, R. Eremenko - Pukki.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább