Puskás Öcsi Felcsúton - avagy történet a pitiáner percemberekről

Puskás Öcsi Felcsúton - avagy történet a pitiáner percemberekről

, focitipp.hu

Eseményekben gazdag volt az NB I-es hétvége. Az örökrangadón egy idegenlégiós őrjöngött, a Pécs Győrben tartott focisulit a bajnoknak, Fehérváron pedig nemkívánatossá vált egy Puskás-transzparens - mivel azt nem a felcsúti, hanem a kispesti szurkolók szerették volna felrakni a kerítésre.



Thomas Doll vezetésével két mérkőzés után is adós a győzelemmel a Ferencváros. A Győr elleni döntetlent az örökrangadón elszenvedett vereség követte. Az MTK 3:2-re nyert a Hidegkuti-stadionban, tüzes hangulatú meccsen. Pölöskei Zsolt 30 méterről szerzett bombagóljával az MTK már az első percben vezetett - ez megadta az alaphangulatot. Sajnos azonban nemcsak foci volt: a ferencvárosiak közül többen is keverték a szezont a fazonnal. Brutális belépőket láttunk Besictől, az igazi ámokfutást azonban Jenner produkálta. A holland szélső egy teljesen felesleges fault után kiállíttatta magát, majd összeveszett a bíróval, Torghelle Sándorral, lökdösni kezdte a Fradi pályaedzőjét, Máté Csabát, az öltözőbe menet pedig szétrúgott egy ajtót. Mit mondhatnánk erre? Erkölcs, erő? Julian Jenner még az NB I-ben is középszerű futballistának számít, leginkább futball-technikai analfabetizmus, habzó száj és kőkorszaki erőszak jellemzi. "Az ügyre még visszatérünk" - mondta a lefújás után a Fradi edzője, Thomas Doll. Reméljük az eszmecsere rövid lesz, és szerződésbontással ér véget.

Folytassuk jobb hírekkel: az utóbbi évek egyik leglátványosabb játékát produkálta szombat este a Pécsi MFC csapata, amely teljesen megérdemelten nyert 5:2-re a címvédő Győr otthonában. A vendégek már a 9. percben 2:0-ra vezettek, s bár a szünet után az ETO egyenlített, a későbbiekben már nem az oddszok alakulását figyeltük, hanem a meccset. S olykor leesett az állunk: a pécsiek egyérintős, látványos támadások után szerezték góljaikat, negyedik találatuk a Barcelonának is becsületére válna. Külön öröm, hogy a pécsieknél két olyan fiatal focista vitte a prímet (a 19 éves Márkvárt Dávid és a 18 esztendős Kővári Róbert), akiket néhány nappal korábban szívesebben elnéztünk volna egyesek helyett ugyanebben a stadionban a Finnország elleni barátságos meccsen. A PMFC játéka érdekes kérdéseket vet fel. Pécsen mostanában nem éppen ideálisak a körülmények, nincsenek milliós fizetések. Van viszont bátorság, vagányság. Mert ez futball volt a javából.

"S akkor most következzen valami egészen más" - idézetünket a Monty Python kabarécsoportjától vettük. Mert hétvégén a magyar fociban ismét megjelentek a kabaréelemek, megjelent a politika. A Puskás Akadémia FC-Honvéd mérkőzésen a vendégszurkolók ki szerettek volna feszíteni egy molinót, amelyen a "Puskás, Kispest, Hungary" felirat szerepelt, a rendezők kérésére azonban a drukkereknek a "Puskás" drapériát le kellett venniük a kerítésről. Az indoklás szerint ugyanis Puskás a Puskás Akadémiáé és nem a Honvédé. A neve biztosan. Az ügyet még gyomorforgatóbbá teszi a Honvéd kétmondatos reakciója az ügyre, amely szerint a rendező olyan molinót távolít el a stadionból, amilyet akar. Gyávaság a köbön. Kösz a semmit, Mister Hemingway, mondhatták erre a kispesti szurkolók, akik ebben az ügyben egyedüliként érdemelnek piros pontot. A drukkerek a találkozó után (amelyet egyébként a Honvéd 4:0-ra megnyert, a Puskás-csapathoz csereként beállt Orbán Gáspár) a felcsúti akadémia kerítésére kifeszítették az eredeti "Puskás, Kispest, Hungary" transzparensüket. Hogy miért van igazuk? Mert jogilag bizonyára igazuk van a PAFC főmuftijainak, a jog azonban nem minden. Puskás Ferenc emléke mindannyiunké, minden magyaré, kiváltképp a kispesti futballszurkolóké. Persze, Puskásra lehet párás szemmel, ájtatos mondatokkal emlékezni, aki azonban a fentieket - azaz hogy a futballista emléke a teljes közösségé - nem érti meg, az nem Puskás hagyományát ápolja, hanem azon nyerészkedik. És mindenekelőtt: pitiáner percember.

(Akik szerint Puskás Ferenc a Honvédé - oldal a Facebookon)

ktn

(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó sportrovatában jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább