Doll: három meccs, két pont

Doll: három meccs, két pont

, ktn

NB I: Végveszélyben az újpesti foci, döntetlen a Fradi–Loki rangadón.Megszűnhet a profi futball Újpesten, miután a korábbi tulajdonosokhoz köthető offshore-cégek felszámolási eljárást indítottak a klub ellen. A forduló rangadóján döntetlen született: FTC–DVSC 1:1.

Az újpesti sportklubot 1885-ben alapították Újpesti Torna Egylet néven, s az egyesület futballszekciója 1899-ben jött létre. A csapat 20 bajnoki címet szerzett az élvonalban – ennél több élvonalbeli aranya csak a Ferencvárosnak és az MTK-nak van. Az újpesti foci a hatvanas-hetvenes években élte fénykorát, ekkoriban a lila-fehérek olyan csapatokat búcsúztattak az európai kupaporondon, mint az Ajax, a Leeds, az Everton, a Valencia, a Benfica vagy a Celtic. Mindezt azért említjük meg, mert könnyen előfordulhat, hogy az Újpest FC napokon belül felszámolásra kerül, s ez esetben a klub csak a legalsóbb osztályban kezdheti újra.

Mindez nem váratlanul történik. A helyzet a hatóságok előtt is ismert, a klubot 2011-ben megvásároló Roderick Duchatelet pénteki sajtótájékoztatója szerint a rendőrség már két éve nyomoz az egyesület körüli ügyek miatt. A belga üzletember azt állítja, hogy a klub korábbi tulajdonosai az eladásnál megtévesztették, és sorban kerülnek elő azok a számlák és követelések, amelyeket korábban eltitkoltak előtte. Duchatelet a sajtótájékoztatón bemutatta azt a prezentációt, amely tételesen felsorolta, hogyan áramlott ki a pénz a korábbi tulajdonos, Tolnai Sándor nevéhez köthető offshore-cégekhez. A helyzet abszurditását jellemző példák: van olyan cég, amely 25 millió forint plusz ÁFA értékben állított ki számlát a gyep felújítására vonatkozóan – az Újpest viszont arról rendelkezik írásos papírral, hogy a munkát más cég végezte el. De feltűnik az ügyben Hrutka János neve is. Az egykori ferencvárosi focista Duchatelet szerint bűncselekményt követett el, mivel úgy követel pénzt a klubtól játékosügynöki tevékenységre hivatkozva, hogy maguk az érintett a játékosok is tagadják, hogy Hrutka cége közreműködött volna az ügyükben (Hrutka közleményben cáfolta az ellene felhozott vádakat).

A helyzet mostanra elfajult, az Újpest jelenleg 42 peres ügyet folytat, s ha a futballklubot üzemeltető cég elleni felszámolási eljárást a bíróság másodfokon is helybenhagyja, akkor a belga üzletember azonnal távozik a klubtól – ami azt jelenti, hogy az UTE már a következő bajnokiját sem tudná megrendezni. A lila-fehéreknek még az MLSZ nyújthat mentőövet, ha engedélyezi, hogy a belga üzletember átruházhassa az NB I-ben való indulási jogot a saját, újonnan alapított cége nevére. Az élvonal csapatai közül ez ellen senki sem emelt kifogást, s az MLSZ is hajlik a licenckiadásra, azt azonban garanciaként elvárja, hogy valaki egyenlítse ki az Újpest 550 millió forintos adótartozását az APEH felé. Sok idő nincs hátra: az Újpest sorsa akár már hétfőn eldőlhet.

A játékosokat annyira nem zavarta meg a lehetetlen helyzet, az UTE 1:0-ra nyert Mezőkövesden. Nem lett győztese a Ferencváros–Debrecen rangadónak. A Puskás stadionban rendezett meccs 1:1-gyel zárult. A több helyzetet kidolgozó Fradinál Thomas Doll még mindig nem örülhet három pontnak, de legalább egyetlen játékosát sem állították ki a találkozón. Ezzel együtt az FTC helyzete még mindig nem reménytelen. Noha a csapat mérlege az Újpest elleni tavaly őszi derbigyőzelem óta siralmas (2 győzelem, 6 döntetlen, 4 vereség), a zöld-fehérek hátránya a harmadik helyen álló Diósgyőrrel szemben csupán négy pont.

(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább