A gibraltári kamu

A gibraltári kamu

, ktn

Pisont Istvánt játékosként sokra tartottuk. De ettől a hülyeség még hülyeség marad.



Két héttel ezelőtt kaptuk fel a fejünket egy megdöbbentő eredményre: a magyar U18-as válogatott 2-2-es döntetlent játszott Gibraltár U19-es csapata ellen. Az MLSZ honlapja szinte sikerként tálalta az eredményt. "U18: emberhátrányban egyenlítettünk Gibraltárban" - így szólt a szalagcím, s a beszámoló is hemzsegett az ehhez hasonló mondatoktól. Azt hittük, káprázik a szemünk. "A mieink dolgát nehezítette, hogy rossz talajú, műfüves pályán rendezték a meccset, ez nem kedvezett a kombinatív játéknak, láthatóan nehéz volt megszoknia a csapatnak" - írták a mérkőzésről, és igyekeztek "becsomagolni" az eredményt.

Ki volt az ellenfél? Gibraltár. Az UEFA 2013-ban vette fel a tagállamai közé. A gibraltári U19-es válogatott az Eb-selejtezőkön 0-17-es gólkülönbséggel lett utolsó a csoportjában, Horvátországtól és Ciprustól 7-0-ra, Csehországtól 3-0-ra kapott ki.

Ha a Mezey- és Csank-féle mantrából indulunk ki, azaz ha egy ország futballsikereit összevetjük a merítési lehetőségekkel, akkor Gibraltár totál esélytelennek számít a nemzetközi színtéren. A miniállamnak 29 ezer lakosa van - éppen annyi, mint Kiskunfélegyházának vagy Pöstyénnek. Azaz Gibraltáron nagyjából ötszáz olyan fiú él, aki egyáltalán játszhat az U19-es válogatottban. Közülük álltak ki tizenegyen a Magyarország elleni meccsre. Velük játszottunk 2-2-t.

Pisont István szövetségi edző a "mezőnyben mutatott játékunkkal" például elégedett volt. És sorolta a többit: "kijavítjuk a hibákat, a fiúk tanulnak a mérkőzésből". (Ez a Pintér Attila-féle hülyeség, úgy látszik, ragadós.) Pisontot később megszólaltatta a Rangadó.hu is, ott már azt boncolgatta, hogy a gibraltáriak "tíz éve együtt futballoznak". Hogyne futballoznának együtt, amikor ebben a korosztályban összesen kábé egy csapatnyi focista van Gibraltáron? Pisontból az önkritika nyomai is hiányoztak. Úgy folytatta: "Sajnos Magyarországon egy szövetségi edző indokait kamunak minősítik. Minden médium kritizál minket, miközben nem is látták a mérkőzést. Ettől viszont csorbul a tekintélyünk" - így filozofált.

Szögezzük le: Pisont azon kevés személyiség egyike a magyar futballban, akit mindig is sokra tartottunk. Szemünkben tényleg ő volt az egyik "legnagyobb király". De ettől a hülyeség még hülyeség marad.

Pisont és a többi magyar futballedző mikor érti meg végre azt a pofonegyszerű tényt, hogy ezeket a minősíthetetlen eredményeket az ő csapataik érik el? Nem a média kapott ki Izlandon, Máltán és Amszterdamban - hanem a magyar válogatott. A magyar futballedzők tekintélye pedig nem a folyamatos "kritikák" miatt csorbul, hanem azért, mert a csapataik évtizedek óta nevetséges produkcióval állnak elő, s többnyire versenyképtelenek a nemzetközi mezőnyben.

S ez a tekintély éppen az ilyen nyilatkozatok miatt csorbul tovább. Mert azt soha, senkitől sem fogjuk elfogadni, hogy egy Gibraltár elleni 2-2 után arról beszéljen, a magyar csapat milyen labdabirtoklási fölényt alakított ki a mérkőzésen. Ez ugyanis - hogy Pisont Istvánt idézzük - komolytalan indok. Kamu.

(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább