Máltai szint

Máltai szint

, ktn

Folytatódik a rémálom? A Fradi és a Diósgyőr máltai ellenféllel szemben mutatkozott be az Európa Ligában - lesújtó játékkal.



10 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség. Ez volt idén nyárig a magyar csapatok mérlege máltai egyesületekkel szemben a nemzetközi porondon. A gólkülönbség pedig: nagyon sok-nagyon kevés. Úgy kezdődött, hogy az Újpest 1961 őszén 15 gólt lőtt a Floriana La Vallettának (5-2, 10-2), de még a kétezres évek elején is porrá zúztuk a máltaiakat, 2003-ban a Fradi 6-0-s összesítéssel verte az Birkirkarát az UEFA-kupában.

Kupacsapataink tavalyi mélyrepülése miatt most valamivel óvatosabban vártuk az Európa Liga selejtezőjének első fordulóját, a két magyar-máltai párharcot. Az eredmények: Sliema Wanderers-FTC 1-1, Diósgyőr-Birkirkara 2-1.

A játék képét tekintve még lesújtóbb a kép. A Fradi simán kikaphatott volna a Sliema Wandererstől, a máltaiak az első félidőben tizenegyest hibáztak, 1-0-s vezetésnél ziccert rontottak, s a hajrában lőttek egy kapufát. Ha mindez nem volna elég, nézzék meg, milyen gólt kapott a Ferencváros. A máltaiak játékosa a félpályánál átvette a labdát, átkígyózott három fradista között, mintha csak bójákat kerülgetne, s a szóló végén higgadtan passzolt a jobb alsó sarokba.

A Fradiban nem játszott Besic (a vébén jól ment a bosnyáknak, s alighanem távozik a klubtól), nem játszott Leonardo (a balhés focistáról már a Fradi vezetői is lemondtak) és nem játszott Jenner (ha valakinek hiányzik ez az arrogáns futballista). Ott volt viszont a pályán öt új szerzemény: Benjamin Lauth, Michal Nalepa, Stjepan Kukuruzovic, Nagy Dániel és Bosnjak Predrag. Ez a Ferencváros egyelőre csak egy ikszre jó a máltai liga 5. (azaz ötödik) helyezettje ellen.

Góóóóóóóóóóóól - ordította a szpíker a diósgyőri gólnál, mintha a borsodiak legalább a BL-csoportkörébe jutottak volna be. De nem: a Diósgyőr a 93. percben szerzett találattal múlta felül (2-1) a máltai Birkirkarát az EL-selejtezőben.

"Egész jó csapat a Birkirkara, öt-hat játékosát szívesen látnám a csapatomban" - mondta Tomiszlav Szivics, a DVTK edzője a meccs után, s hozzátette a szokásos közhelyeket az idény eleji formáról - ami különösen azért érdekes, mert a világbajnokságon szereplők számára még az előző idény sem ért véget. A csúcs kétségtelenül a szivicsi zárszó volt: "Le kell vonni a mai meccs tanulságait, de szerintem tovább fogunk jutni." Fantasztikus. Konzekvencia-levonásban a magyar edzők világbajnokok.

A Fradinál és Diósgyőrben is föl kell kötni a gatyát, mert ha "levonják a tanulságokat", és kiejtik a máltai amatőröket, akkor a következő (még mindig csak selejtező!) körben már rendes focicsapatok várnak rájuk: a Fradi a horvát Rijekával, a Diósgyőr pedig alighanem a bolgár Litex Loveccsel meccsel. Más szint lesz.

(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább