A mészölyök világa

A mészölyök világa

, ktn

"Le a kalappal a játékosok előtt, óriási, amit tettek, büszke vagyok rájuk. Beérett a munka gyümölcse" - ezekkel a szavakkal kommentálta az U19-es válogatott utolsó Eb-mérkőzését Mészöly Géza, a korosztályos együttes szövetségi edzője. - Néhány gondolat az U19-es Európa-bajnokságról.



Az eredmény tényleg csodálatos. A magyar válogatott a csoportkör utolsó fordulójában 2-1-re legyőzte Izraelt, ezzel harmadik (összesítésben pedig hatodik) helyen végzett a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon. Az eredménynek köszönhetően a csapat kijutott az U20-as világbajnokságra, amelyet jövőre rendeznek Új-Zélandon. Mindezek alapján akár azt is hihetnénk, hogy van eredmény, van remény, a magyar foci megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez.

Csakhogy ez súlyos, alapvető tévedés volna. Izraelt legyőztük ugyan, de az előtte lejátszott két csoportmérkőzést elbuktuk, 2-9-es gólkülönbséggel. Ha ignoráljuk a magyar futballt körülvevő precíz propagandagépezetet, és csak a mérkőzéseken látottakból indulunk ki, akkor nem nehéz belátni, hogy az Európa-bajnokság súlyos kudarcot jelent a magyarországi labdarúgás és utánpótlásképzés számára, sőt, ezen a tornán ismét megalázó pillanatokat kellett átélnünk. Az egyetlen szerencsénk, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetségnek sikerült kiharcolnia az Európa-bajnokság megrendezésének jogát. Ezzel egyrészt megúsztuk az Eb-selejtezőket, másrészt elég volt egy csoportellenfelünket megelőzni a vébé-részvételhez.

Csakhogy a válogatott elsősorban most, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon szeretett volna eredményt felmutatni. Ezzel szemben a csapat az első két mérkőzésen szégyenteljes teljesítményt produkált. Rögtön az első fellépésén 3-1-re kikapott a három kulcsemberét nélkülöző Ausztriától. Ezt követően jött a Portugália elleni vízicsata, amelyet a felcsúti "csodastadionban" Mészöly Géza csapata 6-1-re elveszített. Ne szépítsük: egészen megalázó körülmények között. Devecseri-féle öngól ezúttal nem volt, csak bántó lassúság, indiszponáltság, egyéni hibák tömkelege, lelketlenség. Ami a nagyválogatottnak Irapuato vagy Amszterdam, az az utánpótlásfocinak mostantól Felcsút.

*  *  *

Ennyit a futballról, lássuk inkább a körülményeket. Ezek ugyanis mindent elárulnak a magyar foci állapotáról, az állandó kamuzásról, a teljes züllésről.

Az egész azzal kezdődött, hogy a tornát Mészöly Kálmán (a szövetségi edző, Mészöly Géza apja) arcával reklámozták. "Ez most komoly? Te, aki szereted a focit, nem jössz ki a meccsekre?" - egyebek mellett ez állt azokon az óriásplakátokon, amelyeken a "Szőke Szikla" keménykedett. Ez most komoly? - kérdezhetnénk az MLSZ-től. Egy utánpótlástornát azzal az emberrel reklámoznak, aki edzőként bundaügybe keveredett, és aki a televízióban rasszista humorizálással hívta fel magára a figyelmet? Ő volna a fiatalok példaképe?

Aztán az Európa-bajnokságon az is kiderült, hogy az alma nem esett messze a fájától. Az interneten régebbi, klasszikussá vált káromkodásai miatt csak BDSRSTNT ("Büdösúristenit") Kálmánként vagy GYAKA ("Gyere a k**** anyád") Kálmánként emlegetett Mészöly fia, Géza is mondott cifrákat a sajtótájékoztatókon. "Portugáliát akkor sem vertük volna meg, ha behugyozunk" - jelentette ki a szövetségi edző a felcsúti 1-6 után. Az ifjabbik Mészölytől sem vártunk allegóriákat, szofisztikált stílust, az azonban váratlan volt, hogy az "őszinte" tréner hírében álló Mészöly Géza ugyanazt a semmitmondó terelést folytatta a vereségek után, mint amit évtizedek óta megszoktunk.

Az osztrákok elleni 1-3-as vereséget például azzal magyarázta, hogy a játékosok számára hatalmas nyomást jelentett, hogy telt ház előtt kellett játszaniuk. Ezt már ismerjük: ha nincs néző, az a baj, ha sok a néző, az a baj. Pedig a megoldás erre a problémára nagyon egyszerű, csoda, hogy még senkinek sem jutott eszébe. A magyar edzők végre megmondhatnák, hogy a magyar játékosok számára hány néző az ideális, és akkor ezentúl csak annyit szabad beengedni a stadionokba.

A portugálok elleni mérkőzést követően az edző még mélyebbre süllyedt, lényegében a lefújás után megnevezett játékosok nyakába varrta a felelősséget a vereségért. De Mészölynek - magyar edzőtársaihoz hasonlóan - a realitásérzék sem az erőssége. "Ha az osztrákokat legyőzzük, ez a mérkőzés is más lett volna" - dühöngött az edző a Portugália elleni 1-6 után. Hát, persze! Ha megverjük Ausztriát, akkor talán Portugáliát is megvertük volna, ami lényegében azt jelenti, hogy miénk az Eb-cím, mivel a másik ágról továbbjutó csapatok (Németország, Szerbia) eleve harmatgyengék! Ez a magyar focilogika, a mészölyök világa. A valóság viszont a három mérkőzésen bekapott 10 gól.

Vagy az, amit az MLSZ által felkért belga cég elemzése állít a magyar utánpótlás-akadémiákról. A Double Pass által elkészített 134 oldalas jelentés néhány pontját az MLSZ is megjelentette a honlapján. Mazsolázzunk ezek közül." "A szakmai testület koncepciója ismeretlen, újnak tűnik." "Az edzői módszerek és alapelvek formalizálása nem elterjedt." "A konkrét edzéscélok ritkán világosak, meghatározottak." "A részletes funkcionális, technikai-taktikai és pszichológiai felmérések nem elterjedtek." Satöbbi, satöbbi. Ha az MLSZ nyilvánosságra hozta ezeket az erős kijelentéseket, akkor képzelhetjük, mi minden állhat még azokon a lapokon. Kár azonban ezen elmélkedni. Az U19-es Európa-bajnokságon látottak a napnál is világosabban mutatják meg a magyarországi futballakadémiákon folyó munka minőségét. Hiába az állam által idepumpált sok milliárd forint, hiába a médiahátszél, az eredmény kiábrándító.

*  *  *

S hogy miben reménykedhetünk? Ha megnézzük ezeket az ifjú futballistákat, akkor semmiben. Az U19-esek körüli nagy médiahype egyik felvonása az volt, amikor a csapat edzőtáborában megjelent Hajas László, hogy egy kicsit megdolgozza a fiúkat. Az említett férfiú nem világhírű futballedző, nem kiváló pszichológus, de még csak nem is egy meggyőző porszívóügynök. Nem, Hajas László mesterfodrász, aki hajszárítóval és hajlakkos flakonokkal érkezett Telkibe. "Azt kell mondanom, nagyon trendiek a fiúk, nem sok feladatom volt. Látszik, hogy követik a divatot és adnak magukra."

Aligha túlzás: egyedül a srácok frizurája volt nemzetközi színvonalú. Pech, hogy nem szépségversenyen kellett indulniuk, hanem labdarúgó Európa-bajnokságon.

(ktn)

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább