Haladás – hátrafelé

Haladás – hátrafelé

, ktn

Eddig nem jöttek be a légiósok a Haladásnak. A derbit az Újpest nyerte. Az NB I 8. fordulójáról röviden.



Sorozatban a nyolcadik bajnoki mérkőzésén is eredményes volt Nikolics Nemanja, aki ezúttal a Videoton szombathelyi bajnokiját döntötte el. A 26 éves csatár így már 10 góllal vezeti a bajnokság góllövőlistáját, így könnyen megdöntheti tavalyi, 18 gólos teljesítményét (azzal is gólkirály lett, a paksi Simon Attilával társbérletben). Mielőtt azonban az új magyar csodacsatárról kezdenénk el lelkendezni, jegyezzük meg, hogy az NB I-ben csillogó Nemanja Nikolics az északírek elleni Eb-selejtezőn 45 perc alatt labdába sem tudott rúgni...

A Videoton minden dicséretet megérdemel, s a remek rajt (8 meccs, 8 győzelem) különösen a csapat edzőjének, José Carrillónak az érdeme. A Vidi végre mer támadni, s Carrillo is szimpatikus, például azért is, mert a tréner jó érzékkel pengette meg a közelmúltban a nemzeti húrokat. "Akkor jöjjön légiós, ha jobb a magyarnál" - fogalmazta meg a Nemzeti Sportnak adott interjújában, sokunk érzületét megfogalmazva.


A Haladás sokáig éppen ezt az elvet vallotta, aztán hirtelen megváltozott a klubmodell. A csapat hosszas huzavona után szeptember elején három külföldi focistát is megszerzett: Tommaso Rocchit (36), Kamil Kopúneket (30) és Andrij Jefremovot (21). Különösen az egykori olasz válogatott csatár, Rocchi leigazolása körül volt sok a kérdőjel: Artner Tamás vezetőedző eleinte nem támogatta a játékos szerződtetését. Aztán minden megváltozott, s a légiósok megjelenésére a szokásos siralmas választ kaptuk a szombathelyiektől: a fiatal magyar tehetségeket "a klub nem tudta megfizetni"... (Vajon kik azok a fiatal magyar sztárok, akiknek olyan magas a fizetési igényük?) Így maradtak a légiósok, akik közül a Videoton elleni meccsen az olasz és a szlovák játszott is. De minek? Rocchi láthatóan képzett, de komoly súlyfelesleggel küzd, Kopúnek pedig (aki a 2010-es vébén még gólt is lőtt Olaszország ellen...) a 29. percben piros lapot kapott. Az eredmény: Haladás-Videoton 0:2, a vasiak mindössze 3 rúgott góllal kieső helyen állnak a ligában.


A forduló záró mérkőzését Újpesten rendezték, a hazaiak lenyűgöző hangulatú mérkőzésen fogadták a Ferencváros csapatát. Az első félidő álmos labdakergetése után a második játékrész a régi idők fociját idézte, ami az NB I kontextusában komoly dicséretnek számít. Persze, labdakezelési hibák így is akadtak, a labda időnként dadogott, de a tempó azért kárpótolta a szurkolókat. Két értékesített tizenegyes (Vasziljevics, illetve Mateos) után egy magyar focista távoli bombája döntötte el a találkozót: a 72. percben Simon Krisztián lőtte ki a jobb alsó sarkot. S bár a mérkőzést megelőzően az Újpest mindössze 4 gólt jegyzett a bajnokságban, a lila-fehérek győzelme megérdemelt, Nebojsza Vignjevics csapata végig irányította a találkozót, és helyenként látványos, gyors támadásokat vezetett - jelenleg mást nem is kívánhatunk egy magyar klubcsapattól.


(ktn)


További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább