Tényleg "bravúr lenne" a győzelem?

Tényleg "bravúr lenne" a győzelem?

, ktn

Finnország és Magyarország sem kezdte jól a 2016-os Európa-bajnoki selejtezősorozatot. Egy újabb kudarc mindkét csapat számára súlyos problémákat okozhat.



Tizenötödik alkalommal találkozik egymással Magyarország és Finnország válogatottja. Az eddigi mérkőzések alapján a magyar fölény nyomasztó, de a selejtezőkben elért pozitív eredményeknek nincs miért örülnünk. Emlékezetes a két csapat legutóbbi párharca, amikor Helsinkiben Egervári Sándor csapata Dzsudzsák Balázs szenzációs góljával csikarta ki a győzelmet a ráadásban. Igaz, ez nem osztott-szorzott a végelszámolásnál. Jobban jártunk 1997-ben, ki ne emlékezne Moilanen öngóljára? De az az idegenbeli 1:1-es döntetlen sem okozott sokáig örömöt - a pótselejtezőn jöttek a jugoszlávok... A harmadik találkozás tétmeccsen: az 1980-as Európa-bajnoki selejtezőkön idehaza 3:1-re nyert a magyar válogatott - kár, hogy a sorozat első mérkőzését elbukta Helsinkiben, épp az ott elvesztegetett két pont hiányzott ahhoz,hogy Magyarország a görögöket megelőzve kvalifikálja magát a kontinenstornára.

A 24-esre emelt Eb-létszám mindkét válogatott számára nagy esély. Magyarország 38 éve (Mexikó óta) nem járt komolyabb világversenyen, Finnország pedig még soha. Egyelőre a finnek állnak közelebb ahhoz, hogy teljesüljön az álmuk - hajszálnyival, az ő 4:4-es gólkülönbségük jobb, mint a magyarok 3:3-as mérlege. S bár idehaza mindenki azt hajtogatja, hogy a magyar csapaton van eredménykényszer, ne felejtsük, hogy a finnek odahaza már kikaptak a románoktól, a görögökkel pedig csak ikszeltek. Egy újabb hazai pontvesztés aligha férne bele a terveikbe. Másfelől viszont: a 9 pontos északírek nagyon meglógtak, ha pedig az egyelőre csak 1 pontos görögök is felébrednek az álmaikból, akkor ez a csoport könnyen drámai végkifejletet hozhat, hiszen itt vannak még a románok is. Azaz jelen pillanatban még öt csapat pályázik az első három helyre. Vagyis nem kalkulálni kell, hanem győzni Az Űlliői úton.


Így van ezzel Dárdai Pál, a magyar válogatott ideiglenesen kinevezett szövetségi kapitánya is. "Csak a Jóisten meg a játékvezető veheti el tőlünk a győzelmet" - mondta a mérkőzés előtt, mármint, ha a játékosok betartják a szakmai utasításokat és fegyelmezettek maradnak. A kapitány a közönséget is figyelmezteti: ha már az első félidőben felhangzik az "ébresztő" rigmus, az aligha segíti a csapatot. Dárdai érve: a románok is vezettek ellenünk az első félidőben, a csapatnak mégis sikerült összekapnia magát Bukarestben. Feröeren nem: az ottani az utóbbi évek egyik leggyengébb podukciója volt, vagyis a románok elleni Dárdai-láz egyelőre kissé alábbhagyott, normális fordulatszámon pörög. A finnekkel szembeni friss emlék egyébként nem túl kellemes: tavasszal Pintér Attila bemutatkozó mérkőzése a finnek elleni vereség volt.


Győrben a finnek sokkal jobban futballoztak a magyar válogatottnál (mellesleg ez volt az említett 1978-as Eb-selejtezős győzelem mellett második sikerük ellenünk), s Dárdai Pál is felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy "a finnek átlagosan 60 százalékban birtokolják a labdát". Láttuk Győrben. Szépen passzolgattak a megszeppent Pintér-fiúk között. Ráadásul - s most ismét Dárdait idézzük - "igazából bravúr lenne" ellenük a győzelem, mivel a játékoskeretük erősebb. Az: az Ajax (Moisander), a CSZKA Moszkva (Eremenko), a Chievo (Hetemaj) , a Bröndby (Pukki) és a Malmö (Halsti) viszonylag erős csapatok. Nálunk komolyabb hiányzók nincsenek, leszámítva, hogy jobbhátvédként továbbra is a nem-jobbhátvéd Varga József az első számú jelölt. Gera Zoltán ismét szerepet kaphat, ezen kívül három újoncot avathat Dárdai: Poór Patrik (MTK), Foró Gyula (Újpest) és Simon Ádám (Videoton) még nem szerepelt a címeres mezben.


Az utolsó három hazai mérkőzésünkön egyébként egyszer sem nyertünk, és mindössze egy gólt szereztünk a finnek ellen (2001: 0:0, 2012: 0:0, 2014: 1:2), vagyis Dárdai jóslata igaz lehet: "csúnya meccs jön". Reméljük, azért nem.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább