Hová lett a Loki védelme?

Hová lett a Loki védelme?

, ktn

Hat meccs, hat győzelem, hétpontos előny a tabellán - ez a listavezető Ferencváros mérlege az NB I-ben. Összegzés a 6. forduló szombati meccseiről.



A Zseljeznicsar elleni kínos El-kiesés után kevesen gondolták volna, hogy a teljesen reménytelen, nyuszi játékot mutató Fradi ilyen hamar összekapja magát - igaz, a hazai ellenfelek nem éppen a bosnyák csapat szintjén teljesítenek. Pedig az idei nagy menetelésben a Fradi már játszott a mezőny "krémjével", egyaránt idegenben győzte le a harmadik helyen álló Haladást (2:0), valamint az utóbbi évek bajnokcsapatait, a Videotont (3:1) és a Debrecent (3:0).

A Debrecen elleni mérkőzésen megmutatkozott, hogy a Ferencváros miért emelkedik ki az NB I jelenlegi mezőnyéből. Bár ezúttal a Loki is a szebbik arcát mutatta, a magyar szinten kimondottan jónak számító mérkőzés minden fordulópontjából a ferencvárosiak jöttek ki jobban. A Gera Zoltán nélkül felálló FTC is elég erős volt, Roland Lamah kiváló passzokat adott, Böde Dániel határozott volt a kapu előtt, s amikor kellett, Stanislav Sesták és Radó András is a megfelelő megoldást választotta. A három gól mellett a zöld-fehérek lőttek egy kapufát, és a meccs legnagyobb helyzetét is ők rontották el, amikor Busai tíz méterről, senkitől sem zavartatva lőtt a kapu mellé. A Fradi - nem túlzás - rúghatott volna öt gólt a Nagyerdei stadionban.


Ehhez képest kissé mókás volt Kondás Elemér mérkőzés utáni nyilatkozata. "Próbálkoztunk, de kaput nem találtunk, ez volt a probléma" - értékelt a debreceni tréner. Kondás szavai azért hangzanak furcsán, mert a Loki elsősorban harmatgyenge védekezése miatt szenvedett ilyen különbségű vereséget. Az első gól egészen iskolás volt: a védők mögé ívelt labdát Böde kezelte le, majd lőtte a kapuba. A belső védőként szereplő Mészáros Norbert még díszkíséretet sem adott, inkább csak kedvetlenül nyargalt mellette. Ennél is nagyobbat hibázott a harmadik gól előtt Zsidai László, aki Lamah sokadik pazar indításánál egyszerűen elszámolta magát: a labda mögötte landolt, és az üres területre érkező Radónak nem volt más dolga, mint a kapuba emelni. A Debrecen hat forduló alatt 10 gólt kapott, ennél többször csak a DVTK (14) és a Békéscsaba (16) kapitulált - szóval talán a védelemmel vannak bajok Debrecenben, nem a támadójátékkal.


Ismét mérkőzést nyert a Puskás Akadémia csapata, ezúttal a Vasas ellen, ezzel a felcsútiak a 6. forduló zárómeccse előtt feljöttek a táblázat hatodik helyére. Szép teljesítmény, mondanánk, ha nem tudnánk, hogy ez a klub egyre kevésbé méltó az Akadémia elnevezésre. A Vasas elleni kezdőcsapatban mindössze egyetlen saját nevelésűnek mondható játékos szerepelt: a 18 esztendős Sallai Roland (az egykori válogatott játékos, Sallai Sándor fia), aki 2009 óta futballozik a Videoton, illetve a Felcsút csapatában. Rajta kívül azonban főleg rutinos magyar futballisták (mint Fiola vagy Lencse), továbbá négy exjugoszláv államból származó idegenlégiós erősítette a horvát Robert Jarni együttesét.


Az Akadémián bekövetkező változásokról egyébként a Futballsznob blogja közölt egy nagyon színvonalas, adatokkal alátámasztott írást, amely arról tanúskodik, hogy a miniszterelnök kezdeti elhatározása (a Puskás Akadémia a fiatal tehetségek csapata lesz) megváltozott, és most már nem a tehetséggondozás vagy a bent maradás, hanem az 1-5. hely megszerzése a cél a csapattól. Csak egy beszédes mutató a sok közül: a Puskásnál az első fordulóban a saját nevelésű játékosok pályán töltött idejének aránya az összes játékperchez viszonyítva mindössze 12,5 százalék. A Puskás Akadémia első NB I-es szezonjában (2013/14) ez az arány háromszor magasabb volt...


A forduló hőse: a Ferencváros


A Fradi 1964 után tudott először három góllal győzni Debrecenben. Az elmúlt évtizedekben a Fradinak nem nagyon ment a Hajdúságban, 2013-ban például a zöld-fehérek 4:1-es vereséget szenvedtek a DVSC-től.


A forduló meglepetése: az Újpest megtorpanása


A szezont kiválóan indító Újpest hazai pályán képtelen volt legyőzni a Haladást (0:0). A lila-fehéreknek sorozatban ez volt a harmadik döntetlenjük, s a hangulat ezzel együtt romlik, a csapat egyik legjobb játékosa ki is szorult a kezdőből: „Suljic azért nem játszott, mert kicsit elfáradt, mentálisan nincs a topon. Legalábbis az edzéseken azt tapasztaltam, hogy nincs rendben fejben, valószínűleg ezért vannak a formájával is gondok, így aztán másnak adtam lehetőséget". Jó kérdés, hogy egy futballista hogyan fáradhat el a szezon kezdete után néhány héttel.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább