Böde Dánieltől Böjte Csabáig

Böde Dánieltől Böjte Csabáig

, ktn

Mindkét válogatott jó helyzetből várja a pénteki Eb-selejtezőt, a magyar válogatott egy győzelemmel szinte biztosan elérné a pótselejtezőt jelentő harmadik helyet, de a határ a csillagos ég. Ha nyerünk: a közvetlen Eb-részvétel sem álom többé."Szarul esett" - így kommentálta a köztelevízió kamerája előtt Böde Dániel, hogy a szövetségi kapitány nem hívta meg őt a Románia és az Észak-Írország elleni csoportrangadókra készülő magyar válogatott keretébe. Érthető a futballista sérelme, hiszen a Ferencváros csatára az NB I eddigi hét fordulója alatt 8 gólt szerzett, így az őszi szezonban (a teljes európai bajnoki mezőnyt figyelembe véve) ő a legeredményesebb csatár, igaz, a topligákban még szinte be sem melegedtek a csapatok.

Bernd Storck döntése azért is tűnik kockázatosnak, mert a német szakember eleve nehezített pályáról indul. Elődje, Dárdai Pál a maximumot hozta ki a válogatottból, a Hertha szakembere az északírek elleni vereség után vette át a csapat irányítását, és a románok elleni idegenbeli és a görögökkel szembeni hazai döntetlen mellett három győzelmet számlál az együttessel (Finnországot kétszer, Feröert egyszer vertük - minden alkalommal 1:0-ra). A helyére kinevezett Storck korábban az utánpótlás-válogatottak irányítója volt, majd az U20-as válogatott az ő vezetésével vett részt a nyári világbajnokságon. Kemény, németes stílusával és néhány súlyos konfliktus felvállalásával (előfordult, hogy félbeszakította kollégája edzését) nemcsak barátokat szerzett magának a magyar futballban. Böde kihagyása támadási felületet jelent, más kérdés, hogy Böde tavasszal formán kívül játszott, s akkor a szurkolók szemében "falábúnak" számított. Most a Nemzeti Sport kérdésére válaszolva a szavazók kétharmada szerint szükség volna rá a Románia elleni péntek esti selejtezőn.


De ha nincs Böde, akkor ott van Nikolics: a Legia csatára hétgólos a lengyel ligában, s ezzel Böde mögött (holtversenyben) a második legeredményesebb csatár Európában. Csakhogy Nemanja Nikolics hiába focizott kiválóan a Videotonban, és hiába mutatkozott be pazarul Varsóban, a válogatottban még nem tette le igazán a névjegyét. Emlékezetes meccse, fontos gólja nem volt. Különben is, a románok elleni találkozón alighanem nagyobb szerep jut majd a védelemnek, annak a csapatrésznek, amely Dárdai kapitánykodása előtt romokban hevert. Aztán jött Dárdai Pál, és a magyar csapat tétmeccsen mindössze egy gólt kapott, hálónk 405 perce érintetlen. Benrd Storck keretében egyébként Böde kihagyása mellett csak az okozott meglepetést, hogy bekerült a válogatottba néhány utánpótláskorú futballista, mint Botka Endre (Honvéd), Kalmár Zsolt (Leipzig) és Nagy Ádám (FTC).


A románok jelen pillanatban szinte a magyar válogatott tükörképei - leszámítva azt, hogy kiváló eredményeiknek köszönhetően a FIFA világranglistájának 7. helyén állnak (mi a 38. helyen vagyunk). A klubfutballjuk az utóbbi évtized legnagyobb sokkját szenvedte el nyáron, tizenkét év után először fordul elő, hogy sem a BL, sem az EL csoportkörében nem lesz román résztvevő. A védelem a románoknál is rendben, Románia hat selejtezőn mindössze egy gólt kapott, igaz, a csapatrész legjobbja, a nyáron a Napolihoz igazoló Vlad Chiriches sérülés miatt csak könnyített munkát végzett az Anghel Iordanescu kapitány által vezényelt edzéseken. Iordanescu egyébként a harmadik periódusát tölti a válogatott élén, ő irányította például azt a csapatot, amely az 1994-es világbajnokság egyik legnagyobb meglepetését okozta látványos játékával. Iordanescu - Storckhoz hasonlóan - meglepte néhány döntésével a közvéleményt, kihagyott a keretből két jó nevű csatárt, Bogdan Stanciut (Steaua) és Ciprian Maricát (Konyaspor).


A találkozó iránt óriási az érdeklődés, a magyar válogatott 1981 márciusa óta nem tudta legyőzni Romániát, akkor ez Fazekas László góljával sikerült egy budapesti vb-selejtezőn. Most a drukkerek nagy esélyt látnak a győzelemre, az MLSZ szóvivője szerint „akár százezer jegyet is" el lehetett volna adni a meccsre. Jellemző, hogy az online jegyvásárlás megnyitása után a szerver hamarosan összeomlott, és a baki miatt az MLSZ-nek elnézést kellett kérnie. A felfokozott izgalmak azért is érthetők, mert ez a magyar-román nem a "futottak még" mérkőzése lesz, a tét hatalmas. Ha a magyar csapat győzni tudna, s a további eredmények is szerencsésen alakulnának, akkor lényegében biztossá válna a válogatott részvétele a pótselejtezőn.


Bödével kezdtük, Böjtével fejezzük be. A dévai ferences rendi szerzetes, Böjte Csaba is megszólalt a találkozó kapcsán, szavai ezúttal talán minden eddiginél aktuálisabbak. "Árva gyerekeket nevelek, több mint ötezret fogadtam be, és azt tapasztaltam, hogy az életet mindig az igenek viszik előre, nem a nemek. Az elutasítás, a gyűlölet, a harag, az mindig leforrázza az életet" - fogalmazott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője. Hallgassunk rá.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább