NB I: a helyzet változatlan

NB I: a helyzet változatlan

, kl

OTP Bank Liga, 8. forduló

A Ferencváros Újpesten győzött, a nézőszámok továbbra is stagnálnak, a Diósgyőr meccsén ismét a hajrában voltak az izgalmak.



Az MLSZ kezdeményezésére az őszi szezonban fordulónként már csak két meccset közvetíthet a televízió (ez amúgy a teljes forduló egyharmada). A szövetség kimondott-kimondatlan célja ezzel a nézők stadionba csalogatása, hogy ne csak a fotelekből szurkoljanak a kedvenceknek az emberek. A nézőszámokon azonban mindez nem látszik, pedig ha valamikor, akkor szombaton igazi futballidő várta a csapatokat: Már nem volt a nyári kánikula, de még nem volt csípős hideg sem. A forduló és a bajnokság legnagyobb rangadóján, az Újpest-Fradin is mindössze 8445 néző lehetett a Szuszában, pedig a lilák stadionja több mint 13 ezer néző befogadására alkalmas. Jellemző, hogy a biztonsági előírások miatt szektorokat kellett lezárni, miközben a Fradi Tábora továbbra is kitart az álláspontja mellett és nem regisztrál. Ezúttal a Megyeri úton, óriáskivetítőn követték figyelemmel az eseményeket. A forduló hat találkozójára összesen 18 320 néző váltott jegyet. A magyar „szuperrangadó" nézőszáma akkor válik különösen elszomorítóvá, ha megnézzük, hogy a szintén szombaton játszott Crvena Zvezda-Partizan Belgrád mérkőzésen 40 261 néző volt jelen...

"Kiváló mérkőzést láttunk, nem láthatunk ilyen jó tempójú meccset minden héten" - nyilatkozta Thomas Doll a mérkőzés után. Hozzá kell tenni azonban, hogy az izgalmakat inkább a két csapat szurkolói élhették át, semleges szemmel a játék és az iram hagyott kívánnivalót maga után. A meccs hőse mindenképpen Böde Dániel volt, akinek duplájával sikerült megfordítani a meccset. Először Leandro beadását fejelte Balajcza kapujába, majd egy kapáslövéssel állította be a végeredményt. A Ferencváros ezzel immáron kilenc pontosra növelte az előnyét a bajnokságban a második helyezett Haladás előtt. A nagy kérdés pedig az, hogy ebben a bajnokság ki lehet a Fradi ellenfele a bajnoki címért vívott küzdelemben?


"Engem nem érdekel, erős csapat vagyunk, felállunk." - nyilatkozta a meccs után feldúltan az újpesti Balogh Balázs. És valóban: az Újpest idén masszív csapat benyomását kelti, de az eredmények mást mutatnak. Az előző fordulóban Diósgyőrben bukta el a három pontot a hajrában a lila-fehér csapat, és így történt ez most a Ferencváros ellen is. De ha kicsit jobban megnézzük az idei szezont, akkor láthatjuk, hogy a Honvéd és a Puskás Akadémia ellen is csak az utolsó percekben szerzett pontot a lila-fehér gárda. Lényeg a lényeg: az Újpest öt forduló óta nyeretlen. Győzelmet legutóbb még augusztus elsején, a Békéscsaba ellen ünnepelhetett a Vignjevics-legénység.


Az Újpestet azonban azért nem szabad leírni, mert ha a tabellára pillantunk, azt látjuk, hogy ugyan a Fradi kilenc ponttal meglépett, de a második és a tízedik (még nem kieső) csapat között mindössze nyolc pont a különbség, tehát kevesebb, mint az első és a második helyezett között. A bajnokság kiegyensúlyozottságát jelzi, hogy miközben a Fradi 8/8-as mutatóval fényévekre került mezőnytől, addig a többi együttes közül egyetlen csapat sem tudott egy hármas győzelmi szériát produkálni az elmúlt nyolc fordulóban.


Dióhéjban lássuk a forduló többi meccsét: A Debrecen kongó lelátók előtt verte az MTK-t (pedig micsoda hangulat volt anno a Nagyerdőben...), ezzel megszilárdítva helyét a középmezőnyben, és leszakítva a kék-fehéreket a Fraditól. A Haladás Felcsúton nem tudott győzni, de a szombathelyiek második helyezését igazán ne kérjük számon rajtuk, sőt, jár a taps Mészöly Géza csapatának. A Honvéd sem tudott felkapaszkodni a dobogóra, ugyanis az újonc Vasas győzni tudott a Bozsik-stadionban. A Diósgyőr békéscsabai vendégjátéka döntetlennel zárult, miután a vendégek a hajrában kiegyenlítettek (milyen meglepő, nem igaz?). A múlt héten a Videoton legyőzte a Debrecent, de fehérváriak nem másztak ki a gödörből: a bajnoki címvédő ezúttal Pakson szenvedett vereséget, és került a kilencedik, az kieső helyre.


Úgy tűnik: a Fradit leszámítva a magyar bajnokságban senki sem mehet biztosra senki ellen. És hát valójában épp ettől olyan szép a futball...


(kl)


További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább