Böde és Király: király!

Böde és Király: király!

, ktn

Történelmi rekordok megdöntésére is esélyes a Thomas Doll által vezetett Ferencváros. Összefoglaló a 9. fordulóról.



Kezdjük mindjárt a jó hírrel. A szurkolók kihasználták az idei év utolsó kánikulai szombatját, és a korábbi hétvégékhez képest szinte kitódultak az NB I-es futballpályákra. A hat szombati bajnokira közel 22 ezer néző váltott jegyet, vagyis átlagosan 3652 szurkoló ült a stadionokban. Szezoncsúcs! Megdőlt a szezonrekord is, méghozzá nem várt mérkőzés kapcsán: a listavezető Ferencváros és a sereghajtó Békéscsaba meccsére 8824-en voltak kíváncsiak a IX. kerületben. Ez magasabb, mint az egy héttel ezelőtti derbi (Újpest-FTC) nézőszáma (8445).

A meccs a beszámolók szerint túl sok örömöt nem okozott a ferencvárosi közönségnek, akik csak a győzelem tényének örülhettek. Az viszont óriási fegyvertény, hogy a zöld-fehérek sorozatban a kilencedik bajnoki mérkőzésüket is megnyerték, és sorra döntik meg a rekordokat. Ez a nyitány például erősebb, mint az 1967-es „csodacsapat" rajtja, Alberték csak nyolc fordulón keresztül tudtak pontveszteség nélkül maradni a tabellán. Az abszolút rekordhoz azonban szinte csoda kellene: a Fradi az 1931/32-es idényben százszázalékos teljesítménnyel szerezte meg a bajnoki címet (22 meccs, 22 győzelem).


A klub bajnoki veretlenségi sorozata is figyelemre méltó. A Ferencváros utoljára tavaly október 4-én kapott ki az NB I-ben, a Diósgyőr vendégeként. Azóta a Békéscsaba elleni volt a 29. bajnoki, amelyen a Fradit nem tudták legyőzni. Ráadásul a csapat nemcsak ikszelget, a sorozat 23 győzelmet és csak hat döntetlent számlál. A klubrekordhoz itt már közelebb áll az együttes: ez a negyedik leghosszabb veretlenségi széria az FTC története során. A csúcs: 1931 és 1932 között a csapat 36 találkozón maradt veretlen. Abban a Fradiban olyan futballisták szerepeltek, mint Sárosi dr. vagy az a1931/32-es idény 22 mérkőzésén 42 gólt (s ezzel gólkirályi címet) szerző csatár, Takács II. József. Micsoda idők voltak: az akkori Fradit 1932 decemberében a III. kerületi TVE állította meg egy 3:2-es győzelemmel.


A mostani sikersztori elsősorban Thomas Doll nevéhez köthető. Az egykori NDK-ban született edző 2013 decemberében vette át a kispadot Ricardo Moniztól, és a holland „szerethető" csapata után elsősorban az eredményességet helyezte előtérbe. A Ferencváros hosszú ideje a legmasszívabb, legkiegyensúlyozottabb csapat a mezőnyben, s ehhez az is hozzájárul, hogy a klubvezetés kiváló futballistákkal erősítette meg a keretet. A belga Roland Lamah és az ecuadori Cristian Ramírez magasan kiemelkedik a magyarországi légiósok közül, mindketten nemzetközi mércével nézve is értékelhető futballisták. (Mint ahogy az volt az Evertonnak eladott Muhamed Besic és a Toulouse-hoz távozó Somalia is). A vezetőség a hazai sztárok visszacsábításában is jeleskedik, kulcsembere a Fradinak a külföldről hazatért Gera Zoltán és Leandro, a Békéscsaba ellen pedig újabb tapasztalt játékos mutatkozott be a Ferencváros mezében, a legutóbb Görögországban futballozó Pintér Ádám.


S akkor még nem szóltunk Böde Dánielről, aki zsinórban a nyolcadik bajnoki mérkőzésén volt eredményes, s 11 találatával utcahosszal vezeti a góllövőlistát (az őt követő Pekár László 5 gólnál jár). Ahogy a Fradi a tabellát. A csapat előnye a táblázaton 11 pont a Haladással szemben, s bár a legnagyobb riválisok hétvégén magukra találni látszottak (a Videoton 3:0-ra verte az Újpestet, a Debrecen 1:0-ra győzött Angyalföldön), egyelőre úgy tűnik, nem az a kérdés, hogy idén ki lesz a bajnok, hanem az, hogy ki tudja legalább egy meccsen megállítani a Ferencvárost.



A forduló hőse: Király Gábor (Haladás)
Tavasszal alig kerülte el a kiesést a Haladás, amely most a tabella második helyén áll. Ebben kulcsszerepe van a Németországból visszatért Király Gábornak, a 39 éves kapusnak köszönhetően idén még csak öt gólt kaptak a szombathelyiek. Király szombaton is király volt: kivédte Vernes tizenegyesét, így a Honvéd ellen maradt a 0:0.


A forduló meglepetése: Diósgyőr-Puskás 3:2
A második félidő elején a hazaiak kétgólos előnyre tettek szert a Felcsúttal szemben, de a 80. perc után a vendégek két gólt szerezve egyenlítettek. S amikor - az elmúlt egy év történéseinek ismeretében - mindenki azt várta, hogy a Puskás meg is fordítja a mérkőzést, a DVTK a 91. percben Egerszegi Tamás góljával mégis a maga javára fordította a meccset.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább