Dörzsölt manipulátor vagy síkhülye öncsaló?

Dörzsölt manipulátor vagy síkhülye öncsaló?

, ktn

OTP Bank Liga, 12. forduló

Elkezdődött a magyar labdarúgó-bajnokság következő szakasza, a három, egyenként tizenegy fordulós blokkból a második. A lényeg röviden összefoglalható, a Vasas edzőjének nyilatkozata annál érdekesebb.



Debrecenben a hazai klub 7:0-ra győzött a Békéscsaba ellen. A tavaly átadott, 20 340 fő befogadására képes stadionban a megszokott hangulat várta az együtteseket, tízszázaléknyi szurkoló, 2280 néző. Másképpen mondva: a stadionban a lelátó kilencven százaléka hétről hétre üres. Ez kész csőd: Debrecenben egy évtizeddel ezelőtt legalább hat-nyolcezren jártak meccsre. Az FTC-Haladás mérkőzés után a Fradit dicsérhetjük: a második helyezett elleni rangadón a listavezető 3:1-re nyert hazai pályán, így sorozatban a 32. bajnokiján maradt veretlen, s ezzel megdöntötte az 1966/67-es klubrekordot. Le a kalappal, hiszen akkoriban olyanok játszottak a VVK-t is megnyerő Fradiban, mint Albert Flórián vagy Varga Zoltán. Az újpesti hangulatkép már kevésbé idillikus. A Paks elleni vereség után húsz-harminc drukker állította meg az augusztus elseje óta nyeretlen csapat játékosait és edzőjét. Odahaza a vehemensebb drukkerek már felpofozták volna ezért, közölte a szerb Vignjevics edzővel egy vehemens drukker.

A hétvége legtanulságosabb kijelentései azonban mégsem az elégedetlen újpesti keményfiú, hanem egy exújpesti focista szájából hangzottak el. A Vasas-Diósgyőr (0:1) meccs után a hazaiak edzője, Szanyó Károly nyilatkozott. A szöveg minden mondata árulkodó, betekintést enged abba a sajátos szellemi közegbe, amelynek legtipikusabb képviselője a magyar futballedző. Ez az a világ, ahol a mondatok nemcsaj azt jelentik, amit az eredeti, nyelvtani alakjuk. Jöjjön a Szanyó-szöveg egy részletének értelmezése.


"Szeretném kihangsúlyozni, hogy minden tiszteletem a Vasas-táboré, minden szurkolóé, aki kijön a mérkőzésre. Nagyon szívesen beszélgetek bármely drukkerrel, szívesen válaszolok, ha bárkinek kérdése van. Úgy érzem azonban, hogy legalább annyi tisztelet jár nekem is a nézőtérről, hogy ne nevezzenek »újpesti cigánynak« és ne szidják az édesanyámat. A múltamat sohasem fogom megtagadni, de azt sem viselem el senkitől sem, hogy az édesanyámat gyalázzák." - A Vasas gyenge bajnoki szerepléséről sok újat már nem lehet elmondani, így az edző kénytelen reflektálni arra a (valóban!) tűrhetetlen jelenségre, miszerint az anyját szidják. Azt azonban nehéz eldönteni, hogy az edző valójában a kooperáció ("szívesen beszélgetek bármely drukkerrel") vagy a konfrontáció ("azt sem viselem el senkitől") útjára óhajt-e lépni. Mindegy is, ha egyszerre két dolgot állítunk, abból nagy baj nem lehet.


"Amit most mondok, azzal lehet, hogy ismét nagyon sok ellenséget fogok szerezni, de a csapatunk ezen a mérkőzésen sem érdemelt vereséget, sőt szerintem győztesen kellett volna elhagyni a pályát. Sajnos ismét ugyanoda térek vissza, ahova hetek óta - és ezért tudom megint meg leszek kövezve - a gólhelyzeteket, a büntetőt be kell rúgni, mert ezt a játékot gólra játsszák." - Mese, mese, meskete. Ezt már ismerjük. A magyar futballedző megtalálja az örök témát, felteszi a "nemérdemeltünkvereséget"-lemezt. A szóhasználat militáns, közhelyes. A futballedző, ez az ártatlan, szűzies lélek attól fél, hogy "ellenséget szerez" magának. Ó, jaj! Gondolati eredetisége is páratlan, az edző felismeri, hogy "a játékot gólra játsszák". Az edző, ez a lángész, azt is közli velünk, hogy a "büntetőt be kell rúgni". A tizenegyes kihagyására tett finom utalás egyben a vereség jogosságának megkérdőjelezésére tett egyértelmű kísérlet is, a következő mondat azonban új szintre emeli a magyar futballedzők által már korábban is magasra tett lécet. "Azzal a felvetéssel, hogy a DVTK ellen 60-70 percig az eddigi egyik legjobb játékunkat produkáltuk, csak azért nem tudok egyetérteni, mert sajnos nem nyertük meg a mérkőzést."


Fantasztikus! Mert mi is történt? Az edző, a kommunikáció bajnoka elmagyarázta nekünk. A Vasas sorozatban a negyedik mérkőzésén maradt nyeretlen. Az edző érzelmi síkra tereli a kérdést, hiszen szidták az anyját. A teljesítménnyel sincs semmi gond, hiszen kimaradt egy tizenegyes. Sőt, valójában - 60-70 percig - a Vasas az idény legjobb játékát nyújtotta ezen a vesztes meccsen. De hát ez a felvetés egy kicsit túlzó, hiszen a mérkőzést mégiscsak elveszítettük. "Sajnos."


Ezek után nehéz eldönteni, hogy a magyar futballedző mi is valójában: dörzsölt manipulátor vagy síkhülye öncsaló?


A forduló hőse: Horváth Ferenc (Videoton)
"Dőreség mondani, hogy az én kezem munkája" - mondta a Honvéd elleni 3:0-s győzelem után a Videoton újonnan kinevezett edzője. De azért csak sikerült háromgólos sikerrel debütálni, ez nem rossz.


A forduló meglepetése: Debrecen-Békéscsaba 7:0
A meccs kimenetele nem meglepetés, a gólkülönbség azonban az: az ezúttal hétig jutó DVSC a korábbi öt hazai mérkőzésén összesen három gólt szerzett.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább