Király és Kleinheisler a király!

Király és Kleinheisler a király!

, ktn

A magyar válogatott 1:0-ra győzött Oslóban, így nagy lépést tett a 2016-os Eb-részvétel kiharcolása felé vezető úton.



Tragikusan indult a csütörtöki nap: a délelőtti órákban jött a hír, hogy a magyar válogatott egykori kapusa, a rákbetegségben szenvedő Fülöp Márton 32 évesen elhunyt. Este aztán a magyar focisták gyászkarszalaggal futottak ki az oslói stadion gyepére a Norvégia elleni pótselejtezőn, ahol hosszú idő után ismét igazi közösségként, szimpatikus csapatként küzdöttek a győzelemért, önmagukért, a szurkolókért és alighanem Fülöp Mártonért. Szép estét szereztek nekünk, a válogatott 1:0-ra legyőzte Norvégiát, ezzel előnyből várja a vasárnapi budapesti visszavágót.

A meccs előzetes elemzéséhez képest sok újdonságot nem kaptunk a találkozótól. A norvégok domináltak, sokkal többet próbálkoztak kapura lövéssel (22:6), többet passzoltak (457:251) és elképesztő fölényt harcoltak ki a szögletrúgások területén (16:0), ezt a játékot azonban a kezdetektől fogva gólra játsszák, s ebben mi voltunk a jobbak (0:1). A norvég dominancia meggyőzőnek látszott, a hazai játékosok gyorsabbnak, erőteljesebbnek tűntek a magyaroknál, csakhogy a játékukban egyáltalán nem volt átütőerő, ötlet. A kreativitás teljes hiánya idővel a magyar válogatott játékosait magabiztossá tette, Guzmics Richárd például még sosem játszott olyan pontosan és okosan, mint ezen a hideg csütörtöki estén.


Jegyezzük meg önkritikusan: szerencsénk is volt. Ha a harmadik percben a 100. válogatott mérkőzésén szereplő Király Gábor nem véd fantasztikus reflexmozdulattal Skjelbred közeli lövésénél, könnyen sírás lehetett volna ennek a partinak a vége. Csakhogy Király védett, és később is védett, ha kellett, volt ugyanis még néhány kósza norvég ziccer. A magyarok egyik legjobbja ezúttal a korábban sokak által kritizált mackónadrágos kapus volt.


S maradjunk még egy kicsit a kritizálásnál. Bernd Storckra az elmúlt hónapokban először azért néztek kigúvadt szemmel a magyar futballközvélemény képviselői, mert menesztette a teljes edzői stábot maga mellől. "Megőrült" - gondolta mindenki, amikor aztán a válogatott norvégok elleni bővebb, majd szűkebb keretébe meghívta Kleinheisler Lászlót. Tegnap ráadásul a kezdőbe is nevezte a focistát. A Videoton játékosa idén ősszel tétmeccsen még nem játszott (jelenleg a Videoton B csapatában dekkol), Storck az U21-es válogatottban nyújtott teljesítménye alapján számolt vele a "felnőttek" között. "Jelenleg ő az egyik legjobb magyar futballista" - mondta néhány nappal ezelőtt Kleinheislerről a szövetségi kapitány, aki szerint a focistáról igen lelkesen nyilatkozott Andreas Möller, a magyar válogatott újonnan kinevezett segítője is. Ezek után szinte törvényszerű, hogy a magyar csapat Kleinheisler László meglepetésgóljával győzött Oslóban. Ráadásul a játékos nemcsak a gólja miatt dicsérhető: végig koncentráltan, "élesen" futballozott ezen a kulcsfontosságú mérkőzésen.


A meseszerű történetnek két tanulsága van, s ezeket a vasárnapi visszavágó előtt nem árt rögzíteni. A Kleinheisler-sztori megmutatja, hogy néha "jó az idegen a háznál", az olyan független, külső tekintet, amely csak a teljesítményt és a képességeket veszi figyelembe. Bármi is lesz, a német stábnak nem kis szerepe van abban, hogy a magyar válogatott évtizedek óta először nyert meg egy tétmeccset komoly ellenfél ellen, idegenben. Az oslói mérkőzés másik tanulsága: a futball valójában a bizalomról és az önbizalomról szól. Pszichológiai játszma. Kleinheislernek láthatóan szárnyakat adott, hogy bíznak benne, a magyar válogatott játékosai pedig, ahogy ráéreztek a meccs és az ellenfél ritmusára, végig kontroll alatt tudták tartani a játékot.


Ha ezt Budapesten is meg tudják ismételni, akkor könnyen lehet, hogy harminc év után ismét ott lehetünk egy nagy világversenyen. És egy Üllői úti siker után - ezt fenntartjuk! - ezerszer jobb érzés lesz Eb-részvevőnek vallani magunkat, mint lett volna az a lettek győzelme vagy a törökök veresége esetén, pótselejtező nélkül. Így legyen!


(ktn)


További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább