Az ultraszurkolók Csepelre mentek

Az ultraszurkolók Csepelre mentek

, Kiss Tibor Noé

Hétvégi helyzetjelentés a magyarországi focipályákról: a legtöbb néző Csepelen volt, a Fradi-kettő NB III-as meccsén. Az MLSZ képviselői viszont továbbra is csak vetítenek a kilátástalan lelátói statisztikák kapcsán. NB I, 25. forduló.



Egy héttel ezelőtt robbant a bomba, a 444.hu riportja szerint az NB I-es nézőszámadatok hamisak, a klubok felfelé kerekítenek. A hétközi, 24. fordulóban aztán majdnem megdőlt a negatív rekord, mivel a hat mérkőzésre összesen csak 9714 néző volt kíváncsi (a „csúcs” továbbra is a 16. forduló 9555 nézője). Még a Fradira sem voltak túl sokan kíváncsiak: „Mindenki a Szulejmánt nézi szerintem, mert szerda van” – mondta a Nemzeti Sportnak egy fiatal szurkoló, így kommentálva, hogy a mérkőzésre csupán 2396-an voltak kíváncsiak. A hétvégi fordulóban sem volt sokkal jobb a helyzet, a Groupama Arenában negatív rekord született, a Ferencváros és a Puskás Akadémia meccsére még ötezer szurkoló sem látogatott ki (4858 néző volt a stadionban).

 

Szerencsére a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetői tudják a megoldást a problémákra. Sipos Jenő MLSZ-szóvivő szerint ezt a kérdést a kluboknak kell megoldaniuk, de a Sport 1 műsorában nyilatkozó bürokrata azért felvillantotta a jövőbe vezető út néhány fontos tényezőjét, egyben megalkotva egy fantasztikus szóösszetételt is: „ultraszurkoló”. „Ha megfelelő lesz az infrastruktúra, tehát ha nem luxus, de korszerű stadionok lesznek, ha megfelelő a játéktér, fedett lelátók vannak, megfelelő kiszolgáló helyiségek, oda szívesebben mennek ki a szurkolók. Értem ezalatt az ultraszurkolókat is, a családokat, nőket, férfiakat és gyerekeket is” – fogalmazott Sipos, aki szerint a kluboknak több figyelmet kellene fordítaniuk a marketingtevékenységre. Nyilván, az ultraszurkolók kedvéért is.

 

A szurkolókat azonban nem a rossz infrastruktúra vagy a gyenge marketing riasztja el a magyar NB I-től. Jó példa erre, hogy a Groupama Aréna vénaszkennere ellen tiltakozó fradisták hétvégén az FTC második csapatának meccsére látogattak ki tömegesen. Az NB III – Nyugati csoportjában rendezett mérkőzést legalább nyolcezer néző látta. „Már a mai napon megdőlt honlapunk látogatottsági rekordja, holnap pedig megdől az utóbbi 25 év csepeli nézőszám rekordja is. Fradisták! Köszönjük, hogy egy meccs erejéig újra NB I-esnek érezhetjük magunkat" – írta hivatalos Facebook-oldalán szombaton a Csepel FC. Pedig a csepeli stadion állapota nemhogy a luxushoz nem közelít, de korszerűnek sem igazán mondható.

 

Nem lehet elégszer elmondani: a legjobb marketing az őszinte futball. Ha a drukker (nő, férfi, ultraszurk.) reményt lát arra, hogy ilyen csodát láthat a pályán, akkor kimegy a stadionba. Azonban a 25. forduló mérkőzései ezúttal sem kápráztatták el a nézőket. A tavasszal eddig jól menetelő Debrecen hazai pályán kapott ki 3:0-ra a Honvédtól úgy, hogy a DVSC játékosai a 0:6-on sem csodálkozhattak volna. A meccs után Kondás Elemér legalább nem kertelt: „A szünetben akár nyolc-kilenc játékost is lecseréltem volna, de erre nincs lehetőség” – mondta a debreceni tréner. Újra a hajrában dőlt el a Diósgyőr meccse, a csapat ezúttal egy 92. percben kapott gól miatt szenvedett vereséget az Újpesttől. Ha a diósgyőri szurkolók komolyan veszik edzőjük meccs utáni nyilatkozatát, akkor nincs miben reménykedniük. „Ez már az én csapatom” – mondta némi büszkeséggel a vesztes csapat edzője, Egervári Sándor.

 

A forduló játékosa: Eppel Márton (Honvéd)

„Télen olyan típusú csatárt kerestünk, amilyen ő” – mondta a DVSC–Honvéd mérkőzés után Marco Rossi, a pestiek edzője. A 24 éves csatár előbb fejelt egy gólt, majd begyötört egy másikat a debreceni kapuba – igaz, utóbbi esetben egy göröngy is segített neki.

 

A forduló meglepetése: FTC–Puskás 4:0

Éppen elérkeztünk a meccs utolsó negyedéhez, és a találkozó még mindig 0:0-ra állt. A vége aztán 4:0 lett, a vendégek edzője, Robert Jarni pedig nem akart nyilatkozni a vereség okairól.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább