„Felcsút = Delete”

„Felcsút = Delete”

, Kiss Tibor Noé

Két fordulót is lejátszottak a mögöttünk álló héten az NB I-ben – már csak egy van hátra a bajnokságból. Sokat tanultunk a 28. és a 29. forduló történéseiből.



Legfőképpen az derült ki, hogy finoman szólva sem szerencsés, ha a miniszterelnök kertjéből futballstadion nyílik. A hétközi fordulóban a Puskás Akadémia 1:0-ra győzött az MTK otthonában, és a futballszurkolók túlnyomó többsége (csapatszimpátiára és pártállásra való tekintet nélkül) azonnal bundát emlegetett. Mit mondjunk: furcsa eredmény volt. Az MTK az azt megelőző 15 hazai bajnoki mérkőzésén mindössze egyszer kapott ki (Haladás 0:1), csupán öt gólt kapott (azaz minden harmadik meccsen egyet), s legyőzte a tabella élmezőnyébe tartozó Ferencvárost, Debrecent és Videotont is (egyaránt 1:0-ra). A PAFC ellendrukkerei (sokan vannak) szerint nem történt más, mint annyi, hogy az egyik fideszes nagykutya (Deutsch Tamás) csapata lefeküdt a legnagyobb fideszes nagykutya (Orbán Viktor) csapatának.

 

Az összeesküvés-elméleteket erősíti, hogy a 29. fordulóban az MTK 5:0-ra kapott ki attól a Videotontól, amely ugyancsak közel áll a miniszterelnök szívéhez, és amely ezzel a győzelemmel feljött az EL-indulást jelentő harmadik helyre, éppen az MTK-t leelőzve. Eközben a Bors magazin megszellőztette egy Orbán-közeli forrás állítását, eszerint a miniszterelnök célul tűzte ki, hogy a Ferencváros (elnök: Kubatov Gábor, Fidesz-alelnök) és a Videoton (tulajdonos: Garancsi István, MLSZ-elnökségi tag) néhány éven belül rendszeresen BL-csoportkört játszó csapattá váljon. Adalékként ehhez álljon itt, hogy hány pontot szerzett az utolsó három fordulóban a korábban sokáig második helyen álló MTK és hányat a Videoton: egyet, illetve kilencet.

 

A magyar futball körüli hangulatot jellemzi, hogy a Kispest-Honvéd Football Club elnevezésű Facebook-oldalon a drukkerek már „a rendszer korcs csapataként” beszélnek a Felcsútról. „Szombaton lehetőségünk lesz kiejteni az NB1-ből a rendszer korcs csapatát! Mindenki intézze az utazását Felcsútra és teli vendégszektor előtt taszítsuk őket a másodosztályba!”. A klub hivatalos FB-oldalán az adminisztrátorok is harcba hívják a kispesti fanokat, igaz, sokkal diplomatikusabb formában, a hatodik hely ígéretével, de a legtöbb drukkert ott sem ez érdekli. „Magasról lefosom a hatodik helyet… Felcsút = Delete, vagy többet nem megyek a Bozsikba” – írja egyikük.

 

Persze, az összeesküvés-elmélet egyik eleme az is, hogy a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló George F. Hemingway a Honvéd tulajdonosaként nem szerezne jó pontokat a miniszterelnöknél, ha a Puskás Akadémiát éppen a Honvéd ejtené ki. Másrészt viszont ismert a Puskás Ferenc személye körüli vita, amelyben Hemingway gyűlölt ellensége az a Szöllősi György, aki a Puskás-hagyatékot gondozza, s korábban hosszú éveken keresztül a PAFC sajtófőnöke volt. A Honvéd-szurkolók kemény magja számára az egykori futballsztár miatt jelenleg a Puskás Akadémia nemkívánatos elem a magyar futballban, így az utolsó fordulóban következő Puskás–Honvéd mérkőzés több mint pikáns. A drukkerek szerint a kispestieknél a becsület forog kockán: a Honvéd hétvégén a Békéscsaba legyőzésével kiejtette az NB I-ből a csabai együttest, s ezt most megtehetné a felcsúti klubbal is.

 

A forduló játékosa: Korcsmár Zsolt (Vasas)

Nem mondhatni, hogy Korcsmár Zsolt azt a karriert futotta volna be, amelyet vártunk tőle. A 27 éves focista játszott Bergenben és a Greuther Fürthnél is. Aztán előbb kikerült a válogatottból (utolsó fellépésére a románok elleni bukaresti 1:1 alkalmával került sor 2014-ben), jelenleg a Vasasnál küzd a kiesés ellen. Apró öröm: a Felcsút elleni kiesési rangadót az ő gólja döntötte el.

 

A forduló meglepetése: Videoton–MTK 5:0

Az MTK látványosan visszaesett a bajnokságban, és már a dobogóról is lecsúszott. Ha csak a két csapat korábbi formáját és eredményeit nézzük: az ötgólos Videoton-győzelem hatalmas meglepetés.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább