Az Európa-bajnokságnak vége

Az Európa-bajnokságnak vége

, Zelei Dávid

Feröer-szigetek–Magyarország 0:0

Miért voltunk képtelenek eredményesen végigvinni egyetlen támadást 92 perc alatt a világranglista 135. helyezettje ellen? Jogos kérdés, amire nincs válasz – a magyar válogatott szörnyen kezdte a vb-selejtezőket.



Néhány napja – nagyon helyesen – azt mondta Bernd Storck, hogy az Európa-bajnokság lezárult, nem szabad vele többé foglalkoznunk, mert innentől kezdve nem tudunk belőle profitálni. Aztán betette a csapatába az eleddig egyetlen játékpercet sem játszó, sérüléséből lázadozó Fiolát, a legfeljebb edzőmeccseken focizgató, gyalázatosan elpuhult Némethet és Dzsudzsákot, gyorsan becserélte a nullperces Szalait, és kezdette az elmaradt klubváltása miatt teljesen indiszponált Kádárt is, miközben jegelte a már francia bajnokságban bemutatkozó Besét, a hosszú idő után végre stabil kezdő Stiebert és a Feröer-specialista Bödét. Vagyis saját kérésére rácáfolva ő maga is az Eb-n ragadt.

 

Nomost, tudjuk, mindig az a legjobb, aki épp nem játszott, de lássuk be: a fenti okok egyike sem magyarázat arra, miért voltunk képtelenek eredményesen végigvinni egyetlen támadást 92 perc alatt a világranglista 135. helyezettje ellen. (Merthogy – félreértés ne essék – nem volt több elvárásom a meccsel kapcsolatban.) Nincs ugyanis olyan magyarázat ebben a galaxisban, aminek a legcsekélyebb hitele is lenne a szurkolók előtt. Ilyenkor őszintének kell lenni, és belátni: ez gyalázatos, szégyenteljes és vállalhatatlan volt.

 

Ehhez képest a mieink a következőket tudták kipréselni magukból: „Természetesen csalódottak vagyunk, mert három pontért jöttünk, de nem kell nagyon magunk alatt lennünk, mert szerintem itt nagyon sok csapat megküzd majd az egy pontért is” – nyilatkozta Nagy Ádám, rögtön 123 ponttal leárazva népszerűségi indexét a védhetetlen védésével. Mert hát persze, keményen küzd majd Tórshavnban Andorra és Lettország is, pontokat is bőségesen vesztenek majd, de arra azért ne tegyünk fel sok pénzt, hogy Portugália és/vagy Svájc nem húzza be a maximális 6 pontot a kulturáltan passzoló, fejlődőképes, de mindenképp verhető feröeriek ellen. És még ha pontot is veszít valamelyikük, akkor is csak a hátrányunk nullázódik, nem kerülünk előnybe: ahhoz meg kellene vernünk őket magukat legalább egyszer-egyszer. Ugyanis e két csapat valamelyikét kéne megelőznünk, hogy a selejtezősorozatnak legyen bármi értelme. Azért, hogy végül magunk mögé utasítsuk Andorrát, Lettországot és Feröert, felesleges pályára lépni.

 

Azt mondta Gulácsi Péter, hogy „a következő meccset itthon játsszuk a portugálokat legyőző svájciak ellen. Azzal a támogatással a közönségtől, amelyben az elmúlt években részünk volt, lehet esélyünk ellenük.” A feladatát jól ellátó kapus csak egyvalamit felejtett el: az Európa-bajnokságnak vége, új sorozat kezdődött, a feröeriek elleni játék és annak kommunikációja a keserves múlt felé mutat. Nem kéne újra az Eb-pótselejtező előtti úton elindulni.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább