Toport de

Toport de

, Kiss Tibor Noé

Sorozatban ötödször is legyőzte hazai pályán az FTC-t az MTK. A kék-fehérek ennek örülhetnek, de mi marad a semleges szurkolók számára? Nem sok minden.Az ember újra és újra megdöbben, amikor az NB I-es mérkőzések nézőszámainak adataival szembesül. Hagyjuk az üres nosztalgiát, akárcsak a kilencvenes éveket, amikor a Fradi-pályán, vagy Békéscsabán, Győrben, Debrecenben tizenöt-húszezren jártak bajnoki meccsekre. Micsoda hangulat volt, leszámítva az időnként egészen durva rigmusokat (és a pályára repülő tárgyakat), amelyekért az MLSZ mostanában többmilliós büntetéseket osztana ki.

 

Most viszont az van, hogy az MTK–FTC örökrangadóra összesen 1117 néző látogatott ki. OK, a meccset Dunaújvárosban rendezték, de hát ez akkor is csak hatvanvalahány kilométer Pesttől. Egy óra. Kánikula már nincs, tornádó sem tombolt az Alföld dunántúli nyúlványán. Ennyi embert érdekelt idegenben a Fradi.

 

Mondjuk, a közelmúlt alapján ez nem is csoda, hiszen a Fradi hetek óta csak gyötrődik. „Van olyan játékosom, aki még nincs teljesen formában”, illetve „nem voltak kidolgozott akcióink” – mondta az újabb kudarcot (MTK–FTC 2:1) követően Thomas Doll, és az ember csak fogja a fejét. Mi kell még Dollnak? A válogatott meccsek miatt háromhetes szünet állt rendelkezésére, hogy formába hozza a futballistáit. Akik nem nyeretlen kétévesek: a Ferencváros játékoskerete messze a legerősebb a mezőnyben. A csapat ráadásul tovább erősödött, mivel csatlakozott a klubhoz a Leverkusentől kölcsönkapott dél-koreai Rju Szungu, aki megjárta a riói olimpiát, sőt, gólt is lőtt Brazíliában. Mint ahogy Dunaújvárosban is, azonban ez is kevés volt, mert az MTK-nál Torghelle az asszisztja után berúgott egy büntetőt is.

 

Torghelle a múlt, maga az állandóság, a modern futballt azonban az örökös változás jellemzi. Ki gondolta volna például, hogy Rju Szungu az ötödik ázsiai futballista az FTC-ben? Pedig az. Ázsiából 2009 óta érkeztek először labdarúgók a Fradihoz, de Jang Men, Kao Hsziang (kínaiak) és Honma Kazuo (japán) az NB I-ben egy meccset sem játszott (ligakupáztak kicsit, na!), ez a bravúr egyedül a pakisztáni Adnan Ahmednek sikerült (14 alkalommal szerepelt az élvonalban).

 

Erről az jut eszembe, hogy a nyolcvanas évek végén úgy nézett ki a Fradi középpályája, hogy Topor, Bánki, Kincses. („Toport ne” – ez a graffitti évekigott díszelgett a népligeti metróállomás falán.) Most azt mondom: Toport de.

 

A forduló legnézettebb meccse a Debrecen–Újpest rangadó volt, amelyen a hazaiak 2:1-re győztek (ez volt Pontes edző első hazai győzelme). A találkozóra 4081 néző látogatott ki, ezzel majdnem megtelt az újjáépített debreceni stadion lelátójának egyötöde.

 

A bajnokságot a Paksot legyőző Vasas vezeti öt pont előnnyel.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább