Három Ádám dicsérete

Három Ádám dicsérete

, Kiss Tibor Noé

Lettország–Magyarország 0:2

A harmadik meccsen megszületett az első győzelem a vb-selejtezőkön: Lettország–Magyarország 0:2. Ádámokat dicsérünk a mérkőzés után.



A rigai meccsre Bernd Storck több helyen megváltoztatta a válogatott kezdőcsapatát, kikerült a svájciak ellen többször hibázó Lang–Fiola kettős, helyüket a védelem jobb oldalán Bese Barnabás, a balon Korhut Mihály foglalta el (Kádár Tamás behúzódott középre Guzmics Richárd mellé). Bekerült Nikolics Nemanja és Gyurcsó Ádám is a csapatba, s nem mondhatni, hogy Storck ezzel rossz döntést hozott volna: 10. percben Nikolics beadása után Gyurcsó vágta a léc alá a labdát. Utóbbi végig agilis volt (szemben a túlsó szárnyon csendesen lébecoló Dzsudzsák Balázzsal), a magyar válogatott egyik legjobbjának bizonyult, a második félidőben kapufát is lőtt – Nikolics viszont eltűnt, a helyére beálló Kleinheisler László jobban forgatta a játékot a második félidőben.

 

A játékot, amely ezúttal halványabb volt, mint a svájciak ellen – igaz, a gyöngécske balti ellenféllel szemben a győzelemhez ez is bőven elégnek bizonyult. A lett focisták okoztak nehéz pillanatokat a magyar válogatottnak, különösen az első félidő közepén, és a második félidő elején, ennek is megvan azonban a maga haszna: kiderült, hogy nehéz helyzetben a csapat számíthat Gulácsi Péterre, akinek több nagy védése is volt a mérkőzésen. És feltűnő volt az is, különösen a hajrában, hogy a magyar játékosok milyen sokszor szerezték vissza a labdát annak elvesztése után már az ellenfél térfelén.

 

 

A hét nagy nyertesének az Ádámok számítanak. Gyurcsót már dicsértük, lássuk Nagyot. Nagy Ádám sallangmentes és megbízható játékával egy év alatt ígéretes tehetségből a magyar válogatott nélkülözhetetlen kulcsemberévé vált. Ahogy osztogatja a labdákat és megszabja a játék ritmusát, az meccsről meccsre a Serie A stílusát idézi fel (aligha véletlen, hogy Nagy a Bolognát választotta nyáron). Régen nem látott a magyar válogatott olyan sokoldalú középpályást, mint ő. A másik nyertes Szalai Ádám, aki Svájc ellen élete egyik legjobbját nyújtotta piros-fehér-zöldben, majd Rigában is fejelt egy gólt. Biztos, hogy az amszterdami 1:8-at követő indulatos beszéde miatt még ma is rengeteg rosszakarója van a magyar futballban, ha tehetik, gyepálják, pedig nyilvánvaló: szívvel-lélekkel játszó center, aki amúgy a 12. válogatottbeli góljának megszerzésével egy olyan legendát ért utol a válogatott örökranglistáján, mint Törőcsik András.

 

Törőcsik játszott világbajnokságon (az argentin–magyar 1978-ból ma is sokak rémálma…), attól azonban még nagyon messze vagyunk, hogy ezt Szalai is elmondhassa magáról (legalábbis a 2018-as vb kapcsán). Négy pontunk van, sikerült beelőznünk Feröert, és ha hozzuk a minimumot (a lettek, feröeriek és andorraiak ellen hátralévő négy meccsen 12 pontot), akkor is ott vannak előttünk a svájciak és a portugálok. A pótselejtezőhöz alighanem mindkét csapatot meg kell vernünk egyszer, a legnagyobb esélyt azonban (Svájc, hazai) már elszalasztottuk. A futball ugyanakkor (főleg a svájciak ellen) még a Dárdai-korszakhoz képest is előrelépés (az Eb-hez képest visszalépés), Storck pedig egyre-másra építi be az új embereket a csapatba, Rigában Vida Máté (Vasas) debütált. Reméljük, egy év múlva úgy beszélünk majd róla, ahogy most Nagy Ádámról.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább