A Vidi és az elátkozott tizenegyesek

A Vidi és az elátkozott tizenegyesek

, Somos Ákos

Fiatalabb generációnak egész jó kvízkérdés lenne: volt-e olyan, hogy a magyar bajnoki címről 11-es rúgások döntöttek? Válasz: igen, volt. Egyszer.Fiatalabb generációnak egész jó kvízkérdés lenne: volt-e olyan, hogy a magyar bajnoki címről 11-es rúgások döntöttek? Válasz: igen, volt. Egyszer. Az MLSZ-nek ötletrohama támadt 1988-ban és két fontos újítást jelentett be:
1. A következő idénytől (az angol mintának megfelelően) az NB I-ben is három pontot ér a győzelem kettő helyett; ámde

2. csak akkor, ha rendes játékidőben születik. Ha 90 perc után döntetlen az állás, egyből 11-eseket lőnek a csapatok, a kupafordulókban megszokott 5-5 rúgás módszerével. Ennek megfelelően (ez meg a hokira hasonlít némileg) a büntetőkkel győztes csapat csak két pontot kap, míg a büntetőket rosszabbul lövő egyet (a rendes játékidőben vereséget szenvedő pedig egyet sem).

 

Nem mondom, hogy elvetélt ötlet volt, a már akkor is erősen csökkenő nézőszámot akarták talán ilyenformán feltornázni, vagy csak kicsit kiszámíthatatlanabbá tenni a bajnokságot. Mindenesetre a módi egyetlen szezonon át élt. Az 1988/89-es bajnokság után el is törölték a büntetőpárbajt, ellenben a három pontos győzelmek maradtak a mai napig (helyesen).

 

Így aztán a rövid életű reformnak egyetlen konkrét, történelemkönyvekbe kerülő következménye volt: megfosztotta fennállása első bajnoki címétől a Videotont.  Tudniillik az 1989-es bajnok a Honvéd lett, amely sok apró plusz pontot szerzett a döntetlenek után többnyire megnyert büntetőpárbajokkal (kapusa a Fehérvárról igazolt, híresen 11-es ölő Disztl Péter volt!), míg a Vidi, amely eleve ritkán ikszelt abban a szezonban, egy kivétellel minden párbajt elvesztett, így végül a dobogóról is lemaradt.

 

Az eggyel korábbi, régi, két pontos győzelmi számítás szerint a bajnokot Videotonnak hívták volna a nyolcvankilences évben. A következő, 11-esek nélküli pontszámítás alapján szintén. Tehát mind az előtte negyven-ötven éve érvényben lévő, mind az azóta is használt, örökérvényű pontozás szerint Kaszás Gábor (egy nagyon tehetséges, megszállott fiatal edző)  fiatal, támadófocit játszó Vidije nyerte volna a bajnoki címet. Benne a kizárólag akciógólokkal gólkirályi címet szerző Petres Tamással és a sportlap osztályzatai alapján az Év játékosának választott Csucsánszky Zoltánnal (akinél jobb szabadrúgáslövő, talán Dvérit leszámítva, azóta se volt Fehérváron).

 

Ez a busz elment, újabb meg nem jött: a kis Kaszás a következő szezon közben meghalt autóbalesetben, a fiatal fehérvári focistáknak meg soha többé nem volt olyan jó szezonjuk, mint az az egy. Amikor bajnoknak kellett volna lenniük, ha nincs egy mára elfeledett, egyszezonos ötlet.

 

A Videoton mai hátterével persze nehéz elhinni, de tény, évtizedekig volt sokak kedvenc vidéki kiscsapata országszerte a célban valahogy mindig elbukó Vidi. Az ilyen sztorik miatt is.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább