A Vidi és az elátkozott tizenegyesek

A Vidi és az elátkozott tizenegyesek

, Somos Ákos

Fiatalabb generációnak egész jó kvízkérdés lenne: volt-e olyan, hogy a magyar bajnoki címről 11-es rúgások döntöttek? Válasz: igen, volt. Egyszer.Fiatalabb generációnak egész jó kvízkérdés lenne: volt-e olyan, hogy a magyar bajnoki címről 11-es rúgások döntöttek? Válasz: igen, volt. Egyszer. Az MLSZ-nek ötletrohama támadt 1988-ban és két fontos újítást jelentett be:
1. A következő idénytől (az angol mintának megfelelően) az NB I-ben is három pontot ér a győzelem kettő helyett; ámde

2. csak akkor, ha rendes játékidőben születik. Ha 90 perc után döntetlen az állás, egyből 11-eseket lőnek a csapatok, a kupafordulókban megszokott 5-5 rúgás módszerével. Ennek megfelelően (ez meg a hokira hasonlít némileg) a büntetőkkel győztes csapat csak két pontot kap, míg a büntetőket rosszabbul lövő egyet (a rendes játékidőben vereséget szenvedő pedig egyet sem).

 

Nem mondom, hogy elvetélt ötlet volt, a már akkor is erősen csökkenő nézőszámot akarták talán ilyenformán feltornázni, vagy csak kicsit kiszámíthatatlanabbá tenni a bajnokságot. Mindenesetre a módi egyetlen szezonon át élt. Az 1988/89-es bajnokság után el is törölték a büntetőpárbajt, ellenben a három pontos győzelmek maradtak a mai napig (helyesen).

 

Így aztán a rövid életű reformnak egyetlen konkrét, történelemkönyvekbe kerülő következménye volt: megfosztotta fennállása első bajnoki címétől a Videotont.  Tudniillik az 1989-es bajnok a Honvéd lett, amely sok apró plusz pontot szerzett a döntetlenek után többnyire megnyert büntetőpárbajokkal (kapusa a Fehérvárról igazolt, híresen 11-es ölő Disztl Péter volt!), míg a Vidi, amely eleve ritkán ikszelt abban a szezonban, egy kivétellel minden párbajt elvesztett, így végül a dobogóról is lemaradt.

 

Az eggyel korábbi, régi, két pontos győzelmi számítás szerint a bajnokot Videotonnak hívták volna a nyolcvankilences évben. A következő, 11-esek nélküli pontszámítás alapján szintén. Tehát mind az előtte negyven-ötven éve érvényben lévő, mind az azóta is használt, örökérvényű pontozás szerint Kaszás Gábor (egy nagyon tehetséges, megszállott fiatal edző)  fiatal, támadófocit játszó Vidije nyerte volna a bajnoki címet. Benne a kizárólag akciógólokkal gólkirályi címet szerző Petres Tamással és a sportlap osztályzatai alapján az Év játékosának választott Csucsánszky Zoltánnal (akinél jobb szabadrúgáslövő, talán Dvérit leszámítva, azóta se volt Fehérváron).

 

Ez a busz elment, újabb meg nem jött: a kis Kaszás a következő szezon közben meghalt autóbalesetben, a fiatal fehérvári focistáknak meg soha többé nem volt olyan jó szezonjuk, mint az az egy. Amikor bajnoknak kellett volna lenniük, ha nincs egy mára elfeledett, egyszezonos ötlet.

 

A Videoton mai hátterével persze nehéz elhinni, de tény, évtizedekig volt sokak kedvenc vidéki kiscsapata országszerte a célban valahogy mindig elbukó Vidi. Az ilyen sztorik miatt is.

További cikkek a rovatban

Tengely nélkül

, Zelei Dávid

Tengely nélkül

Padlón a Fradi, Thomas Doll pedig már nem bírózik, nem libalegelőzik, beismeri: itt minőségi problémák vannak. Megmondjuk, miért.

Tovább

Doll: "Megkaptuk a büntetésünket!"

, Kiss Tibor Noé

Doll: "Megkaptuk a büntetésünket!"

A Fradi idei szezonjának vége, a Honvédnál már az utolsó fordulóra készülnek. NB I-es összegzés.

Tovább

„Minden tekintetben jobbak voltunk, kivéve”

, Kiss Tibor Noé

„Minden tekintetben jobbak voltunk, kivéve”

Váratlan fordulattal ismét a Haladást legyőző Honvéd állt a tabella első helyére, miután a Videoton–Vasas rangadót a budapestiek nyerték. A Fradi? Elszállt. Körkép a 25. fordulót követően.

Tovább

A fradisták összevissza szaladgáltak

, Kiss Tibor Noé

A fradisták összevissza szaladgáltak

Rangadót nyert a Honvéd a Ferencváros ellen – így a kispestiek üldözhetik tovább az aranyéremért a Videotont. A Fradinak alighanem marad a bronzcsata a Vasas ellen.

Tovább

Sérelem és újságírás

, Zelei Dávid

Sérelem és újságírás

Múlt héten azt gondolthattuk, Sinkovics Gábor ámokfutásával a honi sportújságírás etikai szempontból megérkezett a gödör aljára. De nem.

Tovább

Új magyar Messi(ás)?

, Zelei Dávid

Új magyar Messi(ás)?

Minden racionális utánpótlásképzés elsődleges célja a minél nagyobb számú minőségi felnőtt labdarúgó képzése. Föl kéne fognunk végre, hogy egy labdarúgónak nem növés közben, 16 vagy 18 évesen kell Ronaldónak lennie.

Tovább

Esély van, csak remény nincs

, focitipp.hu

Esély van, csak remény nincs

Megkérdeztük posztolóinkat a Portugália–Magyarország Eb-selejtezőről, s megdöbbentő módon mindenki hihetetlenül aktív volt. A prognózisok közt van minden: műugrótoronyfejlesztési helyettes államtitkár, megterhelő tornaóra, a bűnhődés percei, autóablakra szerelhető magyar…

Tovább

Böde Dani százas!

, Kiss Tibor Noé

Böde Dani százas!

Lipcsei Péter után Böde Dániel a következő Fradi-játékos, aki elérte a százgólos határt a Ferencváros színeiben. Böde most a 101 gólos (s a lista 24. helyén álló) Ebedli Zoltánt „támadhatja”.

Tovább

Lazovics: álomgól Felcsúton

, Kiss Tibor Noé

Lazovics: álomgól Felcsúton

Visszaszerezte az első helyet a táblázaton a Videoton a Honvédtól, tovább sodródik a kiesés felé a Diósgyőr.

Tovább