A Vidi és az elátkozott tizenegyesek

A Vidi és az elátkozott tizenegyesek

, Somos Ákos

Fiatalabb generációnak egész jó kvízkérdés lenne: volt-e olyan, hogy a magyar bajnoki címről 11-es rúgások döntöttek? Válasz: igen, volt. Egyszer.Fiatalabb generációnak egész jó kvízkérdés lenne: volt-e olyan, hogy a magyar bajnoki címről 11-es rúgások döntöttek? Válasz: igen, volt. Egyszer. Az MLSZ-nek ötletrohama támadt 1988-ban és két fontos újítást jelentett be:
1. A következő idénytől (az angol mintának megfelelően) az NB I-ben is három pontot ér a győzelem kettő helyett; ámde

2. csak akkor, ha rendes játékidőben születik. Ha 90 perc után döntetlen az állás, egyből 11-eseket lőnek a csapatok, a kupafordulókban megszokott 5-5 rúgás módszerével. Ennek megfelelően (ez meg a hokira hasonlít némileg) a büntetőkkel győztes csapat csak két pontot kap, míg a büntetőket rosszabbul lövő egyet (a rendes játékidőben vereséget szenvedő pedig egyet sem).

 

Nem mondom, hogy elvetélt ötlet volt, a már akkor is erősen csökkenő nézőszámot akarták talán ilyenformán feltornázni, vagy csak kicsit kiszámíthatatlanabbá tenni a bajnokságot. Mindenesetre a módi egyetlen szezonon át élt. Az 1988/89-es bajnokság után el is törölték a büntetőpárbajt, ellenben a három pontos győzelmek maradtak a mai napig (helyesen).

 

Így aztán a rövid életű reformnak egyetlen konkrét, történelemkönyvekbe kerülő következménye volt: megfosztotta fennállása első bajnoki címétől a Videotont.  Tudniillik az 1989-es bajnok a Honvéd lett, amely sok apró plusz pontot szerzett a döntetlenek után többnyire megnyert büntetőpárbajokkal (kapusa a Fehérvárról igazolt, híresen 11-es ölő Disztl Péter volt!), míg a Vidi, amely eleve ritkán ikszelt abban a szezonban, egy kivétellel minden párbajt elvesztett, így végül a dobogóról is lemaradt.

 

Az eggyel korábbi, régi, két pontos győzelmi számítás szerint a bajnokot Videotonnak hívták volna a nyolcvankilences évben. A következő, 11-esek nélküli pontszámítás alapján szintén. Tehát mind az előtte negyven-ötven éve érvényben lévő, mind az azóta is használt, örökérvényű pontozás szerint Kaszás Gábor (egy nagyon tehetséges, megszállott fiatal edző)  fiatal, támadófocit játszó Vidije nyerte volna a bajnoki címet. Benne a kizárólag akciógólokkal gólkirályi címet szerző Petres Tamással és a sportlap osztályzatai alapján az Év játékosának választott Csucsánszky Zoltánnal (akinél jobb szabadrúgáslövő, talán Dvérit leszámítva, azóta se volt Fehérváron).

 

Ez a busz elment, újabb meg nem jött: a kis Kaszás a következő szezon közben meghalt autóbalesetben, a fiatal fehérvári focistáknak meg soha többé nem volt olyan jó szezonjuk, mint az az egy. Amikor bajnoknak kellett volna lenniük, ha nincs egy mára elfeledett, egyszezonos ötlet.

 

A Videoton mai hátterével persze nehéz elhinni, de tény, évtizedekig volt sokak kedvenc vidéki kiscsapata országszerte a célban valahogy mindig elbukó Vidi. Az ilyen sztorik miatt is.

További cikkek a rovatban

Böde Dani százas!

, Kiss Tibor Noé

Böde Dani százas!

Lipcsei Péter után Böde Dániel a következő Fradi-játékos, aki elérte a százgólos határt a Ferencváros színeiben. Böde most a 101 gólos (s a lista 24. helyén álló) Ebedli Zoltánt „támadhatja”.

Tovább

Lazovics: álomgól Felcsúton

, Kiss Tibor Noé

Lazovics: álomgól Felcsúton

Visszaszerezte az első helyet a táblázaton a Videoton a Honvédtól, tovább sodródik a kiesés felé a Diósgyőr.

Tovább

A Honvéd a magyar Juventus?

, Kiss Tibor Noé

A Honvéd a magyar Juventus?

A hétvége nagy eseménye, hogy a Budapest Honvéd fellépett a tabella első helyére. Majdnem öt évig kellett a szurkolóknak várniuk erre a pillanatra, a csapatuk ugyanis ezt megelőzően 2012 nyarán, a bajnokság ötödik fordulóját követően állt az élen.

Tovább

Puskás Ferenc: az aranylábú és az aranytorkú

, Nádudvari Péter

Puskás Ferenc: az aranylábú és az aranytorkú

Puskás Ferenc a legismertebb magyar, a legendás Aranycsapat kapitánya. Eredménysora párját ritkító. Azt kevesen tudják azonban, hogy nemcsak futballistaként, hanem nótaénekesként is kiváló volt.

Tovább

Enyém a vár, tiéd a lekvár!

, Kiss Tibor Noé

Enyém a vár, tiéd a lekvár!

A Videoton 5:1-es győzelemmel, Horváth Ferenc pedig egy újabb erős mondattal nyitotta a tavaszi fociidényt. Előtte azonban nézzünk körül Balmazújvárosban.

Tovább

"Itt az új Dzeko! Csodacsatárt vett a Debrecen!"

, Zelei Dávid

"Itt az új Dzeko! Csodacsatárt vett a Debrecen!"

A magyar sportújságírás két legnagyobb rákfenéje a lustaság és a felnagyítás. Ebben a cikkben azt próbálom bemutatni, hogy a magyar sportmédiumok különösebb kritika nélkül veszik át a klubhonlapok és egyéb felületek anyagait, lespórolva ezzel a marketing lehántását (vagyis…

Tovább

Bírja-e a nyomást Szalai?

, Zelei Dávid

Bírja-e a nyomást Szalai?

Szalai Ádám nyáron a nehezebb utat választotta, maradt a Hoffenheimben. Jelenleg keményen küzd a helyéért egy olyan csapatban, ahol az összes csatár kiváló formát mutat. Esélylatolgatás.

Tovább

A Herthától a Nagykőrösig, avagy futball és nyelvtudás

, Zelei Dávid

A Herthától a Nagykőrösig, avagy futball és nyelvtudás

A nyelvtudás haszontalanságát bizonygatni ugyanis nem csak azért káros, mert a butaságot és a lustaságot emeli piedesztálra egy tudásalapú világban, hanem, mert az emberi életet is a játékoskarrierre korlátozza. – Zelei Dávid írása a Kleinheisler-ügyről.

Tovább

Nagy Ádám, nekem a magyar Pirlo

, Kiss Tibor Noé

Nagy Ádám, nekem a magyar Pirlo

Nagy Ádám egyre jobban beilleszkedik Bolognában, Kleinheisler László hazajött Darmstadtból. Mindkét játékost kedveljük, mégis más az útjuk.

Tovább

Magyar klubfoci: néhány szó a feudalizmusról és a kollaborációról

, Kiss Tibor Noé

Magyar klubfoci: néhány szó a feudalizmusról és a kollaborációról

Elolvastam az Indexen Jávor Bence cikkét a mezőkövesdi futballmodellről, és padlót fogtam. Csak úgy repkedtek a milliárdok, erről tudni lehetett eddig is. De hogy mire!

Tovább