A Vidi és az elátkozott tizenegyesek

A Vidi és az elátkozott tizenegyesek

, Somos Ákos

Fiatalabb generációnak egész jó kvízkérdés lenne: volt-e olyan, hogy a magyar bajnoki címről 11-es rúgások döntöttek? Válasz: igen, volt. Egyszer.Fiatalabb generációnak egész jó kvízkérdés lenne: volt-e olyan, hogy a magyar bajnoki címről 11-es rúgások döntöttek? Válasz: igen, volt. Egyszer. Az MLSZ-nek ötletrohama támadt 1988-ban és két fontos újítást jelentett be:
1. A következő idénytől (az angol mintának megfelelően) az NB I-ben is három pontot ér a győzelem kettő helyett; ámde

2. csak akkor, ha rendes játékidőben születik. Ha 90 perc után döntetlen az állás, egyből 11-eseket lőnek a csapatok, a kupafordulókban megszokott 5-5 rúgás módszerével. Ennek megfelelően (ez meg a hokira hasonlít némileg) a büntetőkkel győztes csapat csak két pontot kap, míg a büntetőket rosszabbul lövő egyet (a rendes játékidőben vereséget szenvedő pedig egyet sem).

 

Nem mondom, hogy elvetélt ötlet volt, a már akkor is erősen csökkenő nézőszámot akarták talán ilyenformán feltornázni, vagy csak kicsit kiszámíthatatlanabbá tenni a bajnokságot. Mindenesetre a módi egyetlen szezonon át élt. Az 1988/89-es bajnokság után el is törölték a büntetőpárbajt, ellenben a három pontos győzelmek maradtak a mai napig (helyesen).

 

Így aztán a rövid életű reformnak egyetlen konkrét, történelemkönyvekbe kerülő következménye volt: megfosztotta fennállása első bajnoki címétől a Videotont.  Tudniillik az 1989-es bajnok a Honvéd lett, amely sok apró plusz pontot szerzett a döntetlenek után többnyire megnyert büntetőpárbajokkal (kapusa a Fehérvárról igazolt, híresen 11-es ölő Disztl Péter volt!), míg a Vidi, amely eleve ritkán ikszelt abban a szezonban, egy kivétellel minden párbajt elvesztett, így végül a dobogóról is lemaradt.

 

Az eggyel korábbi, régi, két pontos győzelmi számítás szerint a bajnokot Videotonnak hívták volna a nyolcvankilences évben. A következő, 11-esek nélküli pontszámítás alapján szintén. Tehát mind az előtte negyven-ötven éve érvényben lévő, mind az azóta is használt, örökérvényű pontozás szerint Kaszás Gábor (egy nagyon tehetséges, megszállott fiatal edző)  fiatal, támadófocit játszó Vidije nyerte volna a bajnoki címet. Benne a kizárólag akciógólokkal gólkirályi címet szerző Petres Tamással és a sportlap osztályzatai alapján az Év játékosának választott Csucsánszky Zoltánnal (akinél jobb szabadrúgáslövő, talán Dvérit leszámítva, azóta se volt Fehérváron).

 

Ez a busz elment, újabb meg nem jött: a kis Kaszás a következő szezon közben meghalt autóbalesetben, a fiatal fehérvári focistáknak meg soha többé nem volt olyan jó szezonjuk, mint az az egy. Amikor bajnoknak kellett volna lenniük, ha nincs egy mára elfeledett, egyszezonos ötlet.

 

A Videoton mai hátterével persze nehéz elhinni, de tény, évtizedekig volt sokak kedvenc vidéki kiscsapata országszerte a célban valahogy mindig elbukó Vidi. Az ilyen sztorik miatt is.

További cikkek a rovatban

"Az Európa Liga nem prioritás"

, Zelei Dávid

"Az Európa Liga nem prioritás"

A ’90-es, 2000-es években, egy mostaninál jóval szerényebben dotált, gyenge bajnokságban, ahol még önkormányzatok és szponzorok próbálták több-kevesebb sikerrel összedobni a következő szezonra valót, minden átigazolási időszak úgy kezdődött, hogy a kupaszereplést érő hel…

Tovább

Irapuato: 31 éve

, Somos Ákos

Irapuato: 31 éve

Hamis az a duma, hogy azok a felelősök, akik "szétverték" a máskülönben "világszínvonalú" magyar válogatottat. Annak a csapatnak a játékosai, saját utólagos állításaik ellenére, még évekig játszottak ilyen-olyan magyar válogatottakban, csak azt a "kegyelmi" állapotot már nem…

Tovább

Egy-két-há – MTK

, Kiss L. László

Egy-két-há – MTK

A napokban bevonatoztam Pestre, s ahogy minden bevonatozáskor, célba érés előtt most is fölpillantottam a Hungária körúti reflektorokra. A stadion szemei. Kiestek. Ki lesz a következő, mi jöhet még

Tovább

Arany

, Benedek Szabolcs

Arany

Pesszimista típus vagyok, aki a lehetséges szcenáriók közül rendre a rossz, netán a legrosszabb bekövetkeztére számít – de legalábbis nem a jóra. Persze az is lehet, hogy ez egyfajta sztoikus óvatosság, amely nyomán annál inkább lehet örülni a nem várt jónak. Ugyanakkor az, h…

Tovább

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

, Kiss Tibor Noé

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

Tele volt a Bozsik Stadion, a hangulat príma volt, a meccs már kevésbé. A Honvéd teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet és a bajnoki címet a Videotonnal szemben.

Tovább

Puskás90 – A legszebb ajándék

, Nádudvari Péter

Puskás90 – A legszebb ajándék

Puskás Ferenc idén lenne 90 éves. Szeretett klubja szombaton a számára talán legszebb ,,utólagos” ajándékot adhatja neki.

Tovább

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

, Kiss Tibor Noé

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

Nem csodálkozunk azon, hogy úgy alakult, a jövő heti Honvéd–Videoton meccsen dől el a bajnoki cím sorsa. FUTBALLÜNNEP következik, hangolódjunk rá mi is.

Tovább

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

, Kiss Tibor Noé

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

Már csak három forduló van hátra az NB I-ből. A 30. forduló meccseiről az jutott eszünkbe: szerencsére már csak három.

Tovább

Davide, a Góliát

, Benedek Szabolcs

Davide, a Góliát

Davide Lanzafame. A múlt héten egy kihagyott tizenegyes, most viszont a győztes gól mellett végigzakatolta a pályát, vitte, hajtotta a csapatot, belekergette a győzelembe (az újrarúgatott büntetőt is megint ő harcolta ki).

Tovább

Tengely nélkül

, Zelei Dávid

Tengely nélkül

Padlón a Fradi, Thomas Doll pedig már nem bírózik, nem libalegelőzik, beismeri: itt minőségi problémák vannak. Megmondjuk, miért.

Tovább