Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

, Kiss Tibor Noé

Tele volt a Bozsik Stadion, a hangulat príma volt, a meccs már kevésbé. A Honvéd teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet és a bajnoki címet a Videotonnal szemben.Másképp nézett volna ki a szombati bajnoki döntő a nyolcvanas években. A Honvéd a rendszer csapata volt, ha megtetszett neki egy játékos, behívta katonának, slussz-passz, a csapat sorra nyerte a bajnoki címeket. Az erkölcsi győztes a Videoton volt, az 1985-ös UEFA-kupa meneteléssel, a halk szavú Kovács Ferenccel, Májer Lajossal, Csongrádival, Vadásszal és a többiekkel. Most másképp festett a helyzet: a rendszer (ugye, ha van ilyen) csapata egyértelműen a Videoton, a Honvéd az idei szezonban a lúzer kistesó (a Transfermarkt adatai szerint a Honvéd játékoskerete csak az ötödik legerősebb az NB I-ben).

 

Csakhogy a Honvédnak volt idén (is) egy Marco Rossija, aki kitartó munkával a focisták fejébe verte az elképzeléseit. A Honvéd idén tényleg olyan volt, mint egy masszív olasz csapat: viszonylag kevés gólt kapott, az ereje pedig a csapategységben rejlett. A Videoton elleni „bajnoki döntőben” ez a tényező volt a legfontosabb. Valahogy végig érezhető volt, hogy a Honvéd jobban össze van rakva, a futballistákon valóban látszott a győzni akarás – mindenekfelett. A Videotonnál a legintenzívebb pillanat Danko Lazovics földön fetrengése volt, alighanem az év legmulatságosabb jelenete. A Honvéd már az első félidőben is veszélyesebb volt, Eppel Márton góljával (ami mellesleg gólkirályi címet is jelentett a csatárnak) eldőlt, hogy a Honvédé lesz a bajnoki cím, a klub történetének tizennegyedik aranyérme.

 

A meccs színvonaláról jobb nem beszélni. Valljuk be, alacsony volt. A mérkőzés előtt sokan beszéltek arról, hogy a Videotonnak több esélye lenne a Bajnokok Ligája-selejtezőjében. Megkérdeznénk tőlük: hány korszerű, gyors, fantáziadús támadást láttak a szezon legfontosabb meccsén a csapattól? A nemzetközi helyzet ezzel együtt tényleg nem szívderítő: a Honvédot alighanem nyáron „szétszedik”, az aranyérem átvétele után a sikerkovács, Marco Rossi például azonnal elárulta, hogy ő továbbáll. „A csúcson kell abbahagyni” – jogos. De mi lesz így másfél-két hónap múlva a Honvéddal a BL-selejtezőben? Tartunk tőle, hogy nagy leégés – akiket most mindenki joggal ünnepel, azokat július végén lehet, hogy szidni fognak.

 

Ami a további fontos kérdéseket illeti: a bronzérmet a Vasas szerezte meg, amely 2001 után állhatott fel ismét a dobogó legalsó fokára (az aranyra 1977 után még várni kell). Negyedik a Fradi, hm. Kiesett az MTK, hm-hm, hm. „Szégyelld magad”, „dögölj meg” – ilyesmiket kiabáltak az egyébként nem túl vérmes MTK-szurkolók Torghelle Sándoréknak Pakson, ahol a csapat csak 1:1-re végzett. Olyan csapatról beszélünk, amely a Nemzeti Bajnokságban eddig összesen hatvan érmet szerzett. Az MTK bukása miatt megkönnyebbülhettek keleten: a borzasztó idényt produkáló DVTK (a zárókörben 1:3 a Debrecennel szemben) megúszta, s bent maradt a Loki is, a beugró Herczeg Andrással a kispadon.

 

 

A forduló játékosa: Eppel Márton

Lehet más? Bajnoki címet bebiztosító gólt lőtt, amellyel gólkirály lett. Lássuk a válogatottban!

 

[Kép: Honvéd facebook]

További cikkek a rovatban

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább

"Az Európa Liga nem prioritás"

, Zelei Dávid

"Az Európa Liga nem prioritás"

A ’90-es, 2000-es években, egy mostaninál jóval szerényebben dotált, gyenge bajnokságban, ahol még önkormányzatok és szponzorok próbálták több-kevesebb sikerrel összedobni a következő szezonra valót, minden átigazolási időszak úgy kezdődött, hogy a kupaszereplést érő helyen végzett csapatok edzői, v…

Tovább

Irapuato: 31 éve

, Somos Ákos

Irapuato: 31 éve

Hamis az a duma, hogy azok a felelősök, akik "szétverték" a máskülönben "világszínvonalú" magyar válogatottat. Annak a csapatnak a játékosai, saját utólagos állításaik ellenére, még évekig játszottak ilyen-olyan magyar válogatottakban, csak azt a "kegyelmi" állapotot már nem lehetett reprodukálni a…

Tovább

Egy-két-há – MTK

, Kiss L. László

Egy-két-há – MTK

A napokban bevonatoztam Pestre, s ahogy minden bevonatozáskor, célba érés előtt most is fölpillantottam a Hungária körúti reflektorokra. A stadion szemei. Kiestek. Ki lesz a következő, mi jöhet még

Tovább

Tabellák

Magyarország II.
1. MTK 13 +20 34
2. Kisvárda 13 +15 30
3. Kazincbarcika 13 0 24
4. Szolnok 13 +5 22
5. Békéscsaba 13 +12 21
6. Gyirmót 13 +8 21
7. Nyíregyháza 13 +5 20
8. Soroksár 13 +2 20
9. Vác 13 +4 19
10. ZTE 13 -3 18
11. Cegléd 13 -6 18
12. Dorog 13 +2 16
13. Győr 13 -2 16
14. Budaörs 13 -2 15
15. Szeged 13 -6 15
16. Budafok 13 -9 11
17. Mosonmagyaróvár 13 -5 10
18. Csákvár 13 -17 9
19. Sopron 13 -10 8
20. Siófok 13 -13 6

Ugrás a részletekre

További tabellák

Magyarország I.
1. Videoton 12 +11 25
2. FTC 12 +13 23
3. Debrecen 12 +10 21
4. Honvéd 12 0 19
5. Vasas 12 -3 19
6. Paks 12 0 17
7. Diósgyőr 12 0 15
8. Újpest 12 0 15
9. Puskás FC 12 -2 15
10. Haladás 12 -13 10
11. Mezőkövesd 12 -12 9
12. Balmazújváros 12 -4 7

Ugrás a részletekre

További tabellák