Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

, Kiss Tibor Noé

Tele volt a Bozsik Stadion, a hangulat príma volt, a meccs már kevésbé. A Honvéd teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet és a bajnoki címet a Videotonnal szemben.Másképp nézett volna ki a szombati bajnoki döntő a nyolcvanas években. A Honvéd a rendszer csapata volt, ha megtetszett neki egy játékos, behívta katonának, slussz-passz, a csapat sorra nyerte a bajnoki címeket. Az erkölcsi győztes a Videoton volt, az 1985-ös UEFA-kupa meneteléssel, a halk szavú Kovács Ferenccel, Májer Lajossal, Csongrádival, Vadásszal és a többiekkel. Most másképp festett a helyzet: a rendszer (ugye, ha van ilyen) csapata egyértelműen a Videoton, a Honvéd az idei szezonban a lúzer kistesó (a Transfermarkt adatai szerint a Honvéd játékoskerete csak az ötödik legerősebb az NB I-ben).

 

Csakhogy a Honvédnak volt idén (is) egy Marco Rossija, aki kitartó munkával a focisták fejébe verte az elképzeléseit. A Honvéd idén tényleg olyan volt, mint egy masszív olasz csapat: viszonylag kevés gólt kapott, az ereje pedig a csapategységben rejlett. A Videoton elleni „bajnoki döntőben” ez a tényező volt a legfontosabb. Valahogy végig érezhető volt, hogy a Honvéd jobban össze van rakva, a futballistákon valóban látszott a győzni akarás – mindenekfelett. A Videotonnál a legintenzívebb pillanat Danko Lazovics földön fetrengése volt, alighanem az év legmulatságosabb jelenete. A Honvéd már az első félidőben is veszélyesebb volt, Eppel Márton góljával (ami mellesleg gólkirályi címet is jelentett a csatárnak) eldőlt, hogy a Honvédé lesz a bajnoki cím, a klub történetének tizennegyedik aranyérme.

 

A meccs színvonaláról jobb nem beszélni. Valljuk be, alacsony volt. A mérkőzés előtt sokan beszéltek arról, hogy a Videotonnak több esélye lenne a Bajnokok Ligája-selejtezőjében. Megkérdeznénk tőlük: hány korszerű, gyors, fantáziadús támadást láttak a szezon legfontosabb meccsén a csapattól? A nemzetközi helyzet ezzel együtt tényleg nem szívderítő: a Honvédot alighanem nyáron „szétszedik”, az aranyérem átvétele után a sikerkovács, Marco Rossi például azonnal elárulta, hogy ő továbbáll. „A csúcson kell abbahagyni” – jogos. De mi lesz így másfél-két hónap múlva a Honvéddal a BL-selejtezőben? Tartunk tőle, hogy nagy leégés – akiket most mindenki joggal ünnepel, azokat július végén lehet, hogy szidni fognak.

 

Ami a további fontos kérdéseket illeti: a bronzérmet a Vasas szerezte meg, amely 2001 után állhatott fel ismét a dobogó legalsó fokára (az aranyra 1977 után még várni kell). Negyedik a Fradi, hm. Kiesett az MTK, hm-hm, hm. „Szégyelld magad”, „dögölj meg” – ilyesmiket kiabáltak az egyébként nem túl vérmes MTK-szurkolók Torghelle Sándoréknak Pakson, ahol a csapat csak 1:1-re végzett. Olyan csapatról beszélünk, amely a Nemzeti Bajnokságban eddig összesen hatvan érmet szerzett. Az MTK bukása miatt megkönnyebbülhettek keleten: a borzasztó idényt produkáló DVTK (a zárókörben 1:3 a Debrecennel szemben) megúszta, s bent maradt a Loki is, a beugró Herczeg Andrással a kispadon.

 

 

A forduló játékosa: Eppel Márton

Lehet más? Bajnoki címet bebiztosító gólt lőtt, amellyel gólkirály lett. Lássuk a válogatottban!

 

[Kép: Honvéd facebook]

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább