Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.Válaszok a körkérdésre >>>

 

Mi volt a 2017-es év legszebb, futballal kapcsolatos élménye? Ez lehet meccs, gól, hír, könyv vagy csak egy jelenet, egy érzés, bármi.

Az Arsenal Manchester United (1–3) és Liverpool (3–3) elleni mérkőzései. Az elsőn nem emlékszem nem direkt támadásépítésre törekvő érintésre (a Manchester veteményeskertbe küldött 67 [!] felszabadításán túl), csak helyzetek tömkelegére (összesen 41 lövés volt, ebből 33 az Arsenalé!), repülő üzemmódba helyezett De Geára (90 perc, 16 védés, az még kézilabdában is sok!), és persze pazar löketek sokaságára. Az utóbbi pedig az év egyik legpazarabb comebackje volt: a kombinatív támadójátékkal társított rossz középpályás védekezés a magamfajta foteldrukker jóbarátja. Sokat elmond az Arsenal idei évéről, hogy a statok és a lélektani előny ellenére egyik meccset sem tudta megnyerni – ugyanakkor talán sosem tett többet a semleges nézők szimpátiájáért. De hogy egy magyar példával is előálljak: a Videoton Bordeaux elleni párharca (főleg persze a visszavágó!) olyan átgondolt meccskettős volt, amilyen ritkánál is ritkább mifelénk: hogy egy magyar csapat hátrányból fordítson egy jobb csapat ellen, gyakorlatilag nem létező statisztikai adat a nemzetközi porondon. Kár, hogy mindezt gyorsan sikerült elbarmolni a Partizan ellen. 

 

Melyik volt számodra az év csapata, és ki volt az év játékosa?

Talán meglepő lesz, amit mondok, de nálam az év csapata a Hoffenheim: amúgy is követtem a meccseiket, de amikor láttam őket a Bayern ellen a támadóharmadban egyérintőzni, rájöttem: Julian Nagelsmann mesterműve előtt állok. Példátlan, hogy egy dobogóra sem kerülő csapatban mind a négy csatár legalább 8 gólt szerezzen (Kramaric 18, Wagner 12, Uth és Szalai 8-8): az pedig, hogy ehhez elég legyen (a Bundesligában!) 787 perc, hát, az előtt csak kalapot lehet emelni. Éppen ezért nekem az év játékosa Szalai Ádám. Hogy aztán a Bayern sikeresen kiszedte a motort és a páncélzatot (Rudyt és Sülét) ebből az erőműből, az a korábbi fejlemények tekintetében nem meglepő – innen üzenem nekik, hogy húzzák a bőrnadrágjukat a fejükre, és szagolgassák a beszáradt mustár- és sörfoltokat belülről, mert nagyon unom már őket.   

 

Szerinted ki lenne az ideális szövetségi kapitány a magyar válogatott számára?

Valószínűleg egyedül én veszem majd komolyan a kérdést, de: Bódog Tamás.

 

Mit vársz a kedvenc csapatodtól, játékosodtól jövőre?

A Tatabánya idén megnyeri a megye II-t, ebben nincs vita, jövőre a megye I jön, ott is ugyanezt várom, megspékelve az ideihez hasonló bravúros MK-szerepléssel. A katasztrofális évek után megnyugtató csupa saját kötődésű srácot látni a pályán, akárhol is.

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább

A németekkel valami nem oké?

, Kiss L. László

A németekkel valami nem oké?

Kiss L. László számára nagy csalódást okozott, hogy Storckékkal valami nem oké. Az Arsenallal sem minden oké. Év végi körkérdés, 9. rész

Tovább