Szenvedély, szív, hivatás, haza

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. részMi volt a 2017-es év legszebb, futballal kapcsolatos élménye? Ez lehet meccs, gól, hír, könyv vagy csak egy jelenet, egy érzés, bármi.

Szinte semmit nem nézek – a kollégákhoz képest egyenest semmit –, szinte egyáltalán nem vagyok képben, ami ezeket a milliárdosok által összevásárolt, milliárdosokból összerakott világválogatottakat illeti. Nézem viszont a kollégák válaszait, és csodálkozom a naprakészségen a különb-s-különb ligák helyzetéről, aktuális szuperfutballistákról. Legalább annyira rejtély számomra, hogy normál magyar értelmiségi liverpúl- vagy arzenál-fan, mint a páratlan zoknik keletkezése. Roma meg Sankt Pauli – ezt értem, de a barszának drukkolni? Meg reálmadrid! Mencseszter és juventusz, bajjern és sahtyordonyeck (ja, az nem!), mindezt pedig olyan természetszerűséggel, ahogy fű kizöldül ó sirhanton. Megy a szakmázás/ájuldozás, és jó, Hazard vagy De Bruyne nekem is nagyon tetszik, ha meglátom Robbent, az jut eszembe, hogy csak el ne törjön (meg ahogy évekkel ezelőtt megsimogatta a labdát saját kapujába bólintó, kétségbezuhant D. fejét), és oké, el van ismerve az a mindent fölülmúló hatékonyság, amivel Messi és Ronaldo dolgozik – de unom őket.

 

Igazából mindenkit (meg)unok.

 

Tán csodálom, ámde nem! Vagyis nem-nem, igazán van csodálat, nincs mese, ők a legek, csak hát nekem nem ez a leg a futball. És fáj, hogy mintha föl se merülne, mi a csodán ájuldozunk ennyire. Azon, hogy van tőke, amely elképesztő összegekért bevásárol, és ezzel a futball lényegét roncsolja (ha kiölni azért nem is tudja): hallatlan identitásképző és -megtartó erejét? Szenvedély, szív, hivatás, haza – satöbbi, hosszú téma, de tényleg mit kezdjen a szevedélyével, minek akarjon hivatásos játékos lenni egy kisfiú, ha úgysincs esélye szíve csapatába kerülni, mert vásárolnak helyette harmadvonalbeli szerb sztárokat, akik majd elszórakozzák a Crvena Zvezda elleni hazai meccset? Valaki nézze már meg, hány szerb játszik Magyarországon – mert fordítva nulla. Vagy számítsuk a szegedi Milan Senićet?

 

És mondja meg, hogy szerinte ez így oké-e vagy nem.

 

Futball-akadémiaaaaaa a felnőttek közt egyetlen saját nevelésű játékos nélkül? Fradi, úristen!, drukkoljak a Fradinak? Drukkolok nekik, mert ez van bennem, meg Gera, meg Hajnal, és Dibusz meg Varga Roland, és jó, hát a derék Böde – de a többi? Ők kicsodák? Volt viszont az, hogy egy szombathelyi, 17 éves Kiss Tamás nevű kiskrampusz beállt a Fradi ellen a meccs vége felé, és – ahogy mondani szokás – első labdaérintésből irgalmatlanul beküldte Dibusznak.

Ha ilyen látok, tőlem aztán játszhat – hogy most a horvátokat emlegessen – az Interben Perišić és Brozović, csavargathatja modorosan jobb külsővel Modrić és rúghat Mandžukić a BL-döntőben háttal a kapunak bármekkorát.

 

Melyik volt számodra az év csapata, és ki volt az év játékosa?

Vessetek a vérmókusok elé, ez és így nem érdekel.

 

Szerinted ki lenne az ideális szövetségi kapitány a magyar válogatott számára?

Senki. Szíves-lelkes-érzékeny magyar. És zseni. Varga Zoli. Egy hármas: stratéga, tréner és a pneuma/psziché-ügyi lelkész. Beszállnék.

 

Mit vársz a kedvenc csapatodtól, játékosodtól jövőre?

Azt várom, hogy a magyarok ne égjenek.

További cikkek a rovatban

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább

A németekkel valami nem oké?

, Kiss L. László

A németekkel valami nem oké?

Kiss L. László számára nagy csalódást okozott, hogy Storckékkal valami nem oké. Az Arsenallal sem minden oké. Év végi körkérdés, 9. rész

Tovább