Villa negyedszer, Nikopolidisz utoljára

Villa negyedszer, Nikopolidisz utoljára

, ktn

D csoport, 2. forduló

Svédország-Spanyolország 1-2, Görögország-Oroszország 0-1

Láttunk egy színtelen spanyol-svédet (2-1) és egy szagtalan orosz-görögöt (1-0) - a két meccs alapján viszont ismét megtanultunk néhány dolgot (bónuszként egy kis összegzést is adunk az Eb-ről).



Zlatan Ibrahimovic nagy csatár. A madridi mészárosként elhíresült Sergio Ramos úgy terült el mellette a svéd gólnál, mint egy játékmackó, pedig a svéd még csak nem is ugrott neki.

David Villa is egy nagy csatár. A 91. percben egy laza bokamozdulattal fűzte át Petter Hanssont, a svéd verőlegény csak pislogott, a labda pedig mindjárt a hálóban táncolt. Táncoltak a spanyolok is: győzelmükkel megszerezték a csoport első helyét, így elkerülték Hollandiát.

Sokan hajlamosak kockafejű, túlfegyelmezett hadseregként leírni az orosz csapatot - van is ebben valami. Még többen feledkeznek el azonban arról az "orosz lélekről", ami bizony a focipályát is belengi. Aki nem hiszi, az nézze meg újra Szemak ollózását a mindent eldöntő gól előtt. Igaz, már halljuk az ellenérveket: egy gépnek hátul is van szeme.

Végül kiderült az is, hogy Görögország a négy évvel ezelőtti sikerét az összeszokottság mellett esélytelenségének is köszönhette. A múltból tanulva Svédország és Oroszország is komolyan vette Rehhaklész bandáját, amely cseppet sem játszott más focit, mint négy évvel ezelőtt. Akkor Eb-győzelem lett a dolog vége, most pedig kiesés - két meccs után, nulla rúgott góllal.

Színtelen-szagtalan meccsek voltak, lássunk inkább néhány "leg"-et az eddig lejátszott 16 meccs alapján, a félidőben.

A legnagyobb (negatív) meglepetés a totálisan szétesett francia válogatott játéka. A Les Bleus-t a hollandok kékre-zöldre verték, a Románia elleni derbin pedig egy kapura lövésre futotta Ribéryék erejéből. Olaszország dettó, de ők legalább próbáltak focizni is - nagy kár, hogy eddig a nyolcvanas évek angol futballjával próbálkoznak, mindent Tonira bízva.

A legnagyobb (pozitív) meglepetés Hollandia szuperfocija. A selejtezők során impotens csapat (12 meccs, 15 gól) hetet rúgott a vb-döntősöknek, nyugdíjba küldve egy teljes generációt Olasz- és Franciaországban. Orrhosszal maradnak le a hollandok mögött a horvátok - a németek elleni meccsük miatt dédelgethetjük tovább nosztalgiánkat a kelet-közép európai fifikás focihagyomány miatt. Piros pontot kapott tőlünk Ausztria is, amely legvérmesebb várakozásainkat is felülmúlta eddig - és még egy óriási dobásuk is lehet, ha kiejtik a németeket.

Pozitív hőseink listáját Deco vezeti, aki fáradt öregemberként téblábolt Barcelonában, Portugália szellemi vezére az Eb-n. A dobogó második fokára David Villa lépett fel, akinek átlaga két meccsen négy gól. A bronzérem eddig Ivica Vasticé, akinek nem volt egy rossz passza sem, ő lőtte Ausztria első Eb-gólját, amivel ráadásul ezzel minden idők legidősebb Eb-góllövője lett.

A negatív hőseink listáját is egy rekorder vezeti. Lilian Thuram 16 Eb-meccsnél tart, megelőzve Zidane-t, Figót és Poborskyt (14). Ez azonban keserű dicsőség: az immár mamutmozgású Thuram stoplijai Robben gólja előtt szinte gyökeret eresztettek a gyepbe. A második helyen egy bakikapus szomorkodik: Nikopolidisz dermedtsége a svédek második gólja előtt is mosolyogtató volt, de amikor elkezdte Szemakot üldözni az alapvonalnál, már rosszat sejtettünk. Bronzérmünk Miroslav Klosénak jár, aki az előző két vb-n összesen tíz gólt rúgott. Az EB-n viszont még a labdát sem nagyon találta el.

(ktn)
*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább