Kamerun: kellemes sorsolás

Kamerun: kellemes sorsolás

, focitipp.hu

A kameruni sikersztori 1982 óta tart, a legutóbbi 13 Afrika-kupából csak egyet hagytak ki a Szelidíthetetlen Oroszlánok. Egy nagyvadat pedig háromszor is legyőztek a döntőben, de melyiket?



A C csoport eredményei és állása
Kamerun kerete

A kameruni válogatott nyerő típus. A csapat mindössze hétszer jutott be a legjobb négy közé a sorozatban, négyszer azonban így is elhódította a trófeát (1984, 1988, 2000, 2004). Nigéria mumusaként: a Szelidíthetetlen Oroszlánok három alkalommal is a Szuper Sasokat szomorították a döntőben. További érvek a kameruniak mellett: a válogatott a legutóbbi 13 kvalifikációs sorozat során mindössze egyszer bukott el.

Kamerun 1982-ben került fel a futballtérképre. A spanyolországi vb A csoportjában a későbbi győztes Olaszország csupán több lőtt góljával előzte meg a három döntetlennel záró afrikai csapatot. Az 1990-es vb-n folytatott nagy menetelésük mindmáig a vb-k történetének legdicsőségesebb afrikai fejezete. Kamerun a címvédő argentinok mellett Romániát és Kolumbiát is legyőzte, és csak a negyeddöntőben szenvedett vereséget a Gary Lineker vezette angol válogatottól.

A selejtezőket öt győzelemmel kezdték (már a negyedik után továbbjutottak) egy gyengécske csoportban. A sorsolásukra most sem panaszkodhattak: Szudán és Zambia megelőzése kötelező feladat, a címvédő egyiptomiak ellen várhatóan a csoportelsőség lesz a tét Eto'óék számára.

A csapatot a 71 esztendős Otto Pfister irányítja. A német mester 1972 óta dolgozik (rövid ázsiai kitérőkkel) Afrikában. Számtalan válogatottal és klubcsapattal ért el komoly sikereket, 1982-ben második lett Ghánával az Afrikai Nemzetek Kupáján, és abban az évben az Év Afrikai Edzőjének is megválasztották. A 2006-os világbajnokságon Togo kispadján ült, de a sztrájkkal fenyegetőző csapat élén sok sikere nem volt, ráadásul a szövetség vezetői is megtámadták, alkoholistának nevezve.

Kikre figyeljünk?

Természetesen Samuel Eto'óra, aki némi késéssel ugyan, de csatlakozott a válogatott keretéhez. A csapat kerete egyébként nem tűnik olyan félelmetesnek, a játékosok túlnyomó többsége Európa topligáinak középcsapataiban futballozik. A Barcelona csillaga mellett két csatárra, Mohammadou Idrissoura (Duisburg) és Joseph Desire Jobra (Nice) hívnánk fel a figyelmet. Hogy miért? Az idei szezonban még egyikük sem szerzett bajnoki gólt klubcsapatában... Talán majd az a Bertin Tomou veszi fel a góllövő cipőt, aki a belga Mouscronban már ötnél jár.

Focitipp-történelemtár

A XV. században ideérkező portugáloknak feltűnt a Wouri-folyóban található sokféle rák, ezért el is nevezték Rákfolyónak (Rio dos Camaroes). Innen ered a Kamerun név. Az ország 1884-ben német gyarmat lett, de az első világháború után Franciaország és Anglia felosztotta egymás közt a területet. A zászlóban először a zöld sávban két sárga csillag volt, 1975-ben egy került a vörös sáv közepére, jelezve az ország egységét. Ennek ellenére a déli területeket 1999 óta az elszakadást fontolgatják, sőt már külön zászlót is kreáltak maguknak.

Adatbank

Népesség: 18 millió fő
Születéskor várható élettartam: 48 év
Főváros: Yaoundé
Hivatalos nyelv: francia, angol
A függetlenség kikiáltása: 1960 (Franciaországtól), 1961 (Nagy-Britanniától)
Városi lakosság aránya: 42%
Írástudatlanság: 32%


A szövetség neve: Fédération Camerounaise de Football (FCF)
A szövetség alapítása: 1959
Internetcím: www.fecafootonline.com
Afrika-kupa kvalifikációk: 14
Jelenlegi világranglista-helyezés: 24. (2007. december)
Legjobb világranglista-helyezés: 11. (2006. november)
Legrosszabb világranglista-helyezés: 62. (1997. április)
Szövetségi kapitány: Otto Pfister (német)


Afrika-kupa eredmények

Aranyérmes: 4 (1984, 1988, 2000, 2002)
Ezüstérmes: 1 (1986)
Bronzérmes: 1 (1972)


Eredmények a selejtezőkön

Ruanda-Kamerun 0-3 (55. Feutchine, 62. Geremi, 84. Nguemo)
Kamerun-Egyenlítői Guinea 3-0 (72., 89. Idrissou, 80. Webo)
Kamerun-Libéria 3-1 (12., 24. Webo, 86. Idrissou, ill. 38. Doe)
Libéria-Kamerun 1-2 (80. Mennoh, ill. 12. M'bia, 78. Eto'o)
Kamerun-Ruanda 2-1 (16. Idrissou, 49. Geremi, ill. 79. Gatete)
Egyenlítői Guinea-Kamerun 1-0 (35. Owono)



*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább