Színház és pankráció

Színház és pankráció

, focitipp.hu

Olaszország-Egyesült Államok 1:1

Az Olaszország-Egyesült Államok találkozó öldöklő küzdelmet hozott. A csapatok hozták a formájukat: az olaszok a színházat, az amerikaiak a pankrációt. De azért focimeccsnek sem volt rossz.



Két olasz gól, mégis döntetlen. Az amerikaiak tizenöt, az olaszok negyven percig játszhattak emberelőnyben: Donovanék eldurváskodták, Pirlóék elkényelmeskedték. A döntetlennel egyik csapat sem ment sokra: az Egyesült Államoknak egy Ghána elleni győzelem sem biztos, hogy elég lesz, és még Olaszország is kieshet az utolsó forduló után. Nézzük sorjában.

Gilardino gyönyörűen csúsztat Keller kapujába (22. perc)

Az amerikaiak az első percektől letámadják az olaszokat, akik ezen meglepetésre meglepődtek: pedig a Serie A-ban még a Lecce is ebben a stílusban focizik. Persze az olaszoknak helyzet sem kell a gólhoz: Pirlo szabadrúgása után Gilardino megszerzi első világbajnoki gólját. Utána a levegőben eljátszik egy dallamot képzeletbeli hegedűjén: hiába, Olaszország a reneszánsz bölcsője.

Zaccardo fanyar mosollyal nyugtázza saját bénázását (27. perc)

Öt perccel később aztán Zaccardo igazolja, miért követeljük Massimo Oddót az olaszok jobbhátvédjének: Convey szabadrúgása után sípcsonttal veszi be Buffon kapuját, a kocsmákban Verhojanszktól Weelingtonig, a Tűzföldtől Alaszkáig mindenki röhög. A Szlovénia elleni vb-selejtezőn győztes gólt szerző jobbhátvéd fanyar mosollyal veszi ugyan tudomásul a bakit, de reméljük, a későbbiekben már csak a kispadon láthatjuk viszont

De Rossi könyöke vért fakaszt (28. perc)

Claudio Reyna ráugrik Daniele De Rossira, de az olasz a teljesen ártatlan Brian McBride-on vesz elégtételt. Az amerikai vérzik, az olasz széttárja karjait, az uruguay-i bíró pedig felmutatja a pirosat, joggal. A középpályás tehetsége kétségtelen, de - akárcsak Totti - ő is minden meccsen potenciális piroslaposként lép pályára. Talán a római levegő az oka, mindenesetre pszichológusért kiáltunk.

Mastroeni = Mastroianni, Convey = Beasley (34. perc)

Ekkor ment fel bennünk a pumpa: Léderer Ákos huszonkettedszer nevezi a szőke Conveyt Beasleynek (Beasley színesbőrű és a kispadon ül), Mastroenit pedig Mastroianninak. Marcello Mastroianni 145 filmben szerepelt, olvasóinknak leginkább a Nagy zabálást ajánljuk (1973).

Mastroenit nem ajánljuk (45. perc)

Az amerikai középpályás páros lábbal száll bele Pirlóba, amiért Larrionda játékvezető egyből kiküldi. A tengerentúliak értetlenkednek, Pirlót jegelik. Lehet ugyan vitatkozni, de a focitipp allergiás a páros lábbal becsúszókra. Maradunk az olasz színésznél.

Pope agya is elborul (47. perc)

Pope már az első félidőben is képtelen megállítani szabályosan az egyébként gyatrán focizó Luca Tonit: csak idő kérdése, mikor kapja meg második sárgáját. Most. Az amerikaiak negyed óra alatt emberelőnyből emberhátrányba kerülnek, és ezért nemcsak Larrionda játékvezető a felelős.

Igazságot Larriondának! (64. perc)

A kilenc emberrel játszó amerikaiak hősiesen küzdenek, és közelebb is állnak a gólhoz, mint a bágyadt olaszok. A csereként beálló Beasley be is talál, de korai az öröm: a lesen álló McBride Buffont zavarta a kilátásban. Larrionda játékvezető sokadik vitatható ítélete, de egyet aludva a meccsre ismét igazat kell adjunk az uruguay-inak. Egy uruguay-inak mindig igaza van, és kész.

Pirlo megint jó helyre varázsolja a labdát (72. perc)

Andrea Pirlo ezen a meccsen is sokadszor bizonyítja, miért tekintjük a mai futballmezőny egyik legkulturáltabb szereplőjének. Ezúttal Del Piero lábára varázsolja a labdát, de a kopasz olasz emelését Keller sáncolja. Del Piero játékát búsan kommentáljuk, egykori idolunk a szemünk láttára öregszik meg.

Vége van (93. perc)

Vincenzo Iaquinta gólt ígérő helyzetből botladozza ki magát az oldalvonalig: az udinei nehézbombázó csetlés-botlása jellemzi Olaszország játékát - három pontot szerezhettek volna, de egyet is alig érdemeltek meg. Egy perccel később mindenki Kasey Kellert ölelgeti, van is miért: az amerikaiak versenyben maradtak, pedig a 90 perc során még a kaput sem sikerült eltalálniuk.


Olaszország-Egyesült Államok 1:1
  • Kaiserslautern, 46.000 néző
  • Játékvezető: Jorge Larrionda (uruguay-i)
  • Olaszország: Buffon - Zaccardo (54. Del Piero), Nesta, Cannavaro, Zambrotta - Perrotta, Pirlo, De Rossi - Totti (35. Gattuso) - Toni (62. Iaquinta), Gilardino
  • Egyesült Államok: Keller - Cherundolo, Onyewu, Pope, Bocanegra - Dempsey (63. Beasley), Reyna, Mastroeni, Convey (52. Conrad) - Donovan, McBride
  • Gólszerzők: 22. Gilardino, ill. 27. Zaccardo (öngól)
  • Sárga lap: 5. Totti, 70. Zambrotta, ill. 21. Pope
  • Piros lap: 29. De Rossi, ill. 45. Mastroeni, 47. Pope

  • Statisztikák:
  • Lövések aránya: 10:8
  • Kapura tartó lövések: 3:0
  • Szabálytalanságok: 13:24
  • Szögletarány: 7:3
  • Labdabirtoklás: 54:46 %


(ktn.focitipp.west-balkán)

*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább