Teljes napfogyatkozás vs. Napsütötte Toszkána

Teljes napfogyatkozás vs. Napsütötte Toszkána

, focitipp.hu

Csehország-Olaszország 0:2

A focitipp egyik énje Csehországért, a másik Olaszországért szorított. A focitipp harmadik énje Ghánáért. A negyedik széttárta a kezét, az ötödik imádkozott, a hatodik pedig kibékítette a másik hatot.



Teljes napfogyatkozás


Szerelmetes cseszkóink kikaptak és kiestek, mi meg csak bámulunk magunk elé árván. „Nedvedem, Nedvedem, miért hagytál el engem?" A focitipp Csehországot siratja, és offenzívát hirdet Materazzi és a csontrepesztő Ghána ellen. Sparta Praha forever!


Olaszország

az 1990-es világbajnokságon 2:0-ra verte Csehszlovákiát, Schillaci és Baggio góljaival. De emlékeznek még Stanislav Griga fejesgóljára, 0:0-ás állásnál, amely gól jogosságát a 73 ezres római Olimpiai Stadionban csak egyvalaki vitatta: a francia Quiniou játékvezető.

A bosszú

tíz évvel ezelőtt jött el, az 1996-os Európa-bajnokságon a csehek 2:1-re verték a taljánokat, Maldini dobott egy hátast a szögletzászlónál, Nedved pedig gólt lőtt. Azóta kétszer játszottak egymással, 2002-ben Prágában haraptak a fűbe az azzurik (1:0, Smicer), két éve pedig Palermóban Rosicky bombázta be 25-ről (2:2).

Materazzi

Vedd ki Pirlót, cseréld le Cannavarót és Grossót, és kapsz egy nápolyi maffiacsapatot, Materazzival a háttérben. A csehek ellen 4 perc 31 másodperc elteltével lépték át először a felezővonalat az olaszok (egy szabadrúgást ívelhettek előre), egyébként az első negyedórában a kényszerűségből csak egy csatárral játszó csehek játszották a futballt. Nedved hajtott, zakatolt, felszántotta a pályát, de ez is kevés volt.

Pápaszemet

a bírónak, de ne a Róma-barát Vatikánból. A mexikói Archundia nagyvonalúan vezette a meccset, nem foglalkozott olyan részletekkel, hogy Barost folyamatosan faragták a kékmezesek (Materazzi és barnaingesek, olasz propagandafilm 1941-ből), a cserét kérő Nesta viszont Barosra mutogatott, mint egy kisgyerek. Láttuk a buta Polákot, amikor sárga lappal a neve mellett beleszállt Tottiba az ellenfél térfelén, ártalmatlan helyzetben, de láttuk a rettenthetetlen Gattusót is a földön fetrengeni, ahogy majdnem zokogva hordágyat kért, aztán másfél másodperc múlva már türelmetlenül (s persze fitten) ugrált az oldalvonalnál, játékra jelentkezve. Ekkor indult be a Sparta Praha hooligans!

Egyszer (only once)

jöttek előre az olaszok az első félidőben, Totti szögleténél Materazzi fél méterrel magasabbra ugrott, mint Polák: 1:0 oda. De nem Totti lesz a meccs játékosa nálunk, az tuti: a római szépfiút a végére már rühelltük, és szívesen rászabadítottuk volna mondjuk Materazzit, ha történetesen nem egy csapatban játszanának. Ahogy a nagyképűen dekázgatott a cseh tizenhatosnál (persze szerelték), ahogy flegmán át akarta emelni Cecht (persze nem sikerült), ahogy... Nincs értelme.

Csehország kiesett,

megérdemelten, mert Brückner ugyanazt a taktikát választotta, mint Ghána ellen (biztonságos védekezés mellett imádkozás egy szerencsés gólért elől), és ezúttal sem jött be. A cseh csereemberek (Stajner, Heinz) mintha nem szeretnék a labdát, az amerikaiak ellen villogó Rosicky pedig a második gólig csak alibizett, onnan kezdve meg már mindegy volt.

A világbajnokság előtt

Azt hittük, a cseh-olasz nem a továbbjutóról, hanem az első két hely elosztásáról dönt majd. Nem számoltunk Ghánával, és most sem számolunk vele. Nem vitatjuk el tőlük, hogy fizikailag rendkívül képzett atléták, de a csontrepesztő stílusuknak nem jósolunk nagy jövőt. Eddigi három meccsükön ugyanis a ghánaiak 78-szor szabálytalankodtak (22+22+34). Csak összehasonlításképpen: a megalkuvást nem ismerő angolok vagy a csupaszív svédek csak 40-szer...

A ghánai győzelem

azt jelentette, hogy a cseheknek egy döntetlen sem lett volna elég. Két fájó vereséggel búcsúzott hát egy nagy generáció (Nedved, Poborsky, Galásek), némiképp méltatlanul. Sajnáljuk őket.


(vss.focitipp.prága)



Napsütötte Toszkána


A cseh válogatott előbb átgázolt az Egyesült Államok csapatán, majd Ghána gázolt át a cseh válogatotton. A focitipp Csehországot siratja, de nem haragszik Ghána és Olaszország továbbjutása miatt. Sőt, örül neki. A focitipp skizofrén.


Olaszország

az 1990-es világbajnokságon 2:0-ra verte Csehszlovákiát, és végül bronzérmet szerzett Anglia legyőzésével. Walter Zenga 517 percen keresztül nem kapott gólt (ez máig világbajnoki rekord). Stanislav Griga gólja persze jogos volt, de a nagy rekordok sosem születnének meg áldozatok nélkül.

Hosszú

ideig nem kellett várniuk a visszavágásra a cseheknek. Az 1996-os Eb-csoportmeccsen az Apolloni kiállítása miatt tíz emberrel játszó olaszok kapujukhoz szögezték a későbbi döntőst, mégis kikaptak. Akkor sirattuk Olaszországot, de sok sikert kívántunk a magukat később szerencsésnek valló cseheknek.

Materazzi

beállásától néhány luftot, könyöklést, és egy sárga lapot vártunk. Helyette kaptunk egy gólt, de ami még meglepőbb, tiszta játékot is. Pirlo egymaga 100 alkalommal passzolt, ebből 93-szor jó helyre (Rosicky: 46/57, 81 százalék), Cannavaro középhátvéd létére mindössze egyszer szabálytalankodott, és még a cseh kapu elé is többször fölért. Ennek ellenére nem árt rögzíteni: az első negyedórában valóban a kényszerűségből csak egy csatárral játszó csehek játszották a futballt. Jut eszünkbe, „az első negyedórában még egyenrangú ellenfelei voltunk a svéd (horvát, bolgár, türkmén) válogatottnak" - nyilatkozta Lothar Matthaeus, a magyar.

Pápaszemet

az írónak. A mexikói Archundia nagyvonalúan vezette a meccset, Barost faragták, Nesta Barosra mutogatott, Materazzi fasiszta, Gattuso fetrengett (Gattuso tényleg fetrengett). Polák buta (Polák tényleg nagyon, nagyon, nagyon buta. Ostoba. Csak a frizurájára kell nézni.). A huligánírónak viszont tömlöcöt uszításért, aludjon pokrócon, éljen knédlin és vizen!

Egyszer

jöttek előre az olaszok az első félidőben, megint Polák a fekete bárány, 1:0 ide. Totti is olyan, amilyennek Lippi kapitány De Rossit tartja, tudják, a könyökölős. Hogy is mondta Marcello? „Jó gyerek, csak ráférne egy chipcsere." Totti sem változik, flegma és nagyképű. De lassan belelendül majd, ez már a csehek ellen is látszott rajta. És akkor majd beemeli Panenka-módra, ahogy Hollandiának 2000-ben.

Csehország kiesett,

megérdemelten, mert Brückner ugyanazt a taktikát választotta, mint Ghána ellen (biztonságos védekezés mellett imádkozás egy szerencsés gólért elől), és ezúttal sem jött be. A cseh csereemberek (Stajner, Heinz) mintha nem szeretnék a labdát, az amerikaiak ellen villogó Rosicky pedig a második gólig csak alibizett, onnan kezdve meg már mindegy volt. Olaszország továbbjutott, megérdemelten, mert egyszer sem szenvedett vereséget, és okosabban focizott Ghána ellen, mint Csehország.

A világbajnokság előtt,

és az első forduló után lélekben már készültünk az olasz-brazil nyolcaddöntőre. 1982, Paolo Rossi, Bruno Conti, Marco Tardelli - ezekkel a nevekkel feküdtünk, s keltünk. Hiba volt azonban nem számolni a ghánaiakkal, de most már ideje számolni velük. Csehországot ízekre szedték, csontrepesztő stílus ide vagy oda, és most már Brazília is retteghet. A ghánaiak 78 szabálytalansága miatt mindenesetre csóváljuk a fejünket. Csak összehasonlításképpen: a megalkuvást nem ismerő angolok vagy a csupaszív svédek csak 40-szer szabálytalankodtak eddigi három meccsükön. Az alattomos focival vádolt olaszok pedig csak 38-szor, pedig nem Trinidad volt az ellenfelük, hanem éppen Ghána. Ezzel az eddig három mérkőzést játszott csapatok közül ők követték el a legkevesebb szabálytalanságot.

Sajnáljuk őket.

Mármint a cseheket.

(ktn.focitipp.róma)


Ghána-USA 2:1 (2:1)
Nürnberg, 45 ezer néző
Játékvezető: Markus Merk (német)
Ghána: Kingson - Paintsil, Mensah, Shilla, Mohammed - Boateng (46. Otto Addo), Appiah, Essien, Dramani (80. Mensah) - Amoah (59. Eric Addo), Pimpong
USA: Keller - Cherundolo (60. Johnson), Onyewu, Bocanegra, Lewis (74. Convey) - Dempsey, Beasley, Conrad, Donovan - Reyna (40. Olsen), McBride
Gólszerzők: 22. Dramani, 45+2 Appiah, ill. 43. Dempsey
Sárga lap: 5. Essien, 32. Shilla, 81. Mensah, 92. Appiah ill. 7. Lewis

Statisztikák:
Lövések: 9:7
Kapura tartó lövések: 4:3
Szabálytalanságok: 32:16
Szögletek: 2:7
Leshelyzet: 8:6
Labdabirtoklás: 48:52 %



Csehország-Olaszország 0:2 (0:1)
Hamburg, 48 ezer néző
Játékvezető: Benito Archundia (mexikói)
Csehország: Cech - Grygera, Kovac (78. Heinz), Rozehnal, Jankulovski - Plasil, Polak, Nedved, Poborsky (46. Stajner) - Rosicky - Baros (64. Jarolim)
Olaszország: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Nesta (17. Materazzi), Grosso - Camoranesi (76. Barone), Pirlo, Perrotta Gattuso - Totti, Gilardino (60. Inzaghi)
Gólszerzők: 26. Materazzi, 87. Inzaghi
Sárga lap: 35. Polák, ill. Gattuso 31.
Piros lap: 45. Polák


Statisztikák:
Lövések: 11:14
Kapura tartó lövések: 8:6
Szabálytalanságok: 18:17
Szögletek: 4:5
Leshelyzet: 1:1
Labdabirtoklás: 48:52 %



*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább