Ronaldo és Poll rekordja

Ronaldo és Poll rekordja

, focitipp.hu

Érdekesen alakult az utolsó forduló. Ronaldo beállította Gerd Müller rekordját, így ő is 14 gólos a világbajnokságokon. A horvát-ausztrál meccs főszereplője Graham Poll volt, aki a második sárga lap után elfelejtette kiállítani Josip Simunicot.



100% brazil

A brazil szövetségi kapitány, Carlos Alberto Parreira szerint játékosainak nem edzőre, hanem pedagógusra van szüksége. Való igaz, vajon milyen taktikai utasításokkal lehet ellátni ezt a csapatot? Zicóék viszont mindent megtettek, amit elvárhattunk tőlük, sőt még többet is. Japán egy gyönyörű akció végén szerzett vezetést, ekkor még a meglepetés is a levegőben lógott. Kavagucsi kapus bravúrt bravúrra halmozott az első félidőben - utólag inkább úgy mondanánk, hogy jól védte a távoli lövéseket. Mielőtt azonban a japcsik előnnyel térhettek volna pihenni, Ronaldo egyenlített.
A második félidőben aztán negyed óra alatt helyreállt a rend, Brazília megmutatta, hogy a kiscsapatoknak nincs esélyük ellene. Az egyetlen favorit, amely mindhárom ellenfelét legyőzve jutott tovább a csoportjából - habár ma délután a spanyol B csapat még csatlakozhat hozzájuk -, de a többiek útja korántsem volt ilyen egyértelmű a nyolcaddöntőig. Az igazi kihívás azonban csak most következik, hiszen a ghánaiak kihegyezett dárdákkal várják majd a Selecaót, a negyeddöntőben pedig vélhetően Spanyolország lesz az ellenfél. Ja? Hogy a spanyolok általában ott kiszállnak? Meglátjuk. A igazi VB még csak most kezdődik - a braziloknak is.

A 3 R

Ronaldinhótól mi is elájultunk már párszor, de a világbajnokságon még nem adott okot erre - nekünk. A brazil zseni egyelőre nem játszik olyan felszabadultan, mint ahogy a Barcelonában megszokhattuk tőle. Mindenütt máshol ő alapból nyolcasról indul, de nálunk csak még csak hatos.
Robinhótól még nem sokszor ájultunk el, és egyre kisebb esélyét látjuk annak, hogy valaha is el fogunk. Japán ellen is bevetette a szokásos biciklicseleket, de az ázsiaiak néha olyan könnyen vették el tőle a labdát, mintha Schróth Lajos cselezgetett volna velük szemben. Na, jó, néha.
Ronaldó tól is elájultunk már néhányszor, igaz, ez még tíz évvel ezelőtt volt. A súly- és lelki problémákkal küszködő brazil azonban átérezte a lehetőséget, és két góljával beérte Gerd Müllert a világbajnoki örökranglistán: most mindketten 14 gólosak. A jogos kritikák mellett így az elismerés is jogos.

70 % Ausztrália

A FIFA honlapján ennyien szavaztak arra, hogy az F csoport második helyét Ausztrália szerzi majd meg. Igazuk lett. Ennek két oka van. Az egyik az ausztrál, a másik a horvát válogatott. Ausztrália számtalan eredeti dolgot fel tud mutatni: Krokodil Dundeet, Steve Irwin krokodilvadászt, a Stingers című kiváló sorozatot. És nem utolsósorban a kengurut, a kacsacsőrű emlőst, a dingót és a koalát. A focijukban azonban nincs semmi izgalmas. Csak rengeteg vér és verejték, de három mérkőzés után már csak az elismerés hangján tudunk szólni ezekről a harcosokról, akik szívüket-lelküket stb. A horvátok is kitették szívüket-lelküket, de ezekkel a lelkekkel valami nincs rendben. Amikor veszélybe került a továbbjutásuk, fanatikusan küzdöttek. Amikor viszont ők álltak jobban, beásták magukat a kapujuk elé. Aztán csodálkoztak, hogy az ausztrálok begyötörték az egyenlítő gólokat.

4 sárga lap Simunicnak

Az angol játékvezetői testület legtekintélyesebb tagja csúnyán betlizett a horvát-ausztrál meccsen, így Ronaldo mellett ő is felállított egy furcsa rekordot ezen a játéknapon. A legnagyobb hibákkal az ausztrálokat sújtotta: Tomas kezezéséért még megadta a tizenegyest, de a második félidőben Simunic öklözését nem vette észre.
A horvátnak akkor már volt egy sárgája, így a helyes ítélet kiállítás és tizenegyes lett volna. A hajrában aztán Simunic az önuralmát, Poll pedig a mérkőzés feletti uralmát veszítette el. A horvát ismét szabálytalankodott, Poll pedig ismét adott neki egy sárga lapot. Pirosat viszont nem, így a borostás bekk szabadon elsomfordálhatott. A 93. percben aztán az addigra már riadt kamaszként hadonászó Poll megint felmutatta neki a sárga, majd a piros kártyát is, de zavarában talán még a meccset is elfelejtette lefújni. Mindegy, vége lett annak magától is, Horvátország kiesett, az ausztrálok pedig készülhetnek Olaszország ellen.


Japán-Brazília 1:4 (1:1)
Dortmund, 65 ezer néző
Játékvezető: Eric Poulat (francia)
Japán: Kavagucsi - Kadzsi, Nakazava, Cuboj, Alex - Inamoto - Nakamura, Hakata H., Ogaszavara (56. Nakata K.) - Tamada, Maki (61. Takahara, 67. Oguro)
Brazília: Dida (82. Rogerio Ceni) - Cicinho, Lúcio Juan, Gilberto - Jununiho, Gilberto Silva - Kaká (71. Zé Roberto), Ronaldinho (71. Ricardinho) - Ronaldo, Robinho
Gólszerzők: 34. Tamada, ill. 46., 81. Ronaldo, 53. Juninho, 59. Gilberto
Sárga lap: 40. Kadzsi, ill. 44. Gilberto

Statisztikák:
Lövések: 9:21
Kapura tartó lövések: 3:14
Szabálytalanságok: 9:6
Szögletek: 2:7
Leshelyzet: 3:11
Labdabirtoklás: 40:60 %


Horvátország-Ausztrália 2:2 (1:1)
Stuttgart, 52 ezer néző
Játékvezető: Graham Poll (angol)
Horvátország: Pletikosa - D. Simic, Tomas (84. Klasnic), Simunic, - Srna, N. Kovac, Tudor, Babic - N. Krajncar (64. Leko) - Olic (74. Modric), Prso
Ausztrália: Kalac - Neill, Moore, Chipperfield (76. Kennedy) - Emerton, Grella (63. Aloisi), Sterjovski (70. Bersciano), Culina - T. Cahill, Kewell - Viduka
Gólszerzők: 2. Srna, 56. N. Kovac, ill. 38. Moore (11-es), 79. Kewell
Sárga lap: 32. Simic, 38. Tudor, 63. Simunic, 70. Pletikosa, 90. Simunic, ill. 81. Emerton
Piros lap: 85. D. Simic, Simunic -a lefújás után, ill. 87. Emerton

Statisztikák:
Lövések: 8:12
Kapura tartó lövések: 3:7
Szabálytalanságok: 21:24
Szögletek: 3:9
Leshelyzet: 2:1
Labdabirtoklás: 44:56 %



(ktn.focitipp.luke harris felügyelő)
(kl.focitipp.25%)

*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább