Klinsmann kisebb csodája

Klinsmann kisebb csodája

, focitipp.hu

Németország
Előzetesen mindenki tőlük várta a csalódást, még a saját közönségük is. Aztán olyan kellemes meglepetést szereztek, hogy olyanok is nekik drukkoltak a bronzmeccsen, akik eddig soha. Nem gondoltuk volna.



A többiek értékelését itt olvashatja >>>

analízis
Minden idők leggólgazdagabb nyitómeccsét játszották Costa Rica ellen, Bombagólokkal, valamint egy Klose és Wanchope duplával. Michael Ballack - ugyan játékra jelentkezett -mégsem állította be a csapatba Jürgen Klinsmann. A meccs után komoly kritikát kapott a német védelem a két bekapott gól miatt, sokan pedig már ismét Oliver Kahnt látták a lengyelek elleni kezdőcsapatban, akik ellen azonban ismét Lehmann kezdett. Hatalmas küzdelemben a kilencvenegyedik percben Oliver Neuville góljával sikerült legyőzni a szomszédokat, akik ezzel a vereséggel gyakorlatilag elbúcsúztak Németországtól, a hazai csapat viszont hatalmas lendületet kapott. A szintén két győzelemmel kezdő Ecuador kellemes edzőpartnere volt a Nationalelfnek, így a német válogatott három győzelemmel jutott a legjobb tizenhat közé. Száz százalékos teljesítménnyel utoljára 1970-ben végeztek a csoportjukban a germánok. Következett a svédek elleni randevú. A focitipp ekkor még dörzsölte a markát: habár szimpatikusan küzdöttek a németek, mégis azt gondoltuk, hogy a masszív skandináv alakulat megálljt parancsolhat a „Klinsmannschaft"-nak. Csakhogy a németek szűk negyedóra alatt eldöntötték a továbbjutást. Lucic kiállítása (35. perc) után hiába kaptak egy büntetőt a második félidő elején, a teljesen indiszponált Henrik Larsson az égbe bikázta a tizenegyest. A németek ekkor voltak csúcsformában, játékukban már nem volt tartalék. Viszont taktikájuk megbízható volt és a csapat ezt maximálisan betartotta. Labdatartás a félpályán, majd harminc méteres körzetből az első adandó alkalommal kapura lőttek. Nem csoda, hogy az egész tornán Németország próbálkozott legtöbbször kapura lövéssel (113). Argentína ellen azonban mindez már kevés volt, mert más szintet képviselt, mint eddig bármelyik ellenfél. Az első félidei tötyörészés után Ayala megszerezte a vezetést a 49. percben. Németország nem blokkolt le, de nem is tudott újítani. Gyakorlatilag egyetlen helyzetüket gólra váltották. A hosszabbításban Riquelme és Crespo már, Messi pedig még a kispadon ült és már nem is állhatott be, ugyanis Abbondanzieri sérülése miatt Leo Franco személyében kapust kellett cserélni. A többit tudjuk. Az elődöntőben Olaszország várt a házigazdákra, akik rápihenhettek a csatára, ugyanis az ukránok nem igazán izzasztották meg a kékeket. A világbajnokság egyik legemlékezetesebb meccsén és a legizgalmasabb hosszabbításban Andrea Pirlo esze döntötte el a továbbjutást. Németország térdre rogyott, de nem bukott el. A „kiesés" miatti szomorúság nem tartott sokáig, ugyanis a portugálok elleni bronzmeccsen már ismét egy motivált német válogatott játszott, ahol Schweinsteiger végre a szebbik arcát mutatta - már ha van neki olyan egyáltalán. A FIFA szerint legszebb futballt produkáló Portugália sima vereséget szenvedett a németektől. Jürgen Klinsmann elérte azt, amit évek/évtizedek óta senkinek sem sikerült. Szimpatikus és szerethető német válogatottat állított össze.

pontozás
játékos-faktor
Jens Lehmann (8) bebizonyította, hogy Klinsmann nem tévedett, amikor elsőszámú kapusnak nevezte. Magabiztos volt mindvégig, potyát nem kapott, az argentinok elleni büntetőpárbajban pedig két tizenegyest is kivédett. Oliver Kahn (7) mindössze a portugálok ellen kapott lehetőséget, ott viszont annyi dolga volt, hogy a meccsenkénti védések számában az - igaz társbérletben - az élre került. Kétségkívül a védelemben a leggyengébb láncszem Arne Friedrich (5) volt, de alternatívája, a 21 éves mönchengladbachi Marcel Jansen beállítása mégsem tűnt volna jobb megoldásnak. Metzelder (6) és Mertesacker (7) megbízható teljesítményt nyújtottak, leszámítva a Costa Rica elleni szerencsétlenkedést. A védelem legjobbja, egyértelműen Philipp Lahm (8) volt, akit többen a világbanokság álomcsapatába is bejelöltek - nem érdemtelenül. Costa Ricának lőtt gólja mesébe illett - nem egyszer próbálkozott hasonló lövéssel utána - sikertelenül. A csapatkapitány Bernd Schneider (7) fáradhatatlanul robogott a jobb szélen egészen addig, amíg el nem fáradt... David Odonkor (6,5) amikor lehetőséget kapott, mindig bebizonyította, hogy Klinsmannak a világbajnoksággal kapcsolatos döntései (Lehmann, jóga, Odonkor stb.) helytállóak voltak. Torsten Frings (7) nem a cseleiről híres, de egy bombagól azért fűződik a nevéhez. Ha nem kakaskodott volna az argentinok ellen a lefújás után, akkor vele biztos nagyobb esélye lett volna csapatának Olaszország ellen. Michael Ballack (6,5) négy éve a hátán vitte Németországot a döntőbe. Most még egy gólt sem tudott szerezni - talán ez hiányzott a világbajnoki címhez, nem az akarat. Bastian Schweinsteiger sokat csetlett-botlott, de a bronzérmet elsősorban neki köszönheti (7) Németország. Borowski (6) megbízható csere volt, az ő beadásából egyenlített Klose Argentína ellen. És ha már a csatároknál tartunk. Miroslav Klose (8) nemcsak gólkirály lett öt találatával, hanem kiderült róla, hogy milyen remek fickó. A focitipp szívébe zárta. Klinsmann óta a legszimpatikusabb német csatár. Párja Lukas Podolski (6,5) három találatával második lett a góllövőlistán és elnyerte a legjobb fiatal játékosnak járó díjat. Ha nem is villogott, de alázatosabban játszott, mint nagy „vetélytársa" Cristiano Ronaldo. Oliver Neuville (6) megnyerte a meccset a lengyelek ellen, amivel hihetetlen energiákat szabadított fel a csapatból. Ki tudja, mi lett volna, ha az a meccs null-nullra végződik...

kapitány-faktor: 9
Jürgen Klinsmannt méltattuk számtalanszor, mindig is a kedvenc németünk volt, csapata jobb eredményt ért el, mint amit vártak tőle. Emberileg szakmailag is kiemelkedőt alkotott.

szórakoztatás-faktor: 8
Mivel talán Németország játszotta a legtámadóbb focit ezen a világbajnokságon, ezért többnyire jó kis meccseket játszottak, igazából nem unatkozhattunk egyszer sem. Az olaszok elleni elődöntő pedig tán a legizgalmasabb meccs volt.

sportszerűség-faktor: 7
Németország nem becsülte le egyetlen ellenfelét sem, mindenkit tiszteletben tartottak. A vendéglátás első osztályú volt, az egyetlen fekete foltot az olasz himnusz kifütyülése jelentette.

vágybeteljesítés-faktor: 8
Egyesek a csoportból való továbbjutásukat is megkérdőjelezték, Argentína legyőzése után pedig már a világbajnoki címről álmodoztak. A megoldást most is az arany középúton érdemes keresni. A focitipp szerint Argentína ellen búcsúzniuk kellett volna, de mivel továbbjutottak, ezért a tőlük várható eredményt túl is szárnyalták. Arról nem beszélve, hogy a világbajnokság után mindenki elégedett volt a bronzéremmel. Na jó, mindenki azért nem.

doktor-faktor: 7
„Jót tett a jóga a fiúknak, habár én, mint belgyógyász, nem értek egyet az ilyesfajta kuruzslással." (Dr. Brinkmann)

Összpontszám: 39 (vagyis 78 százalék)

(kl.focitipp.lipcse)

*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább