Ahol ''kolbászból van a kerítés'' (2. rész)

Ahol ''kolbászból van a kerítés'' (2. rész)

, focitipp.hu

Ötrészes sorozatunkban ezúttal nem a futballpályán történtekre fókuszálunk, hanem áttekintjük az olasz futball hátterét. A második részben az olasz foci jelenlegi krőzusait, az Intert, a Milant és a Romát elemezzük.



Hol van már az Aranykor? (1. rész) >>>
Ahol „kolbászból van a kerítés" (2. rész) >>>
Jön az újhullám!? (3. rész) >>>
A „kukázók": a Serie A szegényháza (4. rész) >>>
Beszéljenek a számok (5. rész) >>>


Az Intert megint Moratti mentette meg

A rövid történeti visszatekintés után térjünk vissza a jelenbe, azaz tekintsük át részletesen a Serie A idei nyári átigazolásait és azok hátterét. A legnagyobb vásárló ezúttal is a Internazionale csapata volt. Azaz, az idők változnak, egy dolog azonban biztos: az Inter csak vesz és vesz és vesz... A milánói kék-feketék az általuk elköltött 46,8 millió euróval joggal pályázhatnak az idei nyár olasz futballkrőzusának címére.


Pedig náluk sem ez volt várható. Tavaly ősszel ugyanis napvilágot látott egy hír, amely a nerazzurrik 2004/2005-ös bajnoki évadának pénzügyi zárasakor készített mérlegére vonatkozott. Ez a jelentés az Inter történetének legnagyobb pénzügyi hiányát és adósságát mutatta ki: 118,7 millió euró volt az Inter költségvetési egyenlege - mínuszban. Többen meg is kongatták a vészharangot, mondván már az Inter is a szakadék szélére került. A kék-feketék híveinek azonban nem kellett sokáig aggódniuk, mert ismét jött Massimo Moratti. Az Internazionale fő patrónusa, a SARAS nevű olajiparban (elsősorban a kőolaj-finomításban) érdekelt cég feje és tulajdonosa, aki egy tőkeinjekcióival szokás szerint elrángatta a klubot a szakadék széléről.


A Palazzo Durini-ből kiszivárgó hírek azonban megszorításokról, várható fizetés- és kiadáscsökkenésekről szóltak. Mindezt alá is támasztotta a milánóiak januári calciomercato-s tevékenysége is, hiszen tőlük merőben szokatlan módon egy fillért sem költöttek (mindössze Cesar érkezett a Lazio-tól fiatal primavera-játékosokért cserébe). Ehhez képest az Inter idén nyáron váratlanul rég nem látott összegeket fizetett ki új játékosokért.


Vajon mi lehet az oka annak, hogy Moratti ily hamar feladta a spórolás elvét? Talán az, hogy a calciopoli egyik „vívmányaként" akciós „ zebra-outlet center" nyílt Torinóban, és ezt a kedvezményes kiárusítást még dottore Moratti sem hagyhatta ki? Hiszen a fentebb említett 46,8 millió euró jelentős része (34,3 millió) a torinói klub bankszámláira vándorolt Ibrahimovic (24,8 millió) és Vieira (9,5 millió) ellenértékeként. Vagy netán az utóbbi évben látványos gyarapodásnak indult Moratti-vagyon késztette arra gazdáját, hogy szórja a pénzt? A tekintélyes olasz tőzsdei és üzleti hetilap, a Milano Finanza szerint a Moratti-testvérpár tőzsdei vagyona jelentős növekedésnek indult az elmúlt egy évben. A hetilap listáján, amely a milánói tőzsdén szereplő magánszemélyek és családok tulajdonának alakulását és értékét mutatja ki, Morattiék a 8. helyre ugrottak fel a maguk 3 milliárd eurós vagyonával.


Ezek egyelőre megválaszolatlan kérdések. Mint ahogy az is, hogy ez a nagy bevásárlás elég lesz-e az Internek ahhoz, hogy idén megvédje a zöld asztal mellett megszerzett Scudettót. A növekvő olajárakat látva azonban az Inter híveinek nem kell attól tartaniuk, hogy Moratti pénzeszsákja rövid időn belül kiürül.



Milan: miért nem költenek?

Ha már a rejtélyeknél tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a szomszédos Milan mercato-s tevékenysége mellett, mert az több, mint rejtély. Adott a világ 3. legnagyobb bevételeivel (234 millió euró, forrás: Deloitte & Touche Football Money League 2006) rendelkező klub, amely ráadásként eladta legnagyobb sztárját (Sevcsenko) ötvenmillió euróért, és amely ehhez képest néhány, a saját szintjén „maszatolásnak" tűnő tranzakción (Bonera 2,5 millió, Gourcoff 4 millió, Favalli ingyen) kívül végigaludta a mercato-t. A Milan gyakorlatilag csak az átigazolási szezon utolsó napjaira aktiválta magát, és tett egy kósza kísérletet Ronaldo megszerzésére, amelyre a két óriás (Real, Milan) Kaka ügyében igencsak elfajult vitája után vajmi kevés esélye volt. Ezután Ricardo Oliveira megszerzése, nagyon úgy tűnik „ha nincs ló, jó a szamár is" alapon történt, szinte az utolsó percekben.


Sokféleképpen magyarázzák a Milan „hallgatásának" okát (a legnépszerűbb elmélet: a calciocaos sokáig bizonytalan helyzetben tartotta a klubot, majd a BL-szereplés körüli bizonytalanság fékezte be a Milant a piacon) de ezek inkább álmagyarázatoknak tűnnek. A mai napig nem tudjuk azonban, hogy miért kellett a Milannak közel 30 milliós pozitív szaldóval zárnia az átigazolási időszakot. Van egy abszurd és egyelőre a sci-fi kategóriájába tartozó feltételezés, miszerint a Milan egyszerűen csak azért spórol, hogy később megszerezhesse Ronaldinhót. Egy év múlva kiderül, hogy mindez csak fantazmagória volt-e.



Roma: ügyelnek az egyensúlyra

Róma bordó-sárga felén senki sem találgatott az átigazolási többletbevételek kapcsán - ilyen ugyanis nem volt, igaz, mínusz sem. A rómaiak átigazolási politikáját elnézve látszik, hogy Sensiék kínosan ügyeltek az egyensúlyra: 11,8 millió euró kiadás mellett 11,6 milliós bevételt realizáltak a játékosmozgásból. A csapat fanatikusai azonban nyilván többet vártak a piacra jó másfél év „kényszerszünet" (a tavaly nyáron számukra csak „pillanatokig" nyitva tartó játékospiac januárban már teljesen bezárult előttük az UEFA-val a Mexes-ügy kapcsán folytatott purparléjuk miatt) után visszatérő farkasoktól. Az is nagy kérdés, hogy vajon jó üzlet volt-e Pizarro comproprieta-jáért (50%-os tulajdonjog) cserébe 6,5 milliót fizetni az Internek, vagy Vucsinics egy éves kölcsönvételéért (plusz opciós jog a játékos megvásárlására további 7,5 millió euróért) kifizetni 3,25 millió eurót. Ezek is olyan kérdések, amelyekre csak a jövőben kapunk válaszokat.



(folytatása következik)
(szg.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább