Futballvihar a láthatáron

Futballvihar a láthatáron

, focitipp.hu

Forradalmi változásokra számíthatunk, ha a Charleroi pert nyer a FIFA ellen - megszűnhetnek a válogatottak. Ráadásul már az Atletico Madrid is hasonló lépés meghozatalát fontolgatja.



Egy sérülés utóhatásai

Az ügy 2004 novemberében kezdődött, amikor a Marokkó-Burkina Faso mérkőzésen súlyos sérülést szenvedett a marokkói Abdelmajid Oulmers. A belga RSC Charleroi futballklub alkalmazásában álló bal oldali középpályás felépülése nyolc hónapot vett igénybe. A Charleroi kártérítést követelve előbb egy helyi munkaügyi bírósághoz fordult, ők azonban idén májusban az Európai Közösségek Bíróságához irányították az ügyet.

Panaszáradat

A klub érvei világosak: mivel abban a szezonban a bajnokság hátra lévő részében már nem számíthattak Oulmers játékára, ez nagyban befolyásolta az eredményességüket. A marokkói légiós hiánya miatt nem értek el dobogós helyezést a szezon végén, így kevesebb szponzori pénzhez jutottak, ráadásul nem indulhattak a nemzetközi kupákban sem, ami újabb bevételkiesést jelentett számukra. Ráadásul - érvel tovább a Charleroi - a játékos fizetését az ominózus nyolc hónap alatt is folyósítaniuk kellett, jóllehet Oulmers egyetlen mérkőzést sem játszott, s emellett még a gyógykezelés költségeit is ők állták.

Kard ki kard!

A kis belga klub, amely a tavalyi idényben a belga első osztály (Jupiler League) 11. helyén végzett, a Bosman-ügyön felbuzdulva a legfelsőbb európai bíróság elé vitte az ügyet, mivel a FIFA hajthatatlannak mutatkozott. A nemzetközi szövetség tárgyalni sem volt hajlandó a Charleroi-nak fizetendő, 615 ezer eurós kártérítésről.

G14 a háttérben

De míg Bosman egyedül vívta meg harcát a FIFA-val, addig a Charleroi erős szövetségesre talált. Mögé állt ugyanis a leggazdagabb európai klubokat tömörítő társulás, a G14 is, amely többek között az Olympique Lyonnak is segítő kezet nyújtott peres eljárása során, a francia bajnokcsapat ugyanis szintén kártérítést követel a FIFA-tól, miután egy Franciaország-Costa Rica mérkőzésen megsérült válogatott hátvédjük, Eric Abidal.

Kié a játékos?

Legújabban pedig a spanyol Atlético Madrid fontolgatja azt, hogy bírósági úton védi meg érdekeit a nemzetközi szövetséggel és a válogatottakkal szemben. Egy hete ugyanis a Spanyolország-Argentína válogatott mérkőzésen súlyos térdsérülést (keresztszalag-szakadást) szenvedett az Atlético 25 esztendős középpályása, Maxi Rodriguez, és legalább hat hónapig nem léphet pályára. Az Atlético többségi tulajdonosa, Miguel Angel Gil Marin azonnal heves szóbeli kirohanást intézett a FIFA ellen: „Ebben a rendszerben nincs logika: mi vesszük meg a játékost, mi adunk neki fizetést, és akkor egyszer csak jön egy harmadik fél, a válogatott meg a FIFA, elviszik őt a válogatott meccseire, természetesen ingyen, majd amikor a játékos az ő meccsükön megsérül, egy fillér kárpótlás nélkül visszadobják."

A tét óriási

A G14 nem elégszik meg a kárpótlással: törvénymódosítást szeretnének elérni, amelynek értelmében a FIFA hatáskörébe tartozó nemzeti szövetségek minden alkalommal fizetnének a kluboknak a válogatott meccsekre meghívott játékosokért. Nem nehéz elképzelni, hogy ez milyen hatással lenne a futballvilágra: a szegényebb országok futballszövetségei még azt sem engedhetnék meg maguknak, hogy biztosítást kössenek a játékosaikra (így például a brazilok Ronaldinhóra, Kakára, Adrianóra, Robinhóra stb.). Ez egyelőre szélsőséges forgatókönyv, de ha a Charleroi megnyeri a pert, könnyen valósággá válhat. Márpedig akkor a nemzeti válogatottaknak befellegzett.

Az új Bosman-ügy 2. (Blatter vs. Wenger) >>>
Az új Bosman-ügy 3. (Bosman: a játékos, aki megcibálta a FIFA bajszát) >>>
Az új Bosman-ügy 4. (Mi is az a G14?) >>>

(stoke.city.focitipp.eu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább