Párizsban gyilkolt a futball

Párizsban gyilkolt a futball

, focitipp.hu

Egy civil ruhás, szolgálaton kívüli párizsi rendőr szíven lőtte a Paris Saint Germain 25 éves szurkolóját. A drukker a hírhedt Boulogne Boys '85 szélsőjobboldali csoport tagja volt. Francia kommentárok és a PSG főbb ultracsoportjai.



A csütörtöki Paris SG-Hapoel Tel Aviv (2:4) UEFA-kupa-mérkőzés után a párizsi huligánok mintegy 150 fős csoportja támadt a Hapoel francia nemzetiségű szurkolóira. A Boulogne Boys tagjai antiszemita („Mocskos zsidók!") és nacionalista („Le Pent elnöknek!", „Franciaország a franciáké!") jelmondatokat kiabálva egészen egy McDonaldsig üldözték a Hapoel-drukkereket. Ekkor lépett közbe Antoine Granomort szolgálaton kívüli rendőr, aki könnygázt használt az agresszív támadók ellen. Ez nem állította meg a huligánokat, akik „mocskos négernek" nevezték a karibi származású rendőrt, majd hasba rúgták. Granomort ekkor lőtt a tömegbe.

Ha nem lő, meglincselik

Julien Quemener 25 éves párizsi drukkert a szívén találta el a golyó, ő azonnal életét vesztette, egy 26 éves huligán pedig súlyosan megsebesült. A rendőrt az eset után letartóztatták, de csak vasárnapig tartották fogva. Jean-Claude Marin párizsi ügyész szerint Granomort önvédelemből cselekedett. A rendőr mellett kiállt Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter is, aki hősnek nevezte Granomort, amiért egymaga szembeszállt a több mint száz felbőszült huligánnal. A párizsi sportpolitikáért felelős Pascal Cherki szerint Granomortnak nem volt más választása: „Valahogyan közbe kellett avatkoznia, márpedig a körülmények úgy alakultak, hogy a fegyverhasználaton kívül nem maradt más lehetősége. Ha nem lő, akkor őt is meglincselik, és meglincselik az izraeli csapat drukkerét is."

Inkább üres tribünök

Jean-Claude Marin ügyész szerint a felelősség elsősorban a klubot terheli, Franciaországban ugyanis a PSG szurkolói közismerten szélsőjobboldali beállítottságúak, elsősorban az ún. Boulogne Boys '85 csoport tagjai. „Meg kell találnunk a megoldást, mert az elfogadhatatlan, hogy ezek a közönséges bűnözők futballmeccs ürügyén halálosan megfenyegessenek más nemzetiségű embereket. Nem akarunk több náci karlendítést látni a lelátókon. Inkább legyenek üresek a tribünök" - nyilatkozta Sarkozy belügyminiszter.

Alibizmus

Jean-Philippe Hallivillée, a PSG biztonsági főnöke a Le Parisiennek adott interjújában elhárította a klub felelősségét. „Amikor negyvenezer néző van a stadionban, soha nem lehet kizárni, hogy lesz közöttük néhány rendbontó is. Ami csütörtökön történt, az csupán egy kis csoport műve volt, úgyhogy nem tartom szerencsésnek az általánosítást." A Hapoel elleni meccset egyébként rizikósnak nyilvánították a szakértők, ezért 700 rendfenntartó teljesített szolgálatot a Parc des Princes stadion környékén. A tragédiát azonban ők sem tudták megakadályozni.

„Szégyellem magam"

A tragédiához viszont lincselési szándék vezetett. A L'Equipe francia szaklap szombati száma fekete címlappal jelent meg, s mint a legtöbb lap, a francia futball szégyenének nevezte a PSG-t. „Szégyellem magam" - ismerte be Alain Cayzac, a párizsi klub elnöke is, és legalább annyit megígért, hogy a csütörtök este letartóztatott szurkolók ki lesznek tiltva a Parc des Princes-ből. „A csütörtöki tragédia ismét arra emlékeztetett bennünket, hogy a francia futball át van itatva gyűlölködéssel, rasszizmussal, antiszemitizmussal és xenofóbiával. A klubok pedig úgy tesznek, mintha mindebből semmit sem látnának, mintha nem is az ő szurkolóik lennének azok, akik hétről hétre bűncselekményeket követnek el a lelátókon" - írta a L'Equipe.

Bűnlajstrom

A PSG huligánjainak nem ez volt az első incidensük. 2001 márciusában a Galatasaray elleni BL-mecscsen a párizsi huligánok megtámadták a török drukkereket, a nézőtéren elszabadult a pokol, s a tömegverekedés elől két vendégszurkoló a pályára menekült - ekkor a mérkőzést félbe kellett szakítani. Az UEFA egymillió svájci frankra büntette a PSG-t, s a párizsiak három hazai kupameccsüket semleges pályán, Párizstól legalább 300 km-re voltak kénytelenek lejátszani. 2001 decemberében a PSG-Glasgow Rangers UEFA-kupa-mérkőzés előtt többször is összecsaptak a két csapat huligánjai, 2004 szeptemberében pedig a Porte de Saint Cloud metrómegállónál támadt rá mintegy 150 PSG-huligán a Chelsea ötvenfős szurkolói csoportjára. Idén januárban a Sochaux elleni bajnoki mérkőzés előtt vertek meg két arab származású francia szurkolót a PSG stadionjában.

Boleslav-PSG

A Paris St. Germain 1996-ban és 1997-ben is KEK-döntőt játszott (1996-ban 1:0-ra nyert a Rapid Wien ellen, egy évvel később viszont kikapott a Barcelonától). Az idei szezon azonban minden idők legrosszabb rajtját jelenti a párizsiak számára: 15 forduló után csak a 13. helyen áll a csapat, negatív gólaránnyal. Az UEFA-kupában a Hapoel elleni hazai vereség után csütörtökön Csehországban javíthatnak a franciák: a Mladá Boleslav-PSG mérkőzésről a focitipp hétvégén helyszíni riporttal és képgalériával jelentkezik.


A PSG SZURKOLÓI CSOPORTJAI


Lelátó neve: Virage Auteuil
Lutéce Falco (350 fő): A PSG legbékésebb csoportja, 30 év körüli szurkolók.
Supras Auteuil (400 fő): A legnagyobb párizsi ultracsoport, 25-30 év körüli átlagéletkor.
Tigris Mystic (500 fő): Átlagéletkor 25 év, többnyire a párizsi külvárosi negyedekből verbuválódtak. Nem politizálnak, éppen ezért gyakran összecsapnak „házon belül" a Boulogne Boys tagjaival.
Kar Sud (100 fő): Imádják a harcot, Párizshoz közeli kisvárosokból származnak, átlagéletkoruk 25-30 év.
Authentiks (200 fő): A legfiatalabbak, a párizsi ultrák új generációja.

Lelátó neve: Kop of Boulogne
Boulogne Boys '85 (1000 fő): Az első ultracsoport Párizsban. A szélsőjobboldallal szimpatizálnak.
R2 (300-400 fő): Szélsőjobboldali, kifejezetten nacionalista és rasszista mob.
Rangers (80 fő): A szervezett szurkolás megalapítói a PSG meccsein, ma már mind 35-40 évesek.
Gavroches (80 fő): Ők is 35-40 körüliek, soha nem énekelnek a meccseken.
PSG Casual Firm (50 fő): 30-35 éves huligánok.
Hoolicool (50 fő): A Kop of Boulogne egykori huligánelitje, ma mind családos emberek.

(stoke.city.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább