Szárnyakat kapott a Red Bull Salzburg

Szárnyakat kapott a Red Bull Salzburg

, focitipp.hu

Bajnokok Ligája

A Bajnokok Ligájában immár nagyvadak is pályára léptek, de nem kényeztették el szurkolóikat. A Liverpool és a Milan csak egy árva góllal győzött, a Valencia pedig kikapott a nagyhatalmi státusra törő Salzburgtól.



Liverpool ünnepel

A futball nagy igazsága: a meccs addig tart, ameddig a játékvezető le nem fújja azt. A Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének első fordulójában igencsak mozgalmas hajrákat láthatott a közönség. A 2005-ben győztes Liverpoolnak például ismét szüksége volt a tökéletes koncentrációra: a Maccabi Haifa két perc híján kecsegtető döntetlennel utazhatott volna a (háborús helyzet miatt nem Izraelben megrendezendő) visszavágóra. A csereként beálló chilei (amúgy a dél-afrikai Durban-ben született) Mark Gonzalez azonban nem is mutatkozhatott volna be pompásabban az Anfield Road közönségének: a 88. percben győztes gólt szerzett. A másik találatot is egy debütáns, Craig Bellamy jegyezte, miközben Peter Crouch csak a padon kezdett.

Edinburgh gyászol

Liverpooltól északra még nagyobb drámát élhettek át a nézők, igaz, fordított végkimenetellel. A Hearts of Midlothian csapata egészen a 89. percig vezetett az AEK Athén ellen. Akkor azonban érkezett Kapetanosz, majd a hazaiak védője, Berra - így a visszavágót szinte reménytelen helyzetből várja az Edinburgh-i alakulat. Pedig a Hearts nem kezdte rosszul a szezont: vasárnap a Celticet győzték le a skót bajnokságban, a cseh Roman Bednár duplájával. A skótoknál most is egy keleti focista szerezte a csapat gólját: a litván Mikuliunasz. A Hearts amúgy is inkább litván csapat, mint skót: a szurkolók által sokat kritizált orosz Romanov elnök a litván futball legendáját, Valdas Ivanauskast ültette a csapat kispadjára, és a keretben a góllövőn kívül még három litvánt is találunk (Cesnauskis, Jankauskas és Barasa személyében).

Ahol eldőlt

A Galatasaray is majdnem elszórakozta a meccset a hajrában. A cseh Mladá Boleslav ellen egy órányi játék után már 4-0-ra vezettek a törökök, de Rezinski és Kulic egy perc alatt nyílttá tette a továbbjutás kérdését. Szűk tíz percre, mert az utolsó percben Sarioglu révén a hazaiak ötödször is beköszöntek a cseheknek, így a visszavágó előtt nincs sok izgulnivalójuk Hakan Süküréknek. Ahogy másoknak sem: az Ajax például a hollandok világbajnoki keretéből érthetetlenül kihagyott Huntelaar két góljával győzött 2-1-re Koppenhágában. Még náluk is kényelmesebb helyzetben van a francia Lille, amely egy hármast rúgott a Debrecent megalázó macedón Rabotnicski Kometal Szkopjének. A franciákhoz hasonlóan hátradőlhetnek Moszkvában is: a CSZKA is egy sima triplával küldte haza a szlovák Ruzomberok csapatát. A keddi mérkőzésen is született egy hármas: az Arsenal a zágrábi Dinamo otthonában győzött ilyen arányban.

Salzburg nemzetközi futballközpont

A forduló legnagyobb meglepetését a Red Bull Salzburg Valencia elleni győzelme jelentette. Bár a Trapattoni-Matthaus duó által vezetett osztrákok játékoskeretét elnézve már nem is olyan nagy meglepetés a csapat győzelme az elmúlt években a nemzetközi porondon menetelő spanyolok ellen. Az egykor Casino Salzburg néven szereplő gárda egészen jól igazolt az elmúlt évben, években. A védelemben például a Valencia elleni meccset végigjátszó Bodnár László mellett ott találjuk a korábban német válogatott Linkét, a szerb válogatott Dudicsot és a Livornótól megszerzett chilei Vargast. De elöl sincsenek gondjai Trapattoninak: a keret tagja a Koller-karikatúra (copyright: Verebes József) Vratislav Lokvenc, a Stuttgartból leigazolt Christian Tiffert, valamint a jövő és a múlt embere. Előbbi a svájci Johan Vonlanthen, utóbbi Alexander Zickler. Igen, a Bayern Münchenből megismert Zickler. És akkor még nem is szóltunk a cseh-szlovák tengelyről (Jezek, Piták, Janocko), valamint az ugyancsak nyáron érkezett Niko Kovacról. Így aztán szinte már az a csoda, hogy a Valenciának még maradt egyáltalán valami esélye a továbbjutásra.

Milánó kupagyőztes-központ

A San Siróban két korábbi BEK/BL-győztes csapott össze, és a Milan a vártnál nehezebben gyűrte le riválisát hazai pályán: a Crvena zvezda elleni 1-0 kapcsán bizonyára az „idény eleji forma" szóösszetételt halljuk majd a leggyakrabban. Belgrádban azonban hamar véget érhet az idény a Milan számára - a statisztika mégis az olaszok mellett szól. Legutóbbi BL-győzelmükkor is a selejtezőben indultak (2002 őszén). Akkor is 1-0-ra győztek az első mérkőzésükön a cseh Liberec ellen, és bár a visszavágón (1-2) majdnem kiestek, végül mégis övék lett a trófea. Ráadásul az abban a szezonban remeklő Filippo Inzaghi most sem kezdett rosszul: 33. születésnapján győztes gólt rúgott.


  • Bajnokok Ligája
  • 3. selejtezőkör, első forduló:

  • Austria Wien (osztrák)-Benfica (portugál) 1-1
  • Gólszerzők: 36. Blanchard, illetve 17. Nuno Gomes

  • Dinamo Zagreb (horvát)-Arsenal (angol) 0-3
  • Gólszerzők: 63. és 79. Fabregas, 64. van Persie

  • CSZKA Moszkva (orosz)-Ruzomberok (szlovák) 3-0
  • Gólszerzők: 58. és 65. Olic, 83. Wagner Love

  • Galatasaray (török)-Mladá Boleslav (cseh) 5-2
  • Gólszerzők: 7. (11-esből) Ilics, 43. és 60. Turan, 49. Hakan Sükür, 90. Sarioglu, illetve 81. Rezinski, 82. Kulic

  • Sahtar Donyeck (ukrán)-Legia Warszava (lengyel) 1-0
  • Gólszerző: 40. (11-esből) Francelino

  • Levszki Szófia (bolgár)-Chievo (olasz) 2-0
  • Gólszerzők: 8. Domovcsiszki, 86. (11-esből) Bardon

  • Lille (francia)-Rabotnicski Szkopje (macedón) 3-0
  • Gólszerzők: 60. (öngól) Jovanovszki, 70. (11-esből) Bastos, 72. Fauvergue

  • Dinamo Kijev (ukrán)-Fenerbahce (török) 3-1
  • Gólszerzők: 1. és 67. Rincon, 83. Juszuf, illetve 49. M. Aurelio
  • Kiállítás: 75. Serkan (Fenerbahce)

  • Red Bull Salzburg (osztrák)-Valencia (spanyol) 1-0
  • Gólszerző: 73. Pitak

  • AC Milan (olasz)-Crvena zvezda (szerb) 1-0
  • Gólszerzők: 22. Inzaghi

  • Slovan Liberec (cseh)-Szpartak Moszkva (orosz) 0-0

  • Standard Liege (belga)-Steaua Bucuresti (román) 2-2
  • Gólszerzők: 16 és 51. Rapajics, illetve 8. Paraschiv, 78. Marin

  • FC Köbenhavn (dán)-Ajax Amsterdam (holland) 1-2
  • Gólszerzők: 45. Hangeland, illetve 38. és 84. Huntelaar

  • Hamburg (német)-Osasuna (spanyol) 0-0

  • Hearts (skót)-AEK Athén (görög) 1-2
  • Gólszerzők: 62. Mikuliunasz, illetve 89. Kapetanosz, 93. (öngól) Berra
  • Kiállítás: 66. Aguiar (Hearts)

  • Liverpool (angol)-Maccabi Haifa (izraeli) 2-1
  • Gólszerzők: 33. Bellamy, 88. Gonzalez, illetve 29. Boccoli

(ktn.focitipp.salzburg)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább