Vörös Ördögök: örömre föl!

Vörös Ördögök: örömre föl!

, focitipp.hu

Az év csapatai

Bajnok lett Angliában a Manchester - ez az év csapata díjat jelenti a Ferguson-bébiknek. Második az olasz, harmadik a spanyol bajnok (Inter, Real Madrid). Nem hagyhattuk ki a Milant, és csak alig maradt le az első ötből a Sevilla. És az örmény válogatott. Érdekli miért?



A 2006-os kvintettből senki sem került a listánkra: az olasz és a német válogatott - világverseny híján - eleve kiesett a jelöltek közül. Fájó szívvel búcsúztunk a Lyontól, amely kettős vereséggel búcsúzott a BL-ből tavasszal, és Baros rasszista botrányai árnyékot vetettek a francia bajnokra. A Barcelonának van a legerősebb kerete a világon, de ezzel is képes volt elbukni a spanyol bajnokságot, és ősszel sem volt meggyőző. A Chelsea pedig? A bulvárlapok címlapján szerepelni nem erény, úgyhogy mi sem díjazzuk a belharcokat.

1. Manchester United

Hét ponttal előzte meg a Chelsea-t, s szerezte meg tizenhetedik bajnoki címét a Manchester United - már ez is elég lenne az "összetett első helyhez". A ManU azonban ősszel is folytatta attraktív futballját, a Ronaldo-Rooney tandem pedig remekelt (ami a 2006-os vb-negyeddöntő után elképzelhetetlennek tűnt). Kulcsmeccsük? Talán az Everton elleni idegenbeli 4-2, áprilisban.

2. Internazionale

Massimo Morattit 1995 óta egy vágy hajtja: szeretné a klubbal elérni a Grande Inter hatvanas évekbeli sikereit. Az Inter akkor többek közt két BEK-címet szerzett, a presidente pedig a papa, Angelo Moratti volt. Massimo idén végre közel került nagy álmához. A Nerazzurrik idei mérlege fenomenális (38 győzelem, 11 döntetlen, 4 vereség - ebből három a Romával, egy a Fenerbahcéval szemben), mint ahogy a kék-fekete foci is egyre gyakrabban az.

3. Real Madrid

Még februárban sem hitte volna senki, hogy spanyol bajnok lehet egy olyan csapat, amely odahaza kikap a végül kieső Celta Vigótól (1-2), az éppen csak bentmaradó Levantétől (0-1), vagy az újonc Huelvától (0-3 a Bernabéuban). Tavasszal azonban feltámadt Capello csapata, s ha nem is tetszetős játékkal, de gyakran hátrányból is bedarálta ellenfeleit. Kulcsmeccs? A barcelonai 3-3. Onnan kezdve a hátralévő 12 bajnokin csak egyszer kapott ki a Real. Ráadásul karácsony előtt győztek az El Clásicón is a Camp Nouban, és hétpontos előnnyel zárták az évet. Bravó.

4. Arsenal

Henry távozott, Fabregas még éretlen, Rosicky lassú, Hleb szeleburdi, Eduardónak kell majd egy szezon az akklimatizálódásra - nem lesz ebből még "top four" sem. Ezt tippeltük a nyáron. Tévedtünk. Az Arsenal csodákat művel a pályán, látványos futballját öröm nézni.

5. Milan

Hogy lehet csak ötödik az a csapat, amelyik megnyeri a Bajnokok Ligáját és a klubvilágbajnokságot is? Egyszerűen: a Milan utoljára április 21-én nyert bajnokit a San Siróban (azóta kilenc meccsen hat döntetlen és három vereség a mérleg), gólt pedig szeptember 30-a óta nem láthattak Kakáéktól a Rossonerók ultrái. Ha nem szedték volna ízekre a Boca Juniorst a klubvilágbajnokság döntőjében, még a toplistánkról is kicsúsztak volna. De ízekre szedték, így jelenleg a Milan a világ legeredményesebb klubcsapata 18 nemzetközi trófeával.

Akik kimaradtak

Nyáron még elképzelhetetlennek tűnt a lista az FC Sevilla nélkül: az andalúz csapat éppen megvédte címét az UEFA-kupában, végig harcban állt a bajnoki címért, és ráadásként megnyerte a spanyol kupát is. Aztán ősszel minden összeomlott: a csapat hátvédje, Antonio Puerta tragikus halála után a lendület megtört, a sikerkovács tréner, Juande Ramos pedig elhagyta a csapatot a Tottenham kedvéért. Pártfogoltunk az örmény válogatott, amely a szeptemberben elhunyt Ian Porterfield vezetésével egy év alatt 30 helyet javított a világranglistán. A kaukázusiak még a skót trénerrel a kispadon az Eb-selejtezők során megverték a lengyeleket és ikszeltek a portugálokkal.

A 2006-os lista: 1. Az olasz válogatott, 2. Olympique Lyon, 3. Barcelona, 4. A német válogatott, 5. Chelsea

(focitipp.hu)

A best of 2007 sorozat cikkei >>>


*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább