Az elbukott Eb-pályázat és a Szőke Szikla szitkai

Az elbukott Eb-pályázat és a Szőke Szikla szitkai

, focitipp.hu

Az év botrányai

Nem kellett messzire mennünk. Listánkat az MLSZ vezeti, a bukott Eb-pályázat kínos magyarázatai mellett Mészöly Kálmán elé is túl gyakran toltak oda egy mikrofont. Olaszországban tombol az erőszak, a fogadási maffia pedig már az UEFA-sorozatokat is elérte.



1. Hatodik hely ("Mázlis sorsolás")

"Mázlis sorsolás" - írta az Index a 2008-es Eb-selejtezők sorsolása után. Mészöly Kálmán szerencséről beszélt, Király Gábor pedig azt találta nyilatkozni, hogy "ránézésre nem egy erős csoport..., továbbjutásunknak van realitása." Kisteleki István MLSZ-elnök úgy nyilatkozott: "a sorsolással elégedettek lehetünk." Ehhez képest a tényleg könnyűnek tűnő csoportban Magyarország válogatottja Görögország, Törökország, Norvégia, Bosznia-Hercegovina és Moldova mögött a 6. helyen végzett, ami minden idők legrosszabb eredménye. Voltak jó meccsei a válogatottnak, de a 6. hely tény marad. Nálunk ez az év botránya.

Moldova-Magyarország 3-0



2. Nulla szavazat (Eb-rendezés)

"A magyar pályázatnak nincs gyengéje, már-már tökéletes" - hangoztatta egy nappal a cardiffi döntés előtt Kisteleki István, az MLSZ elnöke. Optimista becslések szerint a végrehajtó bizottság tizenkét tagjából kilencnek kellett volna ránk szavaznia, pesszimista becslések szerint pedig hatnak - így számolgatott a 2010-es Eb-rendezésre pályázó magyar bizottság. "Nem úgy áll, hogy kiessünk az első kör után, ezer százalékosan nem" - licitált tovább Serényi Péter MLSZ-sajtófőnök. Ehhez képest a magyar-horvát projekt nulla, azaz nulla szavazatot kapott, és ezer százalék ide vagy oda, esélye sem volt a végső győzelemre. Vagyis volt, csak éppen nulla, azaz nulla százalék.


3. Rasszista, a büdös úristenit!

A cardiffi Eb-rendezéses vereség után a ferihegyi afterparty hasonlóan grandiózus volt. "Dobjanak ide egy követ, vagy üssenek agyon, a büdös úristenit neki" - üvöltött Mészöly Kálmán alpári stílusban a küldöttséget fogadó szurkolók ironikus megjegyzéseit hallva. De nem ez volt a Szőke Szikla egyetlen jelentős médiaszereplése idén. Televíziós szakkommentátorként azon poénkodott, hogy az afrikaiak "nemrég jöttek le a fáról".

Mészöly a reptéren


Mészöly a televízióban


4. Erőszak az olasz futballban

Februárban a Catania-Palermo olasz bajnoki utáni utcai balhék során életét vesztette egy palermói rendőr, a 40 esztendős Filippo Raciti, két gyerek apja. Ugyancsak az autóban ülve lelte halálát a Lazio szurkolója, a 26 éves Gabriele Sandri, aki társaival együtt november 11-én az Inter-Lazio meccsre igyekezett. A drukker halálát egy rendőr eltévedt golyója okozta.


5. Nyomoz az Interpol

Az UEFA az Interpol segítségét kérte, ugyanis 15 nemzetközi mérkőzés kapcsán bundagyanú merült fel. A manipulált végeredményű találkozók között van Eb-, BL- és UEFA Kupa-selejtező, valamint UEFA Kupa- és Intertotó Kupa-mérkőzés is, a német Süddeutsche Zeitung szerint pedig az augusztusi Hamburg-Honvéd UEFA-kupa is a listán szerepel.


Ami kimaradt

"Bizonyítékok hiányában" kimaradt a magyar futballősz egyik legbotrányosabb bajnoki mérkőzése: a 0-2-12-es mérleggel tökutolsó Tatabánya 1-2-es félidő után 4-3-ra legyőzte az addig veretlen Honvédot (a jól értesültek szerint a furcsa mérkőzésre egyszerű a magyarázat: a félidő vendég/végeredmény hazai kombinációra 50-szeres pénzt fizettek a fogadóirodák). Kimaradt a tavasz egyik nagy botránya is: a Valencia-Inter BL-nyolcaddöntő utáni tömegverekedés során David Navarro eltörte Nicolas Burdisso orrát, az UEFA pedig egy sor játékost (Navarro, Marchena, ill. Burdisso, Maicon, Córdoba, Cruz) többmeccses eltiltással sújtott.

(focitipp.hu)


A best of 2007 sorozat cikkei >>>


*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább