Akik visszaemelték a futballt a művészet rangjára

Akik visszaemelték a futballt a művészet rangjára

, focitipp

Az év csapatai

Spanyolország, Spanyolország és megint Spanyolország. Ha látott valaki jobb csapatot 2008-ban a spanyol válogatottnál, szóljon! A focitipp toplistája.2008 legjei a focitipp szerint >>>

1. Spanyol válogatott

Milyen lehet az a csapat, amelyiknél Reina, Fabregas és Güiza csak a kispadra fér oda, Raúl, Guti és Joaquín pedig még oda sem? A spanyolok visszaemelték a futballt a művészet rangjára. Mi volt a trükkjük? Sok passz, még több futás, kiszámíthatatlan cselek, hullámzó mozgás, gyors egyérintők, sűrű középpálya. Negyvennégy év után nyertek Eb-t a spanyolok - van-e, ki vitatja az első hely jogosságát?

2. Zenit/az orosz válogatott
Mi, magyarok testközelből ismerhetjük a szovjetek sugárhajtású fociját. Például Bázelből, ahol a Dinamo Kijev a Fradit verte agyon a KEK-döntőben (3-0, 1975). És Irapuatóból, ahol... A Lobanovszkij-hagyományt két holland (Advocaat és Hiddink) viszi tovább a Zenittel és a Szbornajával. A jelszó a gyorsaság és az egyszerűség, a két kulcsember pedig Arsavin és Zirjanov, akik olyan csapatoknak adtak idén futball-leckéket, mint a Bayern München, a Manchester United és a holland válogatott.

3. Manchester United
Minden nyáron azt károgják a vészmadarak, a Manchesternek annyi, kész, vége, egyszer kipukkad és akkor aztán „game over". Nos, nem úgy néz ki, hogy amíg világ a világ, addig kipukkadna a Manchester. Ferguson jó érzékkel építette be a csapatba Andersont, Rafaelt, ébredezik Berbatov, CR7 idén is CR7, tovább is van, de nem mondjuk. A bajnoki cím és a BL-győzelem után listánkon a harmadik hely a minimum.

4. TSG Hoffenheim
Már mindenki unja a sztorit a „falusi csapatról", az egykor az IBM-nél dolgozó Hopp úrról, azaz a „hoffenheimi tündérmeséről". Egyvalamit azonban nem lehet megunni: a Hoffenheim egyérintőzésre épülő fociját. Az eredmények önmagukért beszélnek: Ibisevicék bajnoki mérlege a 2008-as naptári évben: 23 győzelem, 4 döntetlen, 7 vereség.

5. Egyiptom
Az "ismeretlen" Hani Said Nesta eleganciáját idézte a védelemben; az ezerarcú Hosny Abd-Rabo hol 170 km/h-s sebességgel tüzelt a kapuba, hol gólpasszt adott, hol robotolt; Amr Zaki és Mohamed Aboutrika pedig bekerült Afrika legjobb öt labdarúgója közé 2008-ban. Az egyiptomi válogatott a focitippnél került be az év legjobb csapatai közé, miután meggyőző játékkal, olaszos stílusban védte meg címét az Afrikai Nemzetek Kupáján.

Akik kimaradtak
Esélyes volt a toplistára a kolozsvári CFR: Pászkány Árpád a kilencvenes években női dezodorokat árult, ma pedig már Erdély Abramovicsaként emlegetik; a vasutasok megnyerték a román bajnokságot és a román kupát, a BL-ben pedig idegenben verték a Romát és otthon ikszeltek a Chelsea-vel.

Oroszországban rekordokat döntött a Rubin Kazany, a tatár klub első hét bajnokiját megnyerte, s végül övé lett az arany. S hogy mi kellett a sikerhez? Egy KGB-iskolát végzett elnök (Guszev) pénze és kapcsolatrendszere, egy türkmén edző (Bergyijev) szaktudása, továbbá néhány futballista (Saronov, Kvirkvelia, Szemak, Rebrov, Milosevics) rutinja. Az Anorthosziszról már szóltunk az edzők kapcsán, említést érdemel még a Hull City, amely az angol élvonal abszolút újonca, de úgy viselkedik, mint a dörzsölt gengszter: pontot lop innen, pontot lop onnan, és ott sündörög a dobogó alatt.

2007: 1. Manchester Utd, 2. Inter, 3. Real Madrid, 4. Arsenal, 5. AC Milan
2006: 1. Olasz válogatott, 2. Lyon, 3. Barcelona, 4. német válogatott, 5. Chelsea
2005: 1. Liverpool, 2. Barcelona, 3. Chelsea, 4. Villarreal és Lyon, 5. Juventus

(focitipp)


*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább