Ibrahimovic, Saha, Forlán: gólvágók rekordjai

Ibrahimovic, Saha, Forlán: gólvágók rekordjai

, focitipp.hu

A hét számokban

Heti összeállításunkban a támadók kerültek előtérbe, az FA-kupa döntőjén villámgólt szerző Saha, no meg Washington, Ibrahimovic, Forlán és Fuertes.



100 brazil bajnoki gólt mindössze nyolc játékos szerzett hétvégéig. Vasárnap kilencedikként Washington is csatlakozott a társasághoz, mikor betalált a Sao Paulo színeiben a Cruzeiro ellen (3-0). Az egykori brazil válogatott támadó 2004-ben 34 gólt lőtt az Atletico Paranaensében, ami azóta is országos csúcs, tavaly pedig a Fluminense játékosaként lett társ-gólkirály. Azért vannak még távlatok a nagyszerű csatár előtt: Roberto Dinamite 190, Romario 155, Edmundo 153, Zico 135 találatot ért el a dél-amerikai bajnokságban.

54 évvel Gunnar Nordahl olaszországi gólkirályi címe után újra egy svéd, Zlatan Ibrahimovic lett a Serie A legeredményesebb csatára. Az előző években Lucarelli, Toni, Totti és Del Piero nyerte a díjat, így Sevcsenko 2004-es győzelme óta Ibra az első külföldi gólkirály Itáliában. A svéd-bosnyák így is csak hetedik lett az Aranycipőért folyó versenyben, ahol a győztes Diego Forlán az utolsó hetek nagy hajrájával került az Eto'o, Janko, Grafite trió elé. Az Atlético Madrid csatára 32 góljából 12-t az utolsó nyolc fordulóban szerzett, egyúttal beállította a 68 évvel ezelőtt sorozatban nyolc bajnokin betaláló Prudencio Sanchez klubrekordját.

25 másodperc után szerzett vezetést az Evertonnak Louis Saha a szombati FA-kupa-döntőben. 114 éves rekord dőlt meg: 1895-ben Bob Chatt pontosan fél perc után juttatta vezetéshez az Aston Villát a sorozat fináléjában. A találkozón fordított a Chelsea, így kiegyenlítődött egy másik évszázados csúcs is: a meccs emberének választott Ashley Cole ötödik FA-kupáját nyerte, ez legutóbb Charles Wollastonnak, Arthur Kinnairdnak és Jimmy Forrestnek sikerült, egyformán az 1800-as évek utolsó évtizedében.

5 európai klubnak sikerült a triplázás az elmúlt öt évtizedben. A legutolsó mesterhármas természetesen a bajnoki cím és a kupagyőzelem után a Bajnokok Ligája-trófeát is besöprő Barcelonáé. A Celtic 1967-ben, az Ajax 1972-ben, a PSV 1988-ban, a Manchester United pedig 1999-ben triplázott. A ManUnited ellen 2-0-ra nyerő katalánok trénere, Josep Guardiola a maga 38 évével a legfiatalabb BL-győztes edző lett. A MU kapusa majd' három hónappal idősebb a Barca trénerénél és a harmadik legidősebb BL-döntő-résztvevő Dino Zoff és Paolo Maldini után.

2 gólt vágott a Godoy Cruznak, ezzel elérte századik találatát a Santa Fében Esteban Fuertes. A veterán csatár, aki megfordult Angliában, Franciaországban és Spanyolországban is, már azelőtt a Santa Fe legeredményesebb csatára volt, mielőtt megszerezte 100. és 101. gólját a klub színeiben. Bár Fuertes egy kihagyott büntető miatt nem szerzett mesterhármast, bőven volt oka ünneplésre: 36 évesen az argentin válogatott történetének legidősebb debütálója lett a Panama ellen 3-1-re megnyert barátságos mérkőzésen.

(forrás:fifa.com)
*****

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább