Szárnyaló veteránok, termékeny bal lábak és egy furcsa barátság

Szárnyaló veteránok, termékeny bal lábak és egy furcsa barátság

, Horváth Béla

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



25 gólt lőtt már az Athletic Bilbao idei tétmeccsein Aritz Aduriz. Az öt topligában ennél több találatot csak három játékos hozott össze a 2015/16-os szezonban: Luis Suárez (29), Cristiano Ronaldo (27) és Pierre-Emerick Aubameyang (27). A 35. életévét néhány hét múlva betöltő támadó vasárnap is parádézott a La Ligában, az Eibar 5-2-es legyőzéséből két csodálatos góllal vette ki a részét. Aduriz emellett idén kiválóan teljesít az európai kupapondon is: hat góljával a csoportkört követően – az augsburgi Bobadillával holtversenyben – vezeti az Európa Liga góllövőlistáját.

 

Aduriz ollózása az Eibar ellen.

 

12 bajnoki gólnál jár az idei szezonban a Juventus argentin csatára, Paulo Dybala. Ami érdekes, hogy a 22 éves játékos az összes gólját bal lábbal lőtte. Ennél több ballábas találata jelenleg senkinek sincs az öt topligában, Dybala legközelebbi kihívója a 11 gólos Lucas Pérez (Deportivo) és a kategória korábbi egyeduralkodója, a tízgólos Lionel Messi (Barcelona). Dybalának mindemellett az előkészítés is nagyon megy idén: a szezon folyamán a góljai mellé kiosztott hét gólpasszt is, azaz összesen 19 gólból vette ki aktívan a részét – ez pontos a fele a Juventus bajnoki találatainak. Az argentin szárnyalása a csapat teljesítményén is jól látszik: a torinóiak zsinórban 11 győztes bajnokinál tartanak, ami azt jelenti, hogy a következő sikerükkel beállíthatják a klubrekordjukat.

 

5 piros lapot osztott ki a játékvezető a Boca Juniors és a River Plate szombati mérkőzésén. A két csapat rivalizálását tekintve ez nem lenne meglepő, csakhogy ezt a találkozót barátságos mérkőzésként hirdették meg a szervezők. A félkészülési Superclásicón emellett villant kilenc sárga is, a szabálytalanságok száma pedig meghaladta a negyvenet. Játék már kevesebb volt a pályán: a mérkőzés egyetlen említésre méltó jelenete Leonardo Pisculichi büntetője volt, amivel a River meg is szerezte a győzelmet. A tizenegyest egyébként nem más, mint Carlos Tévez hozta össze az ellenfélnek.

 

4 év, 5 hónap és 6 nap elteltével Clemens Fritz ismét gólt szerzett a Bundesligában. A Werder Bremen veterán jobbhátvédje a Schalke kapuját vette be vasárnap este, és a gólja mellé kiosztott két gólpasszt is. Hogy a történet igazán szép legyen, Fritz mindezt élete 300. Bundesliga-meccsén hozta össze. A bekk egy másik Werder-veterán, Claudio Pizarro napját is bearanyozta az egyik gólpasszával. A 37 éves perui már a 179. gólját lőtte a Bundesligában, amivel feljött az örökranglista hatodik helyére Stefan Kuntz mellé. A hétvégén ismét hallatott magáról a német bajnokságban Robert Lewandowski is. A Bayern lengyel csatára belőtte idei 16. és 17. gólját is a bajorok Hamburg ellen meccsén, ezzel Gerd Müller, Klaus Fischer és Jupp Heynckes után a negyedik olyan játékos lett a Bundesligában, aki öt egymást követő szezonban is elért legalább 17 találatot.

 

A Werder nagy öregjei: Fritz és Pizarro.

 

0 gólt lőtt az Arsenal a Chelsea elleni utolsó hat meccsén. Ilyen rossz sorozata az ágyúsoknak még soha egyetlen csapat ellen sem volt a Premier League-ben. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy a gárda a hétvégén már a hetedik piros lapját szedte be a londoni rivális ellen, akkor egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a Chelsea az utóbbi években az Arsenal igazi mumusává vált. A hétvégén Arséne Wenger együttese 1-0-ra kapott ki hazai pályán a kékektől, miután Per Mertesacker már a 18. percben kénytelen volt elhagyni a pályát Diego Costa buktatása miatt. Ez volt az Arsenal 80. piros lapja az angol élvonalban, ennél több kiállítást - 81-et - csak az Everton játékosai tudhatnak magukénak. Az Arsenal vereségéből elsősorban a Leicester City profitált: az év meglepetéscsapata a Stoke City 3-0-s legyőzésével visszaszerezte az első helyet a tabellán. A statisztikák szerint ezzel nagy lépést tett a bajnoki cím felé, az elmúlt 11 esztendőben ugyanis mindig az a csapat nyerte a bajnokságot, amely január végén a táblázat élén állt.

 

Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

, focitipp.hu

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább