Ezergólos riválisok, tökéletes hölgyek

Ezergólos riválisok, tökéletes hölgyek

, Horváth Béla

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



184. gólját szerezte az olasz élvonalban Alberto Gilardino, a Palermo támadója ezzel beérte Gabriel Batistutát az örökrangsor 13. helyén. A Caprinak lőtt hétvégi találatával az olasz csatár ráadásul egy másik ranglistán is előrelépett, méghozzá egészen az első pozícióig: a Capri már a 38. csapat volt az élvonalban, amelynek Gilardino bevette a hálóját, ugyanilyen teljesítményre eddig csak két futballista volt képes, Roberto Baggio és Francesco Totti. Utóbbi játékos szintén komoly mérföldkőhöz érkezett a pályafutásában a hétvégén: a római kapitány immáron az 593. Serie A-meccsén lépett pályára, és ezzel letaszította Gianluca Pagliucát az örökranglista harmadik helyéről. Tottinak így már csak Paolo Maldinit (647) és Javier Zanettit (615) kell túlszárnyalnia ahhoz, hogy ő legyen az abszolút csúcstartó.

 

9 hónapnyi gólcsendet követően ismét gólt szerzett a Chelsea színeiben Eden Hazard. A belga középpályás a kékek MK Dons elleni, 5-1-re megnyert FA-kupa meccsén talált be büntetőből. Hazard ezt megelőzően tavaly májusban, 31 mérkőzéssel ezelőtt volt eredményes a klubcsapatában. A londoniak fölényes győzelmét azonban nem a belga alapozta meg, hanem az első félidőben mesterhármasig jutó Oscar. A brazil irányító egy régóta esedékes tartozást törlesztett a közönség felé: a Chelsea szurkolói Diego Costa 2014 szeptemberében lőtt mesterhármasa óta nem láttak triplázást a csapat játékosaitól. Idén egyébként szokatlanul sok tripla született az FA-kupában, Oscar már a nyolcadik játékos volt, akinek összejött a bravúr. Tavaly az egész szezonban láthattuk ugyanennyit.

 

Oscar triplája.

 

14 meccs, 14 győzelem, 42 rúgott és 5 kapott gólt – ezekkel a mutatókkal nyerte meg az ausztrál női bajnokságot (W-League) a Melbourne City együttese. A száz százalékosan lehozott szezon már akkor is figyelemre méltó teljesítménynek számítatna, ha mindezt nem egy újonc csapat produkálta volna. A Melbourne Citynek azonban ez volt az első szezonja az élvonalban, sőt, a csapat 2015 júliusa előtt még nem is létezett. Az újonc a tökéletes alapszezont követően büntetőkkel jutott túl az elődöntőn, hogy aztán a fináléban 4-1-re elverje a Sydney FC-t. A nagydöntő egyébként akkor is történelmi eseménynek bizonyult volna, ha a Sydney-i csapat emeli magasba a serleget, akkor ugyanis a kék-feketék lettek volna a 2007-ben alapított liga történetének első háromszoros bajnokai.

 

10. gólját is belőtte az idei szezonban Salomon Kalou a Bundesligában. A Hertha csatára ezzel különleges rekordot állított fel a világfutballban: ő az első játékos, aki a német, a francia és az angol élvonalban is produkált minimum tízgólos szezont. Kalou Angliában 2010/11-ben a Chelsea mezében jutott el tíz találatig, majd a Lille-nél 2012/13-ban és 2013/14-ben is tíz gól fölé jutott (14, illetve 16). Teljesítményét a szombati, Werder elleni találkozón koronázta meg, ahol a 71. percben mattolta Felix Wiedwaldot, 3-1-es vezetéshez juttatva ezzel csapatát. Az elefántcsontparti csatár öröme azonban nem lehetett felhőtlen: a Werder a hátralévő 19 percben a sokadvirágzását élő Claudio Pizarro duplájával kiegyenlített. A perui az újabb két góljának köszönhetően ismét előrébb lépett a Bundesliga örökranglistáján, 181 góljával már a hatodik helyet foglalja el, és csupán egy találatra van szüksége ahhoz, hogy becsússzon a TOP 5-be.

 

Kalou, a biztos pont.

 

8 gól a szezonban, és 11 az elmúlt kilenc hónapban. Ezekkel a mutatókkal a legtöbb játékos elégedett lenne a topligákban. Van azonban valaki, aki mindezt nem egy szezon alatt, hanem egyetlen csapat ellen hozta össze: Cristiano Ronaldo. A portugál a hétvégén mesterhármast ért el az Espanyol elleni találkozón, ami azt jelenti, hogy a Real Madrid és a barcelonai együttes legutóbbi három összecsapásán Ronaldo mindig eljutott legalább három találatig. A két csapat őszi mérkőzésén ötig meg sem állt, így ebben az évszázadban ő az első játékos, aki egy idényen belül nyolc gólt lőtt egy együttesnek a La Ligában. Ronaldo egy másik brutális statisztikai adatot is összehozott vasárnap igaz ehhez legnagyobb riválisára, Lionel Messire is szüksége volt: a spanyol bajnokság két szupersztárja együtt 1000 gól fölé jutott tétmeccseken (Messi 482, Ronaldo 521).

 

Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

, focitipp.hu

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább