Spanyol századosok, dúsgazdag kínaiak és a kenyai mészáros

Spanyol századosok, dúsgazdag kínaiak és a kenyai mészáros

, Horváth Béla

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



400. mérkőzését játszotta le a hétvégén a Bundesligában Claudio Pizarro. A 37 éves támadó ezzel rekordot döntött, immáron ő a legtöbb meccsel rendelkező légiós a német élvonal történetében. A jubileumot a Werder csatára góllal ünnepelte, méghozzá pályafutása 182. találatával, ami azt jelenti, hogy e tekintetben is előrébb lépett az összesített örökrangsorban: most már a hatodik, Ulf Kirtsennel holtversenyben. Pizarro egyébként szenzációs formában van az elmúlt hetekben, utolsó hat tétmeccsén ötször talált a kapuba. Jól alakult a hétvégéje egy másik légiósnak is a Bundesligában: Klass-Jan Huntelaar megszerezte 74. találatát is a Schalke színeiben, így jelenleg ő a klub történetének második legeredményesebb játékosa. (Huntelaar Ebbe Sandot lökte egy hellyel hátrébb). A hollandnak azonban ezzel a pozícióval valószínűleg meg is kell elégednie, a rekordot ugyanis Klaus Fischer 182 góllal tartja.

 

258,9 millió eurót költöttek el a Kínai Szuper Liga csapatai a téli átigazolási szezonban, ezzel ők lettek a januári transzferidőszak legnagyobb költekezői, megelőzve a 243,7 millió eurót eltapsoló Premier League-klubokat. A költekezési láz olyannyira elhatalmasodott a kínai csapatokon, hogy az ázsiai átigazolási rekord tíz napon belül háromszor dőlt meg. A lavinát a Jiangsu Sainty együttese indította el azzal, hogy 28,8 millió euróért megvásárolta a Chelsea-től Ramirest. A brazil középpályás azonban csak egy hétig ült Ázsia trónján, a Kuangcsou Evergrande ugyanis sokkolta a világot Jackson Martinez szerződtetésével. A kolumbiai támadóért a vörös-sárgák 42 millió eurót adtak az Atlético Madridnak. Amikor pedig azt hittük, hogy már nem érhet minket több meglepetés, ismét jött a Jiangsu, és bejelentette, hogy Ramires 50 millió euróért kapott egy játszótársat, Alex Teixeira személyében. A Sahtar-támadó csapatválasztását joggal nevezhetjük az átigazolási szezon legnagyobb meglepetésének, Teixeiráért ugyanis sorban álltak az európai elitklubok is. Nem csoda, a brazil a 2015/16-os szezon eddigi 15 meccsén 22 alkalommal talált be az ellenfelek hálójába.

 

Teixeirát Ramires mellett egy másik válogatottbeli csapattársa, Jo is várta Kínában. Kép forrása: Divulgação

 

100. góljának örülhetett az Atlético Madrid színeiben Fernando Torres az Eibar elleni, 3-1-re megnyert találkozón. A madridiak egykori El Ninója a találattal véget vetett a 19 meccses góltalansági szériájának (utoljára tavaly szeptemberben volt eredményes, ugyancsak az Eibar ellen), és egyben felkúszott a klub góllövőlistájának tizedik helyére, Sergio Agüero mellé. Századossá vált Spanyolországban a hétvégén Luis Enrique is, a katalán tréner a 100. meccsét vezényelte le a Barcelona kispadján. A korábbi kiváló középpályás számára az ünnepi pillanat egy rekordbeállítást is hozott, a Levante elleni 2-0-val a Barca egalizálta a 2010/11-es szezonban felállított 28 meccses veretlenségi rekordját. Szerdán aztán ez a rekord meg is dőlt: a spanyol kupában a katalánok B csapata is összehozott egy 1-1-es döntetlent a Valencia ellen.

 

34 mérkőzés veretlenül – itt tart a PSG a francia élvonalban. A fővárosi együttes múlt szerdán döntötte meg a Nantes 1995 óta fennálló 32 meccses ligacsúcsát, vasárnap pedig már saját veretlenségi rekordját duzzasztotta tovább a nagy rivális Marseille ellen. A 2-1-es párizsi sikert hozó találkozón Zlatan Ibrahimovic már a második percben betalált, ilyen korán legutóbb 1985-ben született gól a francia klasszikuson (akkor Luis Fernandez már az első percben eredményes volt). A nagy párosítás egyébként az utóbbi években kezd egyre egysíkúbbá válni: a két csapat utolsó hét meccsét egyaránt a PSG nyerte. Ami pedig a Marseille szempontjából ennél is aggasztóbb: a csapat zsinórban a tizedik hazai bajnokiján maradt nyeretlen, ami új negatív klubcsúcs.

 

Ibra hamar mattolta a kikötővárosiakat.

 

3. piros lapját gyűjtötte be a szezon során Victor Wanyama, a Southampton kenyai légiósa. A Premier League történetében eddig csak egy olyan játékos volt, aki eljutott három kiállításig egy szezonon belül, Wes Brown; ő a 2013/14-es szezonban hozta össze ezt a kétes értékű teljesítményt. Wanyama kiállítása ellenére a Southampton végül 1-0-ra legyűrte szombaton a West Ham Unitedet, köszönhetően a hatalmas formában védő Fraser Forsternek. A korábbi Celtic-portás az utolsó öt mérkőzésén nem kapott gólt, ami azt jelenti, hogy immáron hét és fél órája érintetlen a hálója. A Premier League hétvégi fordulójának másik nagy statisztikáját Romelu Lukaku szolgáltatta. A belga támadó belőtte 16. gólját is szezonban, amivel egalizálta Tony Cottee 1994 óta életben lévő szezoncsúcsát az Evertonnál.

 

Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

, focitipp.hu

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább