Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



100. válogatott mérkőzését hozta le kapott gól nélkül Iker Casillas a spanyol válogatott kapujában. A veterán hálóőr pénteken, az angolok elleni 2-0-ra megnyert barátságos találkozón hozta össze a jubileumot. Casillas teljesítménye egyedülálló, korábban ilyen impozáns sorozatot még senki sem produkált a futballtörténelemben. A Porto kapusa ráadásul egy másik rekordot is beállított a találkozón: 165 válogatott mérkőzésével - a lett Vitalijs Astafjevsszel holtversenyben - jelenleg vezeti a vonatkozó európai ranglistát. A 34 éves portás jó formája a csapat teljesítményére is kihat: a spanyol válogatott pénteken már a hatodik győzelmét aratta zsinórban úgy, hogy közben egyetlen gólt sem kapott - ez ugyancsak rekordbeállítás a Furia Rojánál. A spanyol győzelem értékét tovább növeli, hogy a mérkőzést megelőzően Anglia már 15 mérkőzés óta őrizte a veretlenségét. A háromoroszlánosokat legutóbb tavaly nyáron Uruguaynak sikerült legyőznie.

22 trófea, 21 szezon alatt - ezzel a mutatóval búcsúzott el vasárnap Raúl a profi futballtól. Az egykori Real Madrid-ikon - stílusosan - egy bajnoki címmel zárta le hosszú karrierjét: végig a pályán volt csapata, a New York Cosmos Ottawa Fury elleni, 3-2-re megnyert bajnoki döntőjén (NASL Bowl) az amerikai másodosztályban. Raúl a 22 trófeából 16-ot a Real Madrid mezében szedett össze, majd később sikeres éveket töltött el a Schalkénél, a katari Al Saddnál és a New York Cosmosnál is. Mindhárom csapattal két-két alkalommal ünnepelhetett egy sorozat végén. Bár Raúl korábban megdönthetetlennek hitt gólrekordjait (Bajnokok Ligája, Real Madrid) Cristiano Ronaldo idén átadta a múltnak, a spanyol csatár sportszerűség tekintetében továbbra is utánozhatatlan: 21 éves karrierje során több mint 1000 mérkőzést végigfocizott úgy, hogy közben egyetlen piros lapot sem kapott.


5 gólt vágott Mohammed Al-Sahlawi a szaúd-arábiai válogatott Kelet-Timor ellen játszott, 10-0-s szaúdi győzelmet hozó vb-selejtezőjén. Az Al-Nassr támadója ezzel 18-ra tornászta fel idei góljainak a számát a válogatottban, pedig a csapat a 2015-ös évben még csak kilenc mérkőzést játszott le. Al-Sahlawi emellett 2012 óta az első játékos, aki öt gólt termelt világbajnoki selejtezőn, hasonló bravúrt legutóbb az új-kaledóniai Jacques Haekótól láthattunk Szamoa ellen. A mesterötösnek köszönhetően a szaúdi válogatott számára is emlékezetes marad a keddi találkozó: a csapat korábban még sohasem aratott ilyen nagyarányú győzelmet. Az ázsiai selejtezőkben azonban a legtöbb gól nem a szaúdi, hanem a katari válogatott neve mellett áll. A bordó-fehérek kedden Bhután ellen behúzták a hatodik meccsüket is, és száz százalékos teljesítménnyel, 27-2-es gólaránnyal két fordulóval a zárás előtt biztosították a helyüket a selejtezők következő fordulójában.


1 közös dolog biztosan van az ecuadori válogatott utolsó öt vb-selejtezőjében: Felipe Caicedo mind az öt mérkőzésen szerzett gólt. Ecuadori játékostól ez új rekord, és Dél-Amerikában is csupán egyetlen futballista büszkélkedhet hasonló sorozattal: a chilei Jorge Aravena. Caicedo legutóbb Venezuela elleni vezette 3-1-es sikerre a csapatát, és újabb találatával - immáron a tizenkettedikkel - a második helyre lépett fel a válogatott vb-selejtezős góllövőlistáján. A La Tricolor történetében csak a 16 gólos Agustin Delgado szerzett nála több találatot vb-selejtezőkön. Az Espanyol csatárának kiváló formája a válogatott teljesítményére is kihat. Ecuador négy fordulót követően száz százalékos mérleggel vezeti a dél-amerikai selejtezőcsoportot, három ponttal megelőzve Uruguayt, és öttel Brazíliát. És ami még ennél is furcsább: az ecuadori csapat az első olyan gárda az elmúlt másfél évtizedben, amely négy győzelemmel kezdte a dél-amerikai selejtezőket.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább